Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: De ce ne temem de căsătorie?

Relatii & Cuplu » Educatie sexuala » Psiholog Miruna Stănculescu: De ce ne temem de căsătorie?

Instituția căsătoriei e în declin. Iar acesta este un adevăr statistic demonstrat. Dar oare ce anume ne determină să tindem să renunțăm la formalizarea relațiilor noastre de lungă durată? Ce anume ne face să ezităm sau să renunțăm să ducem lucrurile pe făgașul moștenit social și cultural de niște mii bune de ani? Ce ne face să stăm împreună dar să refuzăm să ne căsătorim?

 

Haideți să vedem împreună care ar putea fi motivele care ar putea să stea la baza evitării căsătoriei. Primul ar putea fi teama de divorț. Eu una m-am întrebat întotdeauna cum de reușim să setăm procesele astfel încât să fie suficiente 15 minute să te declare cineva căsătorit și luni de zile de chin și (eventual) termene judecătorești pentru a desface căsătoria. Lucrurile însă așa se petrec iar asta face ca teama de eventualitatea unui divorț și, respectiv, de implicațiile financiare, legale și administrative ale acestuia să ne șoptească la ureche că e mult mai simplu să stai cu omul fără să treci un nume comun pe ușa de la intrare. Nu ajută nici faptul că tot statistica ne arată că 30% dintre căsătorii se termină cu un divorț. Totuși, este una dintre cele mai scăzute rate din Europa. La prima vedere faptul ar trebui să fie încurajator. Asta dacă nu știi că, pe de altă, parte că ne situăm pe un loc fruntaș când vine vorba de abuzul domestic.

 

Iar asta ne duce către cea de a doua temere. Cea că partenerul de relație se va schimba odată cu formalizarea relației, adică cum se va comporta după ce se vede cu sacii în căruță. Realist vorbind, formalizarea relației înseamnă un angajament oficial pentru o implicare de lungă durată. Și, în funcție de ceea ce crede fiecare dintre noi despre căsătorie, certificatul care o atestă poate determina o schimbare de atitudine. Dar asta nu înseamnă în mod automat că, odată ce m-am căsătorit, partenerul sau partenera mea vor lua totul de-a gata, nu vor mai face niciun efort ori se vor purta de parcă m-ar fi luat în posesie. E drept că, în funcție de felul în care funcționa relația înainte de căsătorie vor exista schimbări mai mari sau mai mici în modul în care decurge viața unuia sau altuia dintre parteneri, dar asta înseamnă mai degrabă că ar fi util să știu despre partenerul meu ce anume semnificații atribuie căsătoriei și dacă ele se potrivesc cu cele pe care le atribui eu.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 18 martie 2016