De multe ori, când ai probleme în viaţa sexuală nu te gândeşti că acestea ar putea fi un semn că e ceva în neregulă cu sănătatea ta.
Dar iată că totuşi, corpul îi trimite avertismente că poţi fi bolnav, atunci când te aştepţi mai puţin: când faci sex.
Viaţă sexuală # 1: Partenera îţi atinge testicolele şi întreabă „Hei ce-i asta?”
Ce poate însemna: Cancer testicular.
Cancerul testicular este asimptomanic, cu alte cuvinte nu doare. Cel mai adesea se prezintă ca o umflătură nedureroasă pe testicule. Poate fi detectată prin auto-examinare (un obicei lunar foarte bun) sau de către parteneră în timpul partidelor sexuale.
Ce să faci: Cancerul testicular poate fi vindecat 100% dacă este depistat şi tratat în fazele de început ale bolii. Tocmai de aceea nu ignora umflăturile suspecte pe testicule şi mergi la medic. Cel mai bun timp pentru autoexaminare: în timpul unui duş fierbinte atunci când toţi muşchii sunt relaxaţi.
Citeste si: Dependent de sex? 6 semne ca ai probleme
Viaţă sexuală # 2: Ejaculezi mult prea rapid
Ce poate însemna: Hipertiroidism
Ejacularea prematură – înainte de actul sexual sau imediat ce acesta a început – este coşmarul tinerilor, însă se poate întâmpla la orice vârstă. 1 din 3 bărbaţi au avut măcar au avut o experienţă de acest gen în timpul vieţii. Problemele psihologice (prea excitat, prea imatur, vină) pot cauza ejaculare prematură, însă doctorii ştiu că şi anumite probleme fizice, în special funcţionarea defectuasă a tiroidei, pot avea aceleaşi rezultate.
Ce să faci: Deşi pentru bărbaţi ejacularea precoce este un subiect dificil de abordat, este o afecţiune uşor de tratat. Dacă testele de sânge dar şi alte examinări indică hipertiroidism, tratamentele te pot ajuta să revii la o viaţă sexuală normală. Dacă însă testele arată că tiroida funcţionează normal, atunci poţi avea nevoie de sfaturile unui terapeut sexual. Printre recomadări pot fi incluse exerciţiile fizice, folosirea unui prezervativ pentru diminuarea senzaţiilor şi terapie comportamentală.
Viaţă sexuală # 3: Ai dureri când ejaculezi
Ce poate însemna: Disfuncţionalitatea unui muşchi, prostatită.
La femei există o anume afecţiune numită vulvodinia – durere cronică la nivelul vulvei (partea externă a organului genital feminin). Durerea organului genital masculin este corespondentul vulvodiniei. Despre ambele afecţiune se crede că sunt cauzate de unele disfuncţionalităţi ale nervilor, deşi nu se ştie dacă durerea este cauzată de o infecţie sau o anume tramă. Este adesea întâlnită la bărbaţii tineri care au o viaţă foarte stresantă.
O altă posibilă cauză a durerilor la ejaculare poate fi prostatita, o inflamare a prostatei.
Ce să faci: Disorgasmia (durerea orgasmică) este dificil de tratat. Unii dintre bărbaţi aleg să îndure durerea cu stoicism, în vreme ce alţii merg la un specialist pentru a încerca diferite tratamente.
Viaţă sexuală # 4: Când ejaculezi, nu iese nimic
Ce poate însemna: Tratamentul împotriva prostatei.
Ejacularea retrogradă sau ejacularea uscată are loc atunci când lichidul seminal nu iese afară. Unele medicamente folosite pentru îmbunătăţirea urinării la bărbaţi pot fi vinovate pentru ejacularea retrogradă. Uneori, diabeticii pot avea ejacularea uscată.
Ce să faci: Nimic dacă nu te deranjează fenomenul. Celor mai mulţi dintre bărbaţi nu le pasă de fenomen, decât dacă vor să aibă copii. Din pricina incapacităţii lor de a expulza lichidul seminal, aceşti bărbaţi nu pot deveni taţi decât prin inseminarea artificială.
Te mai poate interesa: O problema reala de sex: Cum sa alungi plictiseala din dormitor
Viaţă sexuală # 5: Durează o veşnicie până ejaculezi – dacă o faci
Ce poate însemna: Diabet, sau prediabet din cauza problemelor de greutate.
La 9 din 10 dintre bărbaţii cu anorgasmie – inabilitatea de a ajunge la orgasm – cauza problemelor este una de natură psihologică (orice de la anxietatea legată de performanţa sexuală, la stresul locului de muncă sau la abuzul sexual în copilărie). În restul de 10% dintre cazuri poate fi o problema cauzată de diabet.
Diabeticii au şi alte indiciii ale bolii de care suferă precum amorţirea picioarelor, setea, urinare excesivă şi oboseală – însă nu întotdeauna fac legătura între diabet problemele sexuale, care includ şi inabilitatea de a ajunge la orgasm.
Supraponderal însă nu diabetic? Sunt tot mai multe dovezi care susţin ideea că obezitatea în sine poate cauza disfuncţii erectile şi scăderea libidoului.
Ce să faci: Roagă medicul să-ţi dea un tratament împotriva disfuncţiilor erectile, însă nu trebuie să uiţi că bolnavii de diabet pot avea probleme la inimă şi prin urmare unele dintre medicamente nu sunt recomandate. Nu subestima puterea de vindecare prin schimbarea stilului de viaţă. Este adevărat că oamenii îşi doresc pastile care să le rezolve problemele sexuale, însă medicamentele nu rezolvă problema ci doar efectul. Uneori cea mai bună modalitate de a rezolva problemele este să alegi calea mai grea adică să înveţi să înveţi managementul stresul, să slăbeşti etc.