Problemesex

Care sunt principalele probleme sexuale cu care se confrunta barbatii si solutiile acestora

probleme sexuale cu care se confrunta barbatii

O disfunctie sexuala pe care, generic, o putem numi “problema” sexuala, se refera la orice impediment care nu permite unui barbat sau unui cuplu sa simta pe deplin placerea sexuala. Specialistii spun ca un ciclu sexual complet prezinta patru faze, numite: excitare, “platou”, orgasm si rezolutie. Cu toate ca studiile de specilitate confirma ca 43% dintre barbati si 31% dintre femei reclama varii disfunctii sexuale, totusi, ele raman un subiect delicat si foarte greu de abordat pentru oricine. Vestea buna este ca marea majoritate a acestor disfunctii sexuale este tratabila, iar asta este un motiv suficient de puternic sa te determine sa deschizi subiectul in fata medicului tau, dar si a partenerului de viata.

Iata care sunt principalele probleme sexuale cu care se confrunta barbatii si solutiile acestora.

Ce anume determina aparitia acestor disfunctii sexuale la barbati?

Inainte de orice, este bine sa stim ca principala cauza a aparitiei acestor probleme poate fi atat de natura psihica, cat si fizica.

Cauze fizice: multe afectiuni adiacente pot conduce catre disfunctii sexuale. Lista poate fi destul de lunga si cuprinde: diabet, probleme vasculare, hipertensiune arteriala, disfunctii neurologice, dereglari hormonale, disfunctii ale rinichilor, abuz de alcool sau droguri, iar lista poate continua.

Cauze psihice: anxietate si stres la locul de munca, grija permanenta fata de performanta sexuala, depresia, sentimentul de vinovatie, alte efecte tarzii ale unor eventuale traume sexuale suferite in copilarie.

Te mai poate interesa: Probleme de fertilitate la barbati

Cine poate fi afectat de aparitia acestor disfunctii?

Atat femeile, cat si barbatii pot suferi astfel de tulburari, deopotriva. Problemele sexuale “lovesc” adultii, indiferent de sex sau varsta. Totusi, cel mai des apar la populatia de varsta mai inaintata, cu alte probleme de sanatate colaterale, care le afecteaza viata sexuala.

In ce mod sunt afectati barbatii de disfunctii sexuale?

Cele mai des intalnite disfunctii sexuale la barbati sunt cele legate de: ejaculare, erectie si libido scazut.

Ce este disfunctia ejacularii?

Aici putem mentiona mai multe tipuri de disfunctii care tin de ejaculare:

1. Ejaculare prematura – atunci cand barbatul ejaculeaza la foarte scurt timp dupa penetrare sau chiar inainte de penetrare

2.  Ejacularea intarziata – atunci cand finalizarea intarzie foarte mult

3. Ejacularea retrograda – atunci cand la orgasm ejacularea este fortata si rezultatul ei ajunge in vezica urinara, in loc sa treaca prin uretra si sa iasa afara prin penis.

De cele mai multe ori, prima si a doua categorie au la baza cauze de oridin psihologic, incluzand aici si cauze de ordin religios care pot determina individul respectiv sa priveasca actul sexual ca pe un fel de pacat; la asta se mai poate adauga si lipsa de atractie fata de partenera si eventuale traume suferite in copilarie.In mod special, ejacularea precoce (care ocupa si primul loc in topul disfunctiilor sexuale la barbati) apare pe fond de stres, mai ales cand subiectul este foarte preocupat de performanta sexuala. Daca la asta se mai adauga si consumul frecvent de antidepresive, nu e de mirare ca se instaleaza aceasta disfunctie.

In schimb, ejacularea retrograda este asociata, de cele mai multe ori cu diabetul zaharat sau, in cazul in care individul a suferit  interventii chirurgicale abdominale, de prostata sau ale vezicii urinare – din nou putem sesiza o frecventa crescuta ale acestei disfunctii.

Ce este disfunctia erectila?

Numita si impotenta, disfunctia erectila reprezinta imposibilitatea de a obtine o erectie sau de a o mentine pe tot parcursul actului sexual. Cauzele acestei disfunctii au la baza, de cele mai multe ori, afectiuni sanguine de tot felul, printre care probleme de circulatie, sau arteroscleroza, dar si factori psihologici precum stresul, depresia sau starile anxioase. Alte afectiuni cronicizate de-a lungul timpului, consumul anumitor medicamente, boala lui Peyronie sau chiar prezenta unor cicatrice pe penis sunt, de asemenea, posibile cauze care duc la aparitia disfunctiilor de erectie la barbati.

Ce este libidoul scazut?

Libidoul scazut se refera la lipsa dorintei sexuale fata de partener, sau fata de actul sexual in sine, ori o dorinta sexuala minima, aflata mult sub media unui individ sanatos si activ sexual. Libidoul scazut poate avea cauze atat de ordin fizic, cat si psihic. De cele mai multe ori, libidoul scazut apare pe fond hormonal, atunci cand subiectul prezinta un nivel scazut de testosteron. Alte cauze pot fi anxietatea sau depresia. De asemenea, o relatie de cuplu cu probleme poate duce la scaderea libidoului.

Nu rata nici: 3 secrete sexuale pentru barbati

Cum sunt diagnosticate disfunctiile sexuale la barbati?

Pentru un diagnostic corect, medicul de familie te va examina din punct de vedere fizic, dar va intocmi si un istoric al posibilelor afectiuni de ordin psihic. E posibil ca medicul sa-ti propuna un set elaborat de analize, ca sa descopere eventualele cauze care pot duce la instalarea uneia sau mai multor disfunctii sexuale. Medicul de familie iti poate da trimiteri la medici specialisti urologi, endocrinologi, neurologi, sau psihologi cu specializare in terapie sexuala sau terapie de cuplu.

Cum se trateaza disfunctiile sexuale la barbati?

Majoritatea acestor disfunctii dispar de la sine atunci cand afectiunile care stau in spatele lor sunt tratate corect. Strategiile de tratament pot cuprinde:

1. Tratement medicamentos: medicii care au detectat problema fizica colaterala iti prescriu un tratament corespunzator medicamentos pentru inlaturarea ei, care va duce implicit si la disparitia disfunctiei sexuale in cauza.

2. Stimulare medicamentoasa sexuala: exista posibilitatea ca medicii sa-ti prescrie un tratament cu adjuvante sau stimulente sexuale care ajuta la imbunatatirea functiei erectile si la mentinerea ei pe tot parcursul actului sexual.

3. Tratament hormonal adecvat: prescris la barbatii care prezinta un nivel scazut de testosteron.

4. Terapie psihologica: pentru indivizii care prezinta stari anxioase, depresii repetate sau alte tulburari specifice.

5. Tehnici mecanice: exista o serie de dispozitive cu vacuum sau chiar implanturi de penis care  pot inlatura disfunctii legate de erectie.

6. Educatie sexuala si comunicare: indiferent de varsta, una dintre cauzele disfunctiilor sexuale poate avea la baza lipsa de informatii corecte. Dialogul direct cu partenerul si instructia sexuala pot rezolva, de foarte multe ori, anumite disfunctii sexuale.

Probleme sexuale pot fi tratate si vindicate?

Tratamentul si implicit vindecarea depind foarte mult de dedesubtul medical care determina aparitia disfunctiilor. Marea majoritate a lor este tratabila si vindecabila, o data ce cauza instalarii acestora a fost stabilita.

Disfunctiile sexuale pot fi prevenite?

Nu, e imposibil sa previi aparitia oricarei disfunctii sexuale, insa e important sa previi orice eventuala alta problema medicala care sta la baza aparitiei disfunctiilor sexuale. De exemplu, e posibil sa previi afectiuni precum diabetul, atunci cand stii foarte bine ca o alimentatie echilibrata te poate ajuta sa-l eviti.

In afara de un stil de viata sanatos, sunt anumite chestiuni pe care le poti face pentru sanatatea ta generala:

1. Asculta si urmeaza intocmai sfaturile medicului tau, indiferent despre ce afectiune ar fi vorba.

2. Nu consuma niciodata prea mult alcool

3. Renunta complet la fumat

4. Nu neglija afectiuni de ordin psihic, precum stresul, anxietatea sau depresia. Apeleaza la ajutor de specialitate

5. Comunica mereu cu partenerul tau de viata.

Cand trebuie sa mergem la doctor pentru disfunctiile sexuale?

Aproape toti barbatii trec, macar o data in viata, printr-o disfunctie sexuala. De cele mai multe ori instalarea ei duce la aparitia unei mari presiuni de ordin psihic in cuplu. Daca respectiva disfunctie sexuala nu dispare de la sine si observi ca persista si iti creeaza nenumarate probleme, mergi de urgent la medic.

Imagine de Scott Webb de la Pixabay

Exit mobile version