Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Ce legătură există între a minți și a iubi?

Relatii & Cuplu » Probleme sex » Psiholog Miruna Stănculescu: Ce legătură există între a minți și a iubi?

Aproape fiecare dintre noi avem ca valoare fundamentală onestitatea. Și totuși, în relațiile de cuplu, aproape fiecare dintre noi mințim. Oare de ce? Ce legătură există între a minți și a iubi? Și oare cât de greu ne este să acceptăm că unele minciuni sunt de-a dreptul necesare pentru ca o relație să supraviețiască vicisitudinilor trăitului împreună?

Nu vreau să mă înțelegeți greșit. E adevărat, există minciuni care trădează și care rănesc ireparabil o relație. Nu la acestea mă refer, ci la cele care pornesc tocmai din încercarea de a proteja sau a ajuta relația. Așa se face că studiile ne arată că marea noastră majoritate am mințit în încercarea de a păstra o relație. Marea majoritatea a partenerilor dintr-un cuplu omit, distorsionează, ascund sau neagă adevărul din dorința de a menține armonia relațională. În ciuda faptului că, în același timp, onestitatea este percepută ca fiind o condiție de bază a intimității și a apropierii, oricare dintre partenerii unui cuplu poate ajunge în situația în care este dispus să le riște. De ce? Pentru că sunt convinși în acel moment că adevărul ar aduce mult mai multe pagube decât beneficii.

 

De vreme ce nu cred că totul se datorează naturii păcătoase a omului, haideți să vedem care pot fi explicațiile care justifică legătura dintre a minți și a iubi. Prima explicație o oferă principiul reciprocității. Cum funcționează? Studiile ne arată că în relațiile interpersonale avem tendința accentuată de a acorda și aștepta reciprocitate, atât în ceea ce privește resursele pozitive (afecțiune, dragoste, ajutor, respect, ș.a.m.d) cât și în ceea ce privește resursele negative (ostiliate, critică, etc.). Practic, principiul reciprocității spune că oamenii trebuie să ne întoarcă atât favorurile cât și datoriile. Mai mult, tindem să să avem nevoie să primim ceea ce oferim și, viceversa, să oferim ceea ce primim. Autodezvăluirea (oferirea de informații personale) este percepută ca una dintre categoriile fundamentale în relațiile interumane, fiind cea care definește intimitatea (ne apropie de celălalt). Așa se face că, în relațiile noastre apropiate, dacă oferim onestitate, ne așteptăm ca celălalt să ne spună adevărul. Pe scurt, în relațiile de cuplu, adevărul este perceput ca un indicator al angajamentului și satisfacției în relație. Cum se aplică? Să ne imaginăm că ești la începutul unei relații și că te prezinți „umflând” sau ascunzând adevărul în încercarea de a face o impresie favorabilă. Celălalt pare să fi fost complet onest cu tine, spunându-ți și lucruri care îl(o) pun într-o lumină nefavorabilă. Să mai presupunem că, încet, încet te implici implicăm în relație, te îndrăgostești . Ce faci? Revii și spui că ai mințit?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 25 decembrie 2015