Fara doar si poate, copiii sunt lumina ochilor parintilor. Ar face orice pentru ei. Si, cu toate acestea, sunt momente in care situatia iese de sub control, iar parintii iau decizii disparate. Apoi apare un profund sentiment de vinovatie, iar parintii se simt de-a dreptul oribil.
Cand parintii isi ranesc copiii. De ce o fac
De obicei, cei mai multi dintre parinti sunt pasnici si nu cred in violenta si in puterea ei de a “educa”. Numai ca fiecare om atinge, la un moment dat, punctul lui de “fierbere”. Punct din care nu mai gandeste logic, nu mai actioneaza conform normelor si se lasa prada furiei. Stresul, insecuritatea locului de munca, problemele financiare, despartirea de partenerul de cuplu sau pur si simplu, o zi proasta contribuie la ridicarea starii de nervozitate.
In alte cazuri, parintii au crescut cu ideea ca o palma din cand in cand nu este chiar atat de periculoasa. Mai ales ca ei insisi au fost “educati” astfel. Si, desi sunt constienti ca nu este deloc in regula sa-l loveasca pe cel mic, bataia este atat de impregnata in celulele sale, incat cu greu poate gasi o alta alternativa.
Te mai poate interesa: De ce parintii iubitori isi bat copiii uneori? Rugaciune ajutatoare
Cand parintii isi ranesc copiii. De ce este periculos
Chiar daca pare “inocenta”, orice palma data copilului este o forma de abuz. Indiferent ca ne place sau nu, asa stau lucrurile. Dincolo de faptul ca o “banala palma” poate cauza rani fizice, bataia face rani adanci in suflet. Cand simti impulsul de a-ti lovi copilul, gandeste-te imediat cum te simteai cand cineva te lovea cand erai mic. Te simteai umilit, neputincios, fara speranta? Exact asa se simte si copilul tau.
Violenta este o metoda inacceptabila de a rezolva conflictele de orice fel, cu atat mai mult cu cat cealalta persoana este mult mai slaba.
Citeste si despre Ce nu stiai despre pedeapsa cu bataia. 6 motive sa renunti la „simpla” palma la fund
Ce au de facut parintii?
Cel mai multe episoade de violenta la adresa propriilor copii se desfasoara pe fondul furiei si frustrarii. Ca atare, este foarte important sa inveti sa iti controlezi furia si frustrarea.
Iata ce poti face in loc sa-ti lovesti copilul:
- Cand simti impulsul de a lovi, opreste-te si pleaca de acolo. Indeparteaza-te de copil sau iesi din situatia care te frustreaza.
- Du-te in alta camera, respira profund, pentru a-ti calma nervii. Poti numara pana la 10, daca e nevoie. Si invers daca tot nu ti-au trecut nervii.
- Stabileste regula 100% fara violenta in casa. Iar acest lucru este valabil pentru toata lumea din casa. Nici fratii nu au voie sa se loveasca intre ei.
- De obicei, starea de nervozitate accentuata apare in situatii de oboseala. De aceea este foarte important sa te odihnesti corespunzator, sa faci exercitii fizice si sa mananci sanatos.
- Daca si dupa acest set de rutine inca simti impulsul de a-ti lovi copiii, poate ar trebui sa iei in calcul terapia. Nu trebuie sa te simti rusinat daca faci asta. Dimpotriva! Trebuie sa te simti mandru ca ai putut face acest pas mare pentru integritatea fizica si psihica a copilului tau. Dar si a ta!
Traim intr-o lume plina de violenta. De aceea, copilul ar trebui sa stie ca macar in propria sa casa este in siguranta.
Imagine de Anemone123 de la Pixabay