Una din marile surse de stres pentru un parinte este atunci cand are un copil mofturos la mancare. Fie nu mananca, fie mananca prea putin si prea selectiv. Ai un copil care prefera doar cateva tipuri de alimente si refuza multe alimente sanatoase si necesare organismului sau pentru o nutritie echilibrata? Nu esti singurul!
Parintii sunt ingrijorati ca nu reusesc sa ii dea copilului toate portiile zilnice de legume, fructe, proteine, lactate indicate in tabelele de crestere. Si deci ca nu isi cresc copiii suficient de bine ca sa evolueze sanatos si plini de energie.
Asa se face ca foarte usor ei incep sa
puna presiune pe cei mici. Sa ii manipuleze emotional („mami plange daca nu papi tot”). Sa ii santajeze subtil („daca mananci tot ce ti-am pus, o sa iti iau inghetata sau iti voi cumpara masinuta aceea”). Sau pur si simplu sa ii certe, timp in care ei, parintii, sunt imbibati de propriile lor emotii de neputinta si nefericire ca al lor nu mananca ca copilul prietenei.Nimic mai gresit.
Specialistii ne linistesc. Din fericire, acesti copii mofturosi la mancare reusesc sa isi ia destui nutrienti din mancarea pe care o consuma, atat cat o consuma. De altfel, ei reusesc sa se dezvolte bine.
Iata cateva sfaturi oferite de specialisti pediatri pe drpaul.com pentru parintii stresati ai copiilor mofturosi. Nu doar ca te vei simti mai relaxat, dar iti vei ajuta copiii sa capete obiceiuri alimentare sanatoase
pentru viitor.Copiii au nevoie sa manance des ca sa isi mentina ridicat nivelul de energie. Si sa isi ajute corpurile sa creasca.
Ca regula generala, ei trebuie sa aiba in mod constant 3 mese pe zi si 2 gustari.
Calitatea si nu cantitatea conteaza pentru alimentatia unui copil in crestere. Asa ca asigura-te ca ii pui mereu in fata hrana nutritiva, fara sa faci mare caz cat reuseste sa manance din ea.
Citeste si: 10 sfaturi sa convingi un copil mofturos sa manance. La noi a functionat punctul 8
Cand copilul bea prea multe lichide poate sa ii scada pofta de mancare. Limiteaza consumul de lichid la 3-4 cani pe zi.
Asta te va ajuta sa iti ajuti copilul sa i se faca foame. Apoi sa ceara si sa accepte mancarea solida. De asemenea, limiteaza consumul de lichide cu o ora sau doua inainte de masa.
Satisface nevoia de dulce a copilului oferindu-i alimente dulci natural dar hranitoare. Cum sunt fructele, in loc de ciocolata sau alte dulciuri procesate.
Gustarile pot fi la fel de importante ca si mesele principale. Dar nu ii da copilului gustari toata ziua. Astfel nu doar ca incurajezi formarea unui program regulat al meselor principale, dar se reduce si opozitia lui la alimente. Daca copilul nu mananca mult la o masa, cu siguranta va manca mai mult la masa urmatoare.
Cand ai un copil mofturos la mancare, gestioneaza situatiile frustrante cu rabdare si cu o atitudine pozitiva, dar ferma. Nu deveni, insa, un parinte agresiv sau prea emotional.
Evita certurile! Nu forta copilul sa manance, nu il mitui. Nu il face sa se simta vinovat ca suferi tu daca nu mananca el. Astfel eviti sa ii creezi cu mana ta o relatie viitoare nesanatoasa cu mancarea si cu motivatia reala pentru care se va alimenta cand va fi adult.
Incearca sa ii prezinti mancarea sanatoasa intr-o lumina buna.
Evita sa imparti alimentele pe care le vede in „bune” sau
„rele”. Chiar daca pe termen scurt poti obtine rezultate bune, pe termen lung el va avea tendinta sa consume din alimentele rele, interzise; este ceva firesc la oameni sa isi incerce puterile la ce le este interzis.Ofera-i copilului multe oportunitati sa isi aleaga singur alimentele preferate dintr-o varietate mare de produse hranitoare intr-o proportie echilibrata din care ii dai portii mici, ca sa nu il coplesesti cu prea multa mancare. De exemplu, ii poti oferi putina carne, putine legume, o bucata de branza, un suc natural si proaspat de fructe si il lasi pe el sa aleaga ce anume doreste sa manance. Cu siguranta nu va manca tot.
Nu rata nici: 6 sfaturi daca ai un copil mofturos la mancare
Ca sa pacalesti un copil mofturos la mancare, incearca sa ii prepari sau sa ii prezinti alimentele pe care stii ca le respinge separat de alte portii de mancare.
De exemplu, daca copilului nu ii plac morcovii, nu insista sa ii tot pui pe farfuria cu mancarea principala. In schimb, pune-i intr-un bol separat pe masa, prezentati atractiv. Permite-i sa aleaga daca vrea sau nu sa ii manance.
Incearca sa servesti alimente in moduri noi, originale. De exemplu, daca copilul tau insista ca uraste pastele, incearca sa ii servesti paste sub forma de fundite sau de personaje de desene animate. Sau taie-i legumele in forme comice si ai sanse mari ca sa manance alimentele pe care pana atunci le refuza.
Transforma momentul mesei in familie intr-o ocazie placuta si pozitiva de a fi impreuna. Evita conflictele, tensiunile sau sursele care distrag atentia de la mancare si de la relationarea intre membrii familiei. Printre acestea se numara televizorul sau jocuri sau jucarii aduse la masa ca sa distraga atentia copilului de la mancare, dar sa fie manipulat de parinti sa manance ce are in fata. Mancatul inconstient dezvolta obiceiuri nesanatoase in viitor. Copilul nu va sti sa isi recunoasca propriile semnale ale corpului cu privire la senzatia de foame, de satietate si de placere.
Te mai poate intersea si: Ce este de facut cand bebe este mofturos