Libidoul scazut se refera la lipsa dorintei sexuale fata de partener, sau fata de actul sexual in sine, ori o dorinta sexuala minima, aflata mult sub media unui individ sanatos si activ sexual. Libidoul scazut poate avea cauze atat de ordin fizic, cat si psihic. De cele mai multe ori, libidoul scazut apare pe fond hormonal, atunci cand subiectul prezinta un nivel scazut de testosteron. Alte cauze pot fi anxietatea sau depresia. De asemenea, o relatie de cuplu cu probleme poate duce la scaderea libidoului.
Pentru un diagnostic corect, medicul de familie te va examina din punct de vedere fizic, dar va intocmi si un istoric al posibilelor afectiuni de ordin psihic. E posibil ca medicul sa-ti propuna un set elaborat de analize, ca sa descopere eventualele cauze care pot duce la instalarea uneia sau mai multor disfunctii sexuale. Medicul de familie iti poate da trimiteri la medici specialisti urologi, endocrinologi, neurologi, sau psihologi cu specializare in terapie sexuala sau terapie de cuplu.
Majoritatea acestor disfunctii dispar de la sine atunci cand afectiunile care stau in spatele lor sunt tratate corect. Strategiile de tratament pot cuprinde:
1. Tratement medicamentos: medicii care au detectat problema fizica colaterala iti prescriu un tratament corespunzator medicamentos pentru inlaturarea ei, care va duce implicit si la disparitia disfunctiei sexuale in cauza.
2. Stimulare medicamentoasa sexuala: exista posibilitatea ca medicii sa-ti prescrie un tratament cu adjuvante sau stimulente sexuale care ajuta la imbunatatirea functiei erectile si la mentinerea ei pe tot parcursul actului sexual.
3. Tratament hormonal adecvat: prescris la barbatii care prezinta un nivel scazut de testosteron.
4. Terapie psihologica: pentru indivizii care prezinta stari anxioase, depresii repetate sau alte tulburari specifice.
5. Tehnici mecanice: exista o serie de dispozitive cu vacuum sau chiar implanturi de penis care pot inlatura disfunctii legate de erectie.
6. Educatie sexuala si comunicare: indiferent de varsta, una dintre cauzele disfunctiilor sexuale poate avea la baza lipsa de informatii corecte. Dialogul direct cu partenerul si instructia sexuala pot rezolva, de foarte multe ori, anumite disfunctii sexuale.
Tratamentul si implicit vindecarea depind foarte mult de dedesubtul medical care determina aparitia disfunctiilor. Marea majoritate a lor este tratabila si vindecabila, o data ce cauza instalarii acestora a fost stabilita.
Nu, e imposibil sa previi aparitia oricarei disfunctii sexuale, insa e important sa previi orice eventuala alta problema medicala care sta la baza aparitiei disfunctiilor sexuale. De exemplu, e posibil sa previi afectiuni precum diabetul, atunci cand stii foarte bine ca o alimentatie echilibrata te poate ajuta sa-l eviti.
In afara de un stil de viata sanatos, sunt anumite chestiuni pe care le poti face pentru sanatatea ta generala:
1. Asculta si urmeaza intocmai sfaturile medicului tau, indiferent despre ce afectiune ar fi vorba.
2. Nu consuma niciodata prea mult alcool
3. Renunta complet la fumat
4. Nu neglija afectiuni de ordin psihic, precum stresul, anxietatea sau depresia. Apeleaza la ajutor de specialitate
5. Comunica mereu cu partenerul tau de viata.
Aproape toti barbatii trec, macar o data in viata, printr-o disfunctie sexuala. De cele mai multe ori instalarea ei duce la aparitia unei mari presiuni de ordin psihic in cuplu. Daca respectiva disfunctie sexuala nu dispare de la sine si observi ca persista si iti creeaza nenumarate probleme, mergi de urgent la medic.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2
Cuvinte cheie: disfunctii erectile, disfunctii sexuale, ejaculare precoce, erectie medicamente, probleme erectie, probleme sex barbati, probleme sexuale