Sfatulparintilor.ro

Ce trebuie sa stii despre atasamentul copilului

despre atasamentul copilului

Ce inseamna atasamentul bebelusului fata de parintii sai? Inseamna mai mult decat sa-i fie dor de tine cand iesi din camera? Este atasamentul ceva bun pentru sanatatea emotionala a copilului? Vestea buna este ca parintii pot imbunatati legatura emotionala dintre ei si copii si, astfel, le vor da astfel un bun start in viata sociala.

Ce este atasamentul?

Psihologii spun ca atasamentul este legatura emotionala pe care bebelusul o dezvolta fata de un adult. De obicei, atasamentul se face fata de o singura persoana (deseori mama, gratie timpului petrecut mai mult alaturi de aceasta in primii ani), insa un copil poate crea legaturi de atasament fata de mai multe persoane.

Ce se intampla?

Bebelusii prefera adultii. Pana la varsta de 3 luni, copiii fac deja diferente intre persoane, dar inca se bucura daca cineva strain ii gadila. Pe la varsta de 7 luni, bebelusii incep deja sa-si arate preferintele fata de o persoana sau alta si manifesta anxietate daca acea persoana pleaca de langa ei. Tot la aceasta varsta bebelusii incep sa se simta inconfortabil cu prezenta strainilor. La 9 luni, bebelusii devin mai independenti, formeaza legaturi sociale, cu alti copii sau cu rude. Totusi, persoana fata de care sunt atasati va continua sa ramana in centrul universului lor emotional.

Citeste si: De ce tipa copiii si ce pot face parintii pentru a-i calma

Cum se poate imbunatati?

Vestea buna este ca legatura emotionala dintre copil si parinte poate deveni din ce in ce mai buna. Acorda-i atentia ta totala, joaca-te cu el, raspunde-i la giugiuleli si astfel ii vei arata ca ii asculti si ii validezi nevoile emotionale. Daca trebuie sa te desparti pentru ceva vreme de copil, petrece timp unu-la-unu si asigura-l in tot acest timp ca vei reveni si ca esti alaturi de el, chiar daca nu la modul fizic.

Daca timpul petrecut la birou este destul de mare, poate fi dificil sa creezi o relatie puternica, insa nu imposibil. Recunoaste-i nevoile, valideaza-le, joaca-te cu copilul, stabileste contact vizual, spune-i cat de mult ti-a lipsit. Aceasta rutina va contribui la crearea unui atasament emotional sigur, lipsit de stres, care va ajuta in viitor copilul sa dezvolte abilitati sociale puternice, sa fie sigur pe el si sa se aventureze fara griji in “lumea mare”.

Te mai poate interesa si: Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau

Sursa: childdevelopmentinfo.com

Imagine de Luisella Planeta Leoni de la Pixabay

Exit mobile version