Petreci ore intregi citind si informandu-te cum sa-ti inveti copilul sa fie bun, iertator, gratios. In realitate insa, copiii invata aceste lucruri urmarindu-te pe tine, ca parinte, cum te comporti si mai putin din ce-i spui ca trebuie sa faca.
Iata 7 lectii de viata invatate de copii din relatia parintilor lor.
1. Cum sa tratezi pe cineva cu respect
Nu numai felul in care vorbesti cu partenerul de viata este observat de catre cei mici. Ei acorda o deosebita atentie si modului in care vorbesti despre celalalt parinte. Asa ca este indicat sa fii atent la cuvintele pe care le folosesti. Poti pierde mai mult decat crezi.
2. Cum sa se integreze in echipa
Atunci cand un copil vede ca doar mama aduna rufele murdare si doar tata are grija de gradina. Intr-o lume in care se pune foarte mare accent pe munca in echipa, ai grija ca cel mic sa va vada si strangand rufele, si avand grija de flori. Bonus: copiii sunt mai tentati sa faca treburile casnice atunci cand nu vad ca o anumita sarcina este strict de datoria mamei sau a tatalui.
Citeste si: 7 obiceiuri care intaresc relatia parinte-copil
3. Ce inseamna angajament
Casnicia nu este numai lapte si miere, mai are si momentele ei dificile. Cand copilul va vede muncind, frustrati, nervosi, faliti, bolnavi, someri, isi da seama ca mariajul nu este ceva perfect, insa stie ca impreuna, uniti, puteti trece peste toate.
4. Ce inseamna negociere
Tu vrei o canapea, sotul vrea o masina. Presupunand ca nu se pot cumpara amandoua de-odata, negocierea este calea de mijloc. Iar formula “Eu castig mai mult, eu hotarasc!” iese din discutie daca vrei sa-i arati copilului tau ca exista respect reciproc si negociere echitabila in familie. Insa o discutie de genul “Hai sa cumparam asta acum si cealalta in urmatoarele X luni” il invata ca pot exista si solutii de compromise pe care cel mic le poate aplica la scoala/gradinita sau locul de joaca.
5. Bucurie in familie
In majoritatea familiilor copiii nu-si vad parintii decat muncind. Insa in familie ar trebui sa existe si momente in care nimeni nu face nimic. Toata lumea sa iasa afara si sa se joace, sa se distreze.
Te mai poate interesa: De ce divortul este cea mai buna solutie intr-o relatie toxica. Efecte devastatoare asupra copiilor, cand parintii nu se inteleg
6. Cum sa lupte cinstit
Doi oameni inseamna doua personalitati diferite si este imposibil sa nu intervina o disputa din cand in cand. Daca unii specialisti spun ca nu este bine ca cei mici sa asiste la discutiile dintre parinti, altii spun ca a fi martorii unor astfel de conflicte nu este atat de daunator. Exceptie cazurile in care se ajunge la “Nu stiu de ce m-am maritat cu un idiot ca tine!”. Insa atat timp cat disputele sunt civilizate, copilul invata cum sa gestioneze o diferenta de opinii. Intelege ca trebuie sa asculte si parerea celuilalt si ca trebuie sa-i valideze sentimentele si sa i le ingeleaga.
7. Cum sa isi ceara iertare
Ai fost lipsita de politete cu sotul? Ai facut din tantar armasar ca si-a cumparat sotia o rochie noua? Ai gresit? Cere-ti iertare. Copilul trebuie sa te vada facand asta. Iertarea este vindecare. Este foarte important ca un copil sa-si vada parintii furiosi, iar apoi din nou fericiti unul in bratele celuilalt, dupa ce au rezolvat problema. Aceste imagini le var duce cu el la maturitate si va sti ce are de facut cand el insusi se va confrunta cu asa ceva.
Foto: Pixabay.com