Sfatulparintilor.ro

Cresterea copiilor de 1-5 ani: 10 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre cum e sa fii parinte de prescolar

Cresterea copiilor

Cand devii parinte apar din ce in ce mai multe intrebari si nelinisti legate de cresterea copiilor si educarea lor.  Multe lucruri despre cresterea copiilor le afli din carti, de la medici, de la prieteni, de la rude, dupa cum multe le inveti din propria experienta. Una dintre cele mai frumoase si spumoase, dar totodata agitate perioade din cresterea copiilor este intervalul 1-5 ani.

Iata 10 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre cresterea copiilor prescolari.

Cresterea copiilor #1: Vei vorbi despre “caca” in fiecare zi

Dupa ce copilul depaseste varsta de un an fiecare parinte va incerca sa-si convinga odorul ca trebuie sa renunte la scutece, ca este mare si ca olita trebuie sa fie de-acum noul lui “prieten”. Vei avea o olita in fiecare camera, doar-doar vei reusi sa-l asezi pe ea. Iar aceasta munca de lamurire poate dura in unele cazuri pana la 3 ani, deci inarmeaza-te cu rabdare. Explica-i ca e mai sanatos sa faca caca la olita decat la scutec, ca e ceva normal, ca nu va mai fi tot timpul ud la fundulet.

Cresterea copiilor de 1-5 ani #2: Vei face ritualuri si vei raspunde la intrebari ciudate

Vrei sa manance tot, sa doarma la pranz,  sa stea cuminte etc? Atunci trebuie sa spui o formula magica, sa faci un ritual, astfel incat sa-l convingi pe cel mic sa faca ce vrei tu. Vei fi nevoit sa raspunzi la intrebari despre cate in luna si in stele, sa fii pregatit sa faci fata “santajului sentimental” si manipularii la care cei mici sunt foarte priceputi. Este foarte importanta rutina pentru copii, asa incat daca inventezi aceste ritualuri iti va fi foarte usor sa-i aduci pe calea dorita de tine.

Citeste si: 10 reguli de aur pentru cresterea copiilor

Cresterea copiilor #3: Vei “dormi” multe nopti in camera copilului

Odata depasita varsta de un an, copiii vor face tranzitia de la patutul de bebelus, la patul de baiat/fetita mare. Daca vrei sa-l obisnuiti cu camera si patul lui este de preferat sa mergi tu pe “teritoriul” lui decat sa-l lasi in patul conjugal.

Cresterea copiilor de 1-5 ani #4: Iti vei face noi prieteni

Vremurile in care iti faceai prieteni pentru ca-ti placeau respectivele persoane s-au dus. De-acum iti vei face prieteni pentru ca fiul/fiica ta are propriii prieteni si, vrand-nevrand, te vei imprieteni la randul tau cu parintii celorlalti copii. Va veti intalni in parc, veti schimba sfaturi si impresii, veti incepe sa va vizitati.

Cresterea copiilor #5: Vei trece prin faza “vreau la mami/tati”

Intre 3 si 4 ani vei trece prin faza “Elektra-Oedip”. Brusc, copilul va fi atras de parintele de sex opus. Daca pana acum mama ii impletea coditele fetei, in aceasta perioada il va vrea pe tati. Daca tati ii facea baie baietelului, de-acum cel mic o va vrea pe mami. Desi pentru unii parinti va deveni frustranta perioada, trebuie sa va linistiti. Va trece!

Cresterea copiilor de 1-5 ani #6: Tineti minte, aveti in casa un mic papagal!

Una dintre regulile primordiale cand ai in casa un copil care se inscrie in categoria de varsta 1-3 ani este “Atentie la limbaj”. Ai in casa un mic papagal care va repeta fiecare cuvintel si fiecare gest pe care il faceti. Si, ca un facut, va rosti cuvintele “rusinoase” cand ti-e lumea mai draga. De asemenea, va repeta cuvinte “descoperite” la televizor, la posturile de radio etc.

Nu rata nici: 5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

Cresterea copiilor #7: Vei spune “pentru ca asa vreau eu”

Ai jurat sa nu spui copilului tau “pentru ca asa vreau eu” si vrei neaparat sa te tii de cuvant. Dar imagineaza-ti situatia: “Mama, pot sa ma sui in copacul asta?” “NU!” “De ce?” “Pentru ca este periculos” “De ce?” “Pentru ca poti cadea” “De ce?” “Pentru ca exista gravitatie si daca nu esti atent, aluneci si cazi” “Dar mama lui X il lasa…” “Da, dar eu nu sunt mama lui X” “Dar, hai, te roooog!” “NU” “De ceeee?” Ghici care va fi raspunsul?

Cresterea copiilor de 1-5 ani #8: Vei descoperi pericole peste tot

Dupa ce a implinit un anisor si copilul incepe sa mearga vei descoperi cate lucruri periculoase ai in casa. Dorinta lor nestavilita de a descoperi ii va face sa traga de fata de masa, de televizor, de prize, de usile de la dulap, de oale, cratite si alte accesorii de bucatarie. Trebuie sa ai grija de colturile meselor, de balcon, de ferestre, de aragaz, de cutite, de furculite, de produsele de curatat etc. Sunt asa de multe ca te intrebi cum poate un copil sa fie ferit de aceste pericole. Nu trebuie sa-ti faci griji exagerate, toata lumea a trecut prin asta. Si trebuie sa stii ca, oricat de multe vei face pentru a-ti asigura locuinta, tot vei trece si prin episoade de vanatai, taieturi, arsuri, cucuie etc.

Cresterea copiilor #9: Crizele de isterie, “meseria” prescolarilor

Cum spuneam mai devreme, copiii sunt manipulatori innascuti. Lacrimi, plansete, tavalit pe jos, intr-un cuvant crizele de isterie, vor fi la ordinea zilei. Fac parte din “fisa postului”. Se va folosi de orice pentru a-ti descoperi limitele. Important este sa nu cedezi, mai ales daca sunteti in public (de jena ca vor rade ceilalti). Cu multa rabdare, intelegere si dragoste, vei avea un copil demn de dat exemplu.

Te mai poate interesa: Cum cresti un copil cu incredere in sine?

Cresterea copiilor de 1-5 ani #10: Vei aprecia valoarea raspunsurilor vagi

Curiozitatea copiilor este nestavilita, asa ca vor incepe intrebari de genul “Cum am venit eu pe lume?”, “Cum am ajuns eu in burtica ta?” etc. Oricat de importanta este educatia sexuala, nu e cazul sa ii predai copilului o lectie de anatomie reproductiva. Raspunsul vag este foarte indicat, insa acesta trebuie sa contina si un sambure de adevar. De exemplu, la intrebarea “Cum am venit eu pe lume?” sa i se raspunda “Mami si tati si-au dorit mult un copil, s-au iubit si ai aparut tu”. “Cum am ajuns eu in burtica ta?” – raspuns indicat “M-a ajutat si tati putin!”.

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version