Clamidioza este o infectie bacteriana cu agentul infectios Chlamydia, care se transmite prin contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din toata lumea. Chlamydia infecteaza uretra la barbati si uretra, canalul cervical si organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul si suprafata oculara si pleopele. De asemenea, Chlamydia poate fi transmisa bebelusului, la nastere, de catre mama purtatoare.
Teoretic, este posibil, daca prosopul este inca ud si daca te stergi in zone sensibile. Insa, aceasta boala face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala si, de cele mai multe ori, se raspandeste prin modul “clasic”. Bebelusii pot lua Chlamydia in zona ochilor, in timpul nasterii, de la o mama purtatoare.
Da. Nu e nevoie de col uterin sau uter pentru a te infesta cu Chlamydia. Poti avea aceasta bacterie in vagin, uretra, gat, ochi, rect, in functie de zona de contact. Daca ai vreo suspiciune, mergi la doctor si fa-ti analizele. El iti va recomanda ce ai de facut in continuare.
Citeste si: Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre gonoree
Da. Depinde foarte mult de testul pe care l-ai facut (urina sau secretii vaginale – daca esti femeie sau urina sau secretii uretrale – daca esti barbat). Daca esti sigur ca persoana era infestata, atunci esti in zona de risc si ar trebui sa incepi tratamentul inainte de a afla rezultatul concret. Daca nu esti sigur, repeta testul. Cere sfatul medicului tau pentru detalii.
Da. Poti sa porti bacteria si mai mult de un an. Simptomele la barbati sunt destul de subtile, arsuri la urinare si secretii mucilaginoase. Multi barbati nu le baga in seama si traiesc cu bacteria fara sa stie ca o are, infestand – la randul lui – alte persoane. La femei, Chlamydia e si mai greu, mai ales ca simptomele sunt atat de comune. La femei se depisteaza Chlamydia abia in faza de dezvoltare a unei boli extrem de serioase – BIP – boala inflamatorie pelviana. Aceasta bacterie lasa cicatrici, care pot predispune femeia la sarcina extrauterina.
Daca toate perechile ar face sex protejat, Chlamydia ca si oricare alta boala cu trasmitere sexuala ar fi extreme de rare. Din pacate, NU sunt.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2
Cuvinte cheie: boli cu transmitere sexuala, Chlamydia, Clamidioza, despre Chlamydia, sanatate sexuala