Sfatulparintilor.ro

De ce mint copiii si ce trebuie sa faca parintii. Ce se petrece in mintea copilului cand minte

De ce mint copiii

De ce mint copiii. Cand copiii spun minciuni, parintii sufera, se infurie si, de multe ori, o iau personal. Simt ca incep sa-si piarda increderea in propriii copii. De ce oare minciuna cauzeaza furie, durere, ingrijorare?

Raspunsuri la aceste intrebari, dar si sfaturi legate de ceea ce ar trebui sa faca parintii aflati mai jos.

Trebuie sa o recunoastem, parintilor le este teama ca nu cumva copiii lor sa esueze, sa intre in belele. Este greu pentru un parinte sa controleze tot ce se petrece in viata copilului. Daca pot tine sub control ceea ce se petrece in casa, cand iese la joaca sau merge la scoala, toate informatiile pe care le primeste ii pot modifica comportamentul.

Cand copilul incepe sa minta, poti incepe sa crezi ca este “rau”, ca vrea sa-ti submineze autoritatea. Consideri ca minciuna este ceva rau, deci si mincinosii sunt rai. Greseala pe care o fac parintii este ca vorbe precum “Minti!” sau “Mincinosii sunt oameni rai” nu fac decat sa promoveze in continuare minciuna. Pentru ca se va considera “rau”, copilul va ascunde adevarul pentru a nu-si dezamagi parintii. Si, surpriza!, vor continua sa o faca. Un lant al slabiciunilor care pare fara sfarsit.

Citeste si: Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna

De ce mint copiii. Ce se petrece in mintea unui copil cand isi minte parintii?

Cand mergi cu viteza si te opreste politistul care te intreaba cu ce viteza mergeai, nu vei spune niciodata adevarul. Pentru ca stii ca depasirea limitei de viteza este pedepsita de lege. Ce nu realizezi pe moment este ca depasirea limitei de viteza ii pune in pericol pe ceilalti, dar si pe tine.

Cam asa este si cu copiii, ei stiu ca minciuna este interzisa, insa nu isi dau seama cat este de periculoasa. Ei nu vad minciuna asa cum o vad parintii. Si atunci apare un conflict intre sistemul de valori al parintilor care spun ca minciuna este interzisa si sistemul de valori al copiilor care spun ca daca nimeni nu pateste nimic din cauza minciunii, nu ar trebui sa fie o problema atat de grava. Ei vad colegii fumand si nu isi dau seama ce e rau in fumat. Stiu ca au interzis la alcool, totusi vad la parinti ca beau si nu patesc nimic. Si atunci nu inteleg de ce este interzis.

De ce mint copiii. Ce au de facut parintii?

In primul rand, spun psihologii, nu ar trebui sa dai multa putere minciunii. Daca copilul vrea sa aiba un ascendent asupra ta si stie ca minciuna este “butonul” sensibil, atunci se va folosi de ea cat de mult va putea. Onestitatea este foarte importanta, insa daca pui prea mult accent pe ea, copilul o va transforma intr-o arma.

Parintii ar trebui sa inteleaga cand copiii mint. Ei sunt inca imaturi si nu vad raul din spatele minciunii. Daca mint nu inseamna ca sunt rai, sunt doar copii atrasi de fascinatia omiterii sau ascunderii adevarului.

Te mai poate interesa si: Efectele minciunilor nevinovate asupra copiilor

Cand vine vorba despre minciuna, parintii ar trebui sa fie ca politistii.

Atunci cand depasesti limita legala de viteza, politistul te amendeaza, nu-ti tine predici legate de pericolul mersului cu viteza. Cand copilul te minte, ar trebui sa existe o consecinta simpla: ca de exemplu sa mearga mai devreme cu o ora la culcare. Iar daca se repeta fapta, isi va pierde un privilegiu timp de 24 de ore: telefon, tableta etc. Si daca tot va continua, vor creste si pedepsele. Astfel, cand va fi din nou in situatia de a minti sau de a spune adevarul, copilul isi va aduce aminte cat de inconfortabil s-a simtit fara telefon, tableta etc. si, cel mai probabil, va alege adevarul.

Parintii ar trebui sa-si invete copiii ca minciuna este ceva rau, ceva nepermis in casa lor, insa n-ar trebui considerata ceva legat de morala.

Ci mai degraba, ceva legat de reguli. Incalci regula, suporti consecintele.

Asa cum politistul nu te intreaba de ce ai depasit limita legala de viteza sau ce a fost in capul tau cand ai apasat acceleratia, sau de ce nu te-ai gandit la ceilalti cand ai gonit nebuneste, nici tu n-ar trebui sa ii faci prea multa morala copilului: “De ce ai mintit?”, “Ce credeai ca vei obtine mintind?”, “Stii cat de rau m-ai ranit pentru ca m-ai mintit?”. Ii poti explica doar ca minciuna nu aduce nimic bun si ca, mai ales, nu rezolva problema ivita, dimpotriva.

Nu rata nici: Top 16 minciuni pe care parintii le spun copiilor lor

Sursa: empoweringparents.com

Imagine de Pezibear de la Pixabay

Exit mobile version