E greu de crezut ca n-ai mintit niciodata in viata ta sau ca nu te-ai intalnit pana acum cu vreun mincionos. Cu toate acestea, cel mai mult te sperie faptul ca propriii copii te mint.
Iata ce greseli sa nu faci daca ai un copil care minte.
Pedepsirea copilului
Copilul minte in legatura cu un lucru pentru ca stie ca vor urma consecinte. Scapa de aceasta problema “atenuand” pedeapsa in cazul in care copilul recunoaste ca a facut o prostie.
Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna
Te superi
Copilul stie ca reactia ta va fi una destul de fioroasa, asa ca prefera sa minta. Incearca sa nu te infurii atunci cand copilul iti spune ca a facut o prostie si va recunoaste mai des adevarul.
Nu intelegi
De multe ori, copiii nu mint. Uneori fabuleaza pentru ca nu au simtul realitatii si povestesc aventuri imaginare. Alteori mint pentru ca nu-si amintesc adevarul si inventeaza o poveste pe care ei insisi o cred. Nu ar trebui sa fii prea aspru in corectarea acestei probleme, intrucat va disparea dupa ce copilul va creste si va intelege realitatea. Fii intelegator si explica-i cu blandete cum sa faca deosebirea intre imaginatie si realitate.
Politete
Stim cu totii minciuna aceea in care ne prefacem ca ne plac asa de mult sosetele de la bunica, dar in realitate le aruncam imediat ce pleaca de la noi. De ce te-ai supara cand copilul tau face la fel?!
Top 16 minciuni pe care parintii le spun copiilor lor
Pui gresit intrebarea
Sunt situatii in care nu pui intrebarea cum trebuie, iar copilul este fortat sa minta. Cand, de exemplu, iti intrebi copilul “E gustoasa mancarea?”, desi il vezi ca nu-i place, mai mult ca sigur te va minti. Ca sa nu se ajunga la minciuna il poti intreba “Ai prefera sa mananci altceva?”.
Minti
In momentul in care tu minti, este greu de crezut ca nu te va copia. Cel mai cinstit lucru pe care il puteti face este sa fiti onesti unul cu celalalt.
Indiferent de situatie, incearca sa ii vorbesti copilului cu calm despre cat de important este sa spui adevarul.
Sursa: brightside.me