Probabil nu esti inca lamurita ce ar avea de castigat un sugar daca incepi sa-i citesti carti cu povesti. Sigur ca nu va intelege firul intamplarilor din carte, asa cum nu va intelege mereu tot ce faci si de ce anume faci lucrurile respective. Insa asta nu inseamna ca nu ii vei vorbi decat atunci cand va incepe sa intelega cuvintele. Sau ca nu ii canti cantece de leagan pentru ca nu intelege inca versurile si nu poate urmari melodia. La fel cum nu vei astepta pana cand va poate tine jucariile in mana ca sa-i pui in patut un ursulet de plus.
Cititul povestilor este una dintre activitatile de intarire a legaturii dintre mama si bebelus, pe care o poti continua multi ani de acum incolo, si reprezinta o forma importanta de stimulare a micutului.
Asadar, cititul cu voce tare pentru micutul tau ii poate aduce multe beneficii, pentru ca:
– il invata despre comunicare;
– introduce intr-un mod distractiv concepte precum numerele, literele, culorile si imaginile, care ii vor stimula curiozitatea;
– ii formeaza abilitatile de ascultare, memorie si vocabularul;
– il invata despre lumea care il inconjoara.
Importanta cititului catre bebelusi
Iti vine sa crezi sau nu, pana la implinirea varstei de un an bebelusul tau va fi invatat toate sunetele de care are nevoie ca sa poata vorbi. Cu cat ii citesti mai multe povesti, cu atat el va fi expus la mai multe cuvinte si va putea invata sa vorbeasca mai corect. Pe masura ce aude din ce in ce mai multe cuvinte, ele incep sa compuna in mintea lui o retea vasta, din care isi va forma vocabularul.
Daca nu esti convinsa inca sa incepi sa-i citesti puiului tau, afla ca micutii carora parintii le citesc des si cu care vorbesc mult stiu la varsta de doi ani mai multe cuvinte decat cei carora nu li s-au citit povesti. Mai mult, citindu-i copilului tau in primii ani de viata il incurajezi sa inceapa, la randul lui, sa citeasca la varsta potrivita.
Citesete si: 6 carti pentru copii interzise din motive incredibile. Vezi in ce tari
Atunci cand ii citesti, puiul tau te aude exprimand diferite emotii si sunete expresive, care ii vor stimula dezvoltarea emotionala si comportamentul social.
De asemenea, curiozitatea il va face sa se uite la pozele din carte, sa arate spre ele, sa atinga cartea, sa gangureasca – cu alte cuvinte, sa interactioneze, iar cand va mai creste putin iti va putea raspunde la intrebari despre imagini si despre poveste. Aceste lucruri ii vor dezvolta gandirea, dar si vorbirea, pentru ca va incepe sa imite sunetele, sa recunoasca pozele si sa invete cuvinte.
Principalul motiv pentru care e bine sa-i citesti bebelusului tau este insa acela ca va invata sa faca o conexiune intre ceea ce iubeste cel mai mult – vocea ta si apropierea de tine – si carti. Daca petreci mult timp citindu-i micutului il vei invata ca lectura este importanta si ca a invata el insusi ca citeasca merita tot efortul. Mai mult, daca ii vei citi mereu cu entuziasm, cu bucurie si afectiune, va invata sa asocieze lectura cu ceva placut si il vei transforma intr-un cititor avid cand va mai creste.
Cum ii influenteaza cititul pe sugari
Chiar daca bebelusii nu stiu la ce se refera pozele din carti, ei sunt totusi curiosi si se concentreaza asupra lor, in special daca infatiseaza chipuri sau contin culori vesele si desene in modele contrastante. Pe langa faptul ca ii stimulezi interesul de a descoperi lucruri noi, atunci cand ii citesti puiului tau nu doar ca va distrati impreuna, dar il si calmezi si il linistesti, la fel cum faci cand ii canti si il legeni in brate.
Bebelusii intre 4 si 6 luni incep deja sa manifeste un interes mai mare fata de cartile cu povesti. Daca ii citesti in aceasta perioada, micutul tau va incepe sa intinda manutele dupa carte, sa o apuce cu degetelele si va incerca sa o roada. De aceea e o idee buna sa alegi carti cu coperti invelite in material textil, care sa fie moale la atingere si sa nu-i zgarie gurita. De asemenea, il vor atrage mai mult cartile cu poze colorate vesel si cu texte repetitive sau care rimeaza.
Inca de la varsta de 6 luni (si in toata perioada de pana la un an), bebelusul tau va incepe sa inteleaga ca pozele din carte reprezinta obiecte si va dezvolta preferinte pentru anumite imagini, anumite pagini din carte sau chiar povesti intregi. Va fi o adevarata incantare sa-l vezi reactionand in timp ce ii citesti, intinzand manuta catre carte si gangurind fericit, iar la un anisor va fi in stare deja sa intoarca paginile (desigur, cu putin ajutor din partea ta), va incepe sa arate spre diferite obiecte din poze si sa repete sunetele pe care le aude la tine.
Cand si cum anume sa-i citesti bebelusului
Ceea ce e grozav la aceasta activitate distractiva este ca nu necesita abilitati speciale. Sunteti doar tu si puiul tau, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu ai dictie si talent actoricesc sau ca interpretarile tale, atunci cand folosesti voci diferite pentru personaje, sunt mai mult comice decat convingatoare. Nu ai de ce sa te simti stanjenita, nu e un casting profesionist. Important este sa formezi o legatura cu micutul tau si sa-ti auda vocea cat mai mult.
Tine minte doar ca, atat timp cat vei vorbi cat mai corect (apropiat de limba literara) si nu il vei alinta ca pe un pui de catel, copilul tau va invata, la randul lui, sa vorbeasca romana corect. Desigur, asta e insa o grija pentru mai tirziu. In primele luni de viata, tot ce conteaza pentru el e sa te simta aproape. Asa ca citeste-i cu voce tare macar cateva minute, insa fa-o cat de des poti, de mai multe ori pe zi. Si nu-ti fa griji ca nu apuci sa termini o carte intreaga, scopul nu e sa-ti dezvolti tu cultura generala. Opreste-te asupra paginilor ca va fac placere tie si bebelusului.
Ca sa faci loc acestei activitati in programul zilnic, poti lasa cititul pentru seara, inainte de culcare, sau la pranz, cand puiul tau se pregateste de somnic.
Stabilirea unei rutine te va ajuta mult, pentru ca asa iti va fi mai simplu sa-l calmezi atunci cand plange sau e agitat si il vei obisnui cu orarul de somn. Chiar si cand va mai creste, nu va trebui sa te lupti cu el sa mearga la culcare daca ii vei citi o poveste la ora programata pentru somn.
Nu rata nici: Copilul nu e interesat de carti? Iata cum sa cresti un cititor inrait!
Alte sfaturi pentru mamici:
- 1. Tine-ti puiul in brate atunci cand ii citesti, pentru ca asa se va simti protejat, in siguranta, si vei intari legatura dintre voi.
- 2. Citeste cat mai expresiv, folosind voci diferite pentru personaje, astfel incat totul sa fie cat mai distractiv pentru bebelusul tau.
- 3. Nu te chinui sa urmaresti textul intocmai. Cum am mai spus, nu e un concurs de citit. Mai degraba fa cate o pauza de la lectura ca sa ii pui intrebari si sa ii vorbesti despre poze. Chiar daca nu va intelege acum ce ii spui, asa pregatesti terenul pentru cand va mai creste putin.
- 4. Canta-i, stramba-te, imita animalute si joaca-te mereu cu el – asa ii arati micutului ca cititul e distractiv.
- 5. Bebelusii adora lucrurile repetitive si invata mult din ele, asa ca nu te apuca sa-i cumperi o intreaga biblioteca, ci mai degraba citeste-i aceleasi carti de mai multe ori. De fiecare data, ai grija sa repeti aceeasi intonatie, asa cum faci cu melodia ta preferata, pe care o canti mereu la fel.
- 6. Pe masura ce mai creste, incurajeaza-ti bebelusul sa atinga cartea si sa o apuce cu manutele. Stiu ca nu iti doresti sa-si faca un obicei din a roade cartile, insa nu il opri sa puna gurita pe carte, pentru ca asa invata bebelusii despre obiectele din jur (textura, gust) si va descoperi in curand ca nu e comestibila.
Ce carti sa alegi pentru puiul tau
Cartile pentru bebelusi trebuie sa aiba un text simplu si repetitiv, precum si poze cat mai clare. In primele luni de viata, puiul tau e interesat doar de vocea ta, asa ca ii poti citi absolut orice, cu atat mai mult daca textul contine cantecele si poezioare cu rime. Pe masura ce bebelusul devine curios si incepe sa priveasca atent obiectele din jur, poti trece la carti cu poze cat mai simple, infatisate pe un fundal neutru, intr-o singura culoare, asa incat sa iasa in evidenta imaginea in sine, si nu decorul.
Cand micutul va incepe sa apuce cartea cu degetelele, alege carti din materiale cu texturi interesante, placute la atingere, si care au forme si culori vii. In momentul cand bebelusul incepe sa reactioneze la continutul cartii, e timpul sa-i prezinti volume cu poze care sa infatiseze obiecte familiare, cum sunt jucariile. Odata ce puiul tau incepe sa stea singur in fundulet si sa faca alte activitati simple, ii poti citi povesti despre rutina zilnica a bebelusului, ca de exemplu baita sau mersul la culcare. Fireste, cand cel mic incepe sa spuna primele cuvinte, alege carti interactive, care invita bebelusul sa repete cuvinte simple sau propozitii scurte.
Cartile cu texturi diferite (moale, incretita, pufoasa, cu denivelari), parfumate sau cu oglinzi si alte mici obiecte lucioase lipite pe pagini si pe coperta sunt un izvor de distractie pentru micuti, la fel si cele in relief sau din carton pliabil, care se ridica pentru a infatisa scene din poveste. Cu cat ii va oferi mai multe surprize bebelusului, cu atat cartea este de preferat.
O metoda foarte buna de a te asigura ca ii va placea sa citeasca dupa ce va mai creste este sa ai mereu carti la indemana in casa. Atunci cand va fi suficient de mare ca sa mearga in patru labe pana la cosul cu jucarii, e bine ca inauntru sa fie si doua-trei carti. Pe langa cartile pe care le cumperi pentru puiul tau, mai poti imprumuta unele si de la biblioteca. Multe biblioteci au sectiuni cu carti doar pentru bebelusi. Si, daca tot esti acolo, ia o carte si pentru tine. Pana la urma, puterea exemplului e cea mai graitoare.
Autor: Alexandra NEDELCU