Prezervativele fac parte din viata noastra, le folosim cu totii ori pentru protectie, ori pentru contraceptie. Le alegem in functie de sortimente: culoare, gust, miros, caracteristici.
Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre prezervative.
Istoria prezervativului
Ideea de prezervativ in sine nu este deloc noua. Primele prezervative au fost inventate in urma cu mii de ani: stim clar ca egiptenii le foloseau, insa nu suntem siguri daca in scop decorativ sau protectiv. Prin secolul 16, medicii intelesesera clar ca o astfel de protectie te ajuta sa nu contactezi sifilisul. Faimosul Casanova isi invelea membrul intr-o protectie de lana, ca sa se apere de boli venerice. Si sute de ani la rand, prezervativele s-au fabricat din intestine de animale. Istoricii prezervativului sustin ca numele obiectului in sine provine de la cel care l-a inventat, Colonel Cundum sau de la cuvantul latin “condon”, un recipient pentru colectare pe vremea respectiva. In 1843 un alt cuvant intra in istoria lexicului, provenind din limba engleza: “rubbers” (gume). Prezervativele fabricate din materiale sintetice, precum poliuretanul, au inceput sa fie produse in anii ’90.
Gustul
Cum spuneam, prezervativele le alegem in functie de multe caracteristici, iar unul important ramane gustul. Desigur, gustul autentic de latex n-are nimic excitant in el. Asadar, industria in cauza s-a conformat: a inceput sa creeze si sa produca in serie preservative cu cele mai placute gusturi: cola, struguri, capsuni, banane sau cirese.
Unele prezervative sunt tratate cu spermicide, in timp ce altele contin un lubrifiant menit sa prelungeasca si acutizeze placerea ambilor parteneri. Apoi mai exista categoria celor fabricate dintr-un latex special, cu rezistenta crescuta la frecare, sau categoria cu striatii, din nou menite sa creasca factorul de placere.
Cat de utile si eficiente sunt prezervativele?
Raspunsul poate fi unul simplu: daca ne gandim la boli grave cu transmitere sexuala, respectiv HIV, prezervativul poate deveni o chestiune de viata si de moarte, in sens propriu. Nu sunt deloc de ignorat nici goonoreea, hepatita B, sifilisul sau virusul care provoaca cancerul genital. Si acelasi prezervativ mai preintampina si o sarcina nedorita, desigur.
Prezervativele isi “fac efectul” doar daca sunt folosite constant si corect, spun specialistii, avand in vedere ca din 100 de cupluri, 2% se trezesc cu o sarcina nedorita, in ciuda faptului ca afirma ca au folosit prezervativ. Iar procentul total al populatiei care foloseste prezervativ si ajung sa devina parinti este de 15%. Iar aceleasi principii sunt valabile si pentru bolile cu transmitere sexuala.
Citeste si: E vreo diferenta intre sexul cu prezervativ si cel fara prezervativ? Afla ce raspund cercetatorii
8 reguli despre cum sa folosesti corect un prezervativ
Si nu ne adresam doar adolescentilor, ci tuturor persoanelor care vor sa invete corect despre modul de folosinta al unui prezervativ. Prima problema este aceea ca oamenii nu folosesc prezervativul la fiecare contact sexual. O a doua consta in esecul pe care il au in incercarea de a-si pune prezervativ in timpul actului sexual. Unii barbati chiar explica faptul ca-si pun prezervativ in timpul actului sexual, dar il scot la ejaculare. Alte inconveniente: alunecaera prezervativului sau ruperea lui (divizarea) .
Noi va impartasim 8 sfaturi fundamentale pe care este bine sa le retineti ca utilizatori ai prezervativelor:
1. Pastrati-le in locuri uscate si racoroase, la temperature constante. Portofelul e un loc ok doar pentru un weekend, dar daca ai acolo un prezervativ inca de acum un an, e mai bine sa-l arunci.
2. Verifica intotdeauna termenul de valabilitate.
3. Nu refolosi niciodata un prezervativ! Exista, totusi, alte modalitati de a economisi bani, sa fim seriosi… Si schimba prezervativul daca treci de la sex anal la sex vaginal, si invers.
Nu rata nici: De ce sexul fara prezervativ si sexul oral sunt recomandate pentru sanatatea femeilor
4. Pentru prezervativele din latex, foloseste exclusiv lubrifiant pe baza de apa. Nu te baza pe prezervativele din materiale naturale, precum pielea de animal sau lana, anumite boli cu transmitere sexuala trec cu usurinta prin ele.
5. Daca esti alergic la latex, incearca un prezervativ sintetic – fabricate din poliuretan.
6. Evita prezervativele cu spermicid. Nu s-au dovedit mai eficiente decat un prezervativ clasic si au termen de garantie mult mai mic.
7. Va confruntati cu ejaculare precoce? Exista tipuri de prezervative imbibate cu benzocaina care te vor ajuta cu siguranta in a amana momentul ejacularii.
8. Nu uita ca cel mai rau lucru pe care il poti face este sa nu ai un prezervativ la tine atunci cand e cazul. Fii intotdeauna pregatit.
foto: Depositphotos.com