Sa fii parinte nu este chiar un lucru usor in aceasta lume moderna. Sau, mai bine spus, nu intotdeauna. Uneori copiii tai sunt draguti si iti spun ca te iubesc, iar tu emotionat te gandesti ca acesta este unul dintre motivele pentru care ti-ai dorit sa devii parinte. Alteori esti frustrat, te superi pe tine insuti ca nu reusesti sa-ti gasesti echilibrul in astfel de momente, sau te simti vinovat(a) cand o faci.
Sa fii parinte este un lucru greu. Chiar si atunci cand lucrurile merg bine este un lucru dificil. Cum faci deosebirea daca atitudinea enervanta adoptata de curant de odrasla ta este doar pentru o perioada scurta, sau daca ar putea fi o problema de caracter care poate fi rezolvata doar cu ajutorul unui specialist. Sau daca modul in care tu reactionezi la crizele de isterie ale copilului inrautatesc lucrurile?
Iata 3 motive pentru care nu esti parintele care ti-ai fi dorit.
Te simti frustrat
Inchipuie-ti urmatorul scenariu: Ai o fiica de 5 ani care trece prin perioada aceea in care urla de fiecare data cand lucrurile nu merg asa cum isi doreste ea. Iar dimineata lucrurile se inrautatesc. Indiferent de eforturile pe care tu le faci: te trezesti de dimineata pentru a o pregati sa mearga la gradinita, ii prepari micul dejun, ii pregatesti pachetelul pentru pentru pranz, te asiguri ca are tot ce are nevoie pentru tot restul zilei, dupa care mai ai doar cateva minute pentru a te pregati pe tine insati pentru o noua zi de munca. Iar micuta ta are, brusc, o criza de isterie. Iar tie iti vine sa urli.
Ce poti face: Insa in loc de asta te opresti din ce ai de facut si te asezi pe canapea. Astepti ca fetita ta sa se linisteasca: „Da iubita mea, imi dau seama ca esti foarte, foarte suparata. Stiu ca tu ai vrea ca lucrurile sa fie altfel”. Incerci sa iti sincronizezi respiratia cu a ei pentru ca asa vei fi obligata sa fii pe aceeasi lungime de unda cu ea. In acest fel te vei calma si nu te vei simti lipsita de control.
Citeste si: 7 semne ca esti copilul unor parinti toxici
Te simti coplesit
Scenariul doi: Ai impresia ca viata ta a devenit un imens concurs de memorie. Zi de zi incerci sa gasesti sosete, pantofi sau chei. Prima problema este ca ai prea multe lucruri de facut. Problema doi: prea multe de facut intr-o singura zi. Cand sa ai grija si te tine insati? Nu este chiar viata de parinte la care visai, nu-i asa?
Ce poti face: Concentreaza-te pe un singur lucru o data, chiar daca in prezent se vorbeste despre beneficiile multitansking-ului. Nu crede in acest mit. Daca te ocupi doar de un lucru o data nu te vei mai simti coplesita.
Te simti vinovat
Acest lucru se bazeaza pe mitul parintelui de succes care a descoperit o modalitate magica prin care sa fie echilibrat mereu. Insa nu exista echilibru intre munca si parenting. Nu le poti avea pe toate, mereu. Si te simti vinovat(a) pentru ca ziua nu pare a avea niciodata suficiente ore pentru a-ti indeplini toate obiectivele. Parentingul este o slujba cu norma intreaga. Iar slujba cu norma intreaga necesita 110% din atentia ta. Cum ar putea un parinte de succes sa le combine pe toate?
Ce poti face: Trateaza-te cu blandete. Pasul 1: Nu te mai invinovati. Este dificil sa fii parinte in lumea moderna. Renunta sa-ti mai spui singur(a) ca ar trebui sa te straduiesti mai mult pentru a obtine un echilibru intre ingrijirea copiilor si munca de la birou.
Pasul doi: Acorda-ti o pauza. Parentingul devine mai usor (sau macar se schimba) odata ce copiii cresc. Incearca sa te impaci cu gandul ca ti-ai dori sa muncesti in timp ce esti cu familia si sa vrei sa fii alaturi de familie in timp ce te afli la birou. Cand constientizezi ca iti doresti sa fii in alta parte decat esti in prezent trateaza-te cu blandete. Nu ti se intampla doar tie asta. Ofera compasiune atat pentru tine cat si pentru ceilalti parinti care incearca din rasputeri sa aiba performante atat la birou, cat si acasa.
Nu rata nici: 4 greseli ale parintilor in educarea copiilor. ATENTIE, induc copiii in eroare!
Sursa: huffingtonpost.com
foto: Depositphotos.com