Vara isi face de cap. E greu si pentru adulti, dar mai ales pentru copii sa faca fata unor temperaturi foarte ridicate. Oriunde te-ai ascunde, canicula te pandeste si e foarte greu sa te racoresti macar putin. Pana si casa se transforma intr-un cuptor iar contactul cu frigiderul te face brusc sa regreti ca nu esti un aliment care sa stea confortabil pe rafturile sale.
Iata ce putem face pentru a ne ajuta copiii sa treaca cu bine peste orele si zilele de canicula.
1. Racoriti casa
Tineti geamurile deschise pe timpul noptii si inchideti-le
de cum rasare soarele. Pe timpul zilei, trageti storurile daca aveti, daca nu jaluzelele sau draperiile. Astfel puteti reduce cu pana la 15 grade temperatura din camera.Citeste si: Căldură mare! Ghid de supravieţuire în caniculă
2. Beti lichide
Apa trebuie sa fie tot timpul la indemana. Pentru adulti este recomandat sa nu consume bauturi cu cofeina pentru ca aceasta contribuie la deshidratare.
3. Lasati copiii sa adoarma mai tarziu
Pentru ca sunt in vacanta, lasati copiii sa se duca la culcare mai tarziu. Va prinde astfel dormind orele racoroase ale diminetii.
4. Ventilatorul, dimineata si seara
Medicii spun ca la o temperatura de peste 35 de grade uminidate de 50 la suta, procesul de transpiratie este ingreunat daca folositi un ventilator. Acesta este recomandat sa fie pornit numai dimineata si seara.
Nu rata nici: Cum să dormi mai bine în nopţile caniculare
5. Aveti grija la medicamentele copiilor
Unele dintre medicamente pot creste temperatura corpului. Intrebati pediatrul daca medicamentele pe care i le-a prescris pe perioada verii n-au contraindicatii in ceea ce priveste soarele excesiv si canicula.
6. Nu-i lasati sa joace mult
Cand iesiti in parc fiti cu ochii pe copii si nu-i lasati sa alerge foarte mult. Daca cel mic incepe sa aiba ameteli, greturi, se simte slabit, transpira abundent, duceti-l intr-un loc racoros si dati-i multa apa (nu suc). Daca nu-si revine dupa cateva minute inseamna ca a facut insolatie si trebuie sa-l duceti de urgenta la medic.
7. Imbracati-i lejer
Hainele inchise la culoare atrag soarele si acumuleaza caldura. Imbracati-i in haine lejere, de bumbac sau jerse, de culori deschise. Evitati jeans-ii si in general hainele care nu lasa pielea sa respire. Neaparat acoperiti-le capul cu o sapca sau o palariuta usoara.
8. Nu iesiti afara dupa pranz
Copilul trebuie tinut la racoare pe timpul zilei. Evitati sa
iesiti dupa pranz si mai devreme de ora 16:00.9. Mancati usor
Nu dati copiilor alimente fierbinti sau mancaruri grele. Daca sunt prea incalzite, alimentele vor ridica temperatura corpului, iar mancarurile grele vor tine „ocupat” oganismul pentru digestie. Sunt recomandate alimentele care contin multa apa: fructe, salate sau supe.
10. Faceti-le dus cat mai des
Racoriti copiii facandu-le dus cat de des se poate. Daca aveti curte, nu va feriti sa stropiti copiii cu furtunul. (parent.net)
Imagine de Daniel Nebreda de la Pixabay