Cand este momentul potrivit ca un copil sa utilizeze un telefon mobil “destept” este optiunea fiecarui parinte. S-a constatat insa ca varsta copiilor care pun pentru prima data mana pe un telefon mobil este din ce in ce mai mica. Numai ca nu este foarte indicat ca un copil de pana in doi ani sa stea in fata unui ecran (de orice fel: telefon, televizor, computer etc.).
Daca, totusi, consideri ca este util ca micutul tau sa se joace cu un telefon mobil, iata cateva sfaturi care te pot ajuta.
1. Jucati-va impreuna
Foloseste aplicatiile de le smartphone-ul tau pentru a dezvoltarea vorbirii. Urmariti imaginile impreuna si apoi discutati despre ceea ce se intampla acolo. Folositi aplicatii care implica imagini, litere, cifre, cuvinte, sunete, astfel incat toate acestea sa-i dezvolte abilitatile de comunicare.
2. Opteaza pentru aplicatii educationale
Urmareste piata aplicatiilor pentru smartphone-uri si alege-le pe acelea care incurajeaza interactiunea si dezvoltarea cunostintelor. Evita jocurile care nu aduc nici un beneficiu educational copilului.
3. Urmareste copilul
Atunci cand copilul se joaca cu telefonul mobil
, trebuie sa-l supraveghezi. In primul rand trebuie sa stie cum se utilizeaza corect aparatul.Citeste si: Cum sa cumperi primul telefon mobil copilului tau
4. Nu abuza
Limiteaza, totusi, timpul petrecut de copil in compania unui telefon mobil, chiar daca aplicatiile sunt educationale. Nu exista un set de reguli cat de mult sau cat de putin timp ar trebui sa petreaca un copil jucandu-se cu un astfel de dispozitiv, insa este si mai important sa interactioneze si sa socializeze cu copii de varsta lui decat sa stea in fata unui ecran de smartphone.
Nu rata nici: Afla cand ar trebui sa cumperi copilului primul telefon mobil
5. Nu folosi telefonul ca sa-i distragi atentia
In cazul in care copilul plange sau are o criza de tantrum, nu folosi telefonul mobil pentru a-i distrage atentia. Desi pe termen scurt, vei obtine rezultatul dorit (copilul se va linisti), pe termen lung il vei invata ca va obtine telefonul mobil doar daca tipa cat il tin plamanii.
Tehnologia va deveni din ce in ce mai avansata, iar copiii vor fi din ce in ce mai perspicace in utilizarea ei. Nu este un lucru rau, insa nici bine nu face, mai ales cand se inclina balanta in defavoarea iesirilor in parc si a interactiunii cu copiii de varsta lor. Principalul lucru pe care un copil ar trebui sa-l invete de la parinti despre tehnologia de ultima generatie este utilizarea ei cu moderatie si cu responsabilitate.
Imagine de Mirko Sajkov de la Pixabay