Terapia craniosacrala este o terapie bazata pe atingerea mainii ce nu foloseste nicio forma de manipulare sau de forta fizica. Terapeutul asculta prin mainile sale la ce se intampla in interiorul corpului pacientului si faciliteaza forta vitala a corpului sa scoata la suprafata schimbarea intrinseca si reorganizarea necesara vindecarii si echilibrarii. In acest fel, terapeutul identifica si vindeca dureri fizice sau emotionale ori diverse tensiuni din corp ce pot deveni in viitor probleme de sanatate.
Studiile realizate de osteopati din SUA inca de acum 100 ani dovedesc faptul ca fiecare celula a corpului uman are un ritm specific de miscare ce este fundamental vietii si care a fost numit ritmul craniosacral; acesta apare in embrion inca dinaintea ritmului inimii.
Acest ritm pe care fiecare organ in parte il urmeaza in maniera sa proprie este asa de subtil incat nu poate fi detectat cu aparatele insa mainile unui terapeut profesionist si experimentat il detecteaza.
In unele regiuni ale corpului, exista intreruperi ale ritmului craniosacral sau o accelerare a sa.
Acest lucru indica un dezechilibru cauzat de o trauma fizica (lovituri din copilarie, cazaturi cu impact puternic de care nici nu ne mai amintim, accidente de orice fel, de masina, de bicicleta, domestice, etc) sau de traume si dureri emotionale adanc stocate in celule, pe care corpul nu le uita chiar daca mintea si memoria noastra crede ca le-a depasit. Orice asemenea blocaj se prezinta ca un chist energetic ce exista in campul energetic al persoanei si perturba ritmul craniosacral al zonei respective. Aceste chisturi energetice sunt cele responsabile de dureri ce nu mai trec, de organe ce functioneaza dezechilibrat si slabit pana la instalarea unei afectiuni cronice, de slabirea imunitatii datorate insasi fluxului energetic al vietii ce nu mai curge lin prin tot corpul.
Pentru a afla mai multe despre miracolele terapiei craniosacrale la care multi medici recurg ca terapie ajutatoare sau chiar principala de vindecare a pacientilor, va prezentam informatii pretioase de la terapeutul craniosacral Monica Radulescu, specializata inclusiv pe eliberarea somato-emotionala Metoda Upledger.
„Durere de cap, dureri de genunchi, dezechilibre emotionale (depresie, anxietate), parestezii (amorteala in brate, in picioare etc. cu pierderea sensibilitatii), dureri faciale, stres, dezechilibru postural, traumatisme fizice si/sau disfunctii emotionale, dureri (vechi) care se reactiveaza si poate nu au explicatii din punct de vedere medical, greutate in procesul de invatare, dislexie, disfunctii postchirurgicale…si multe alte afectiuni insotite de durere si/sau amorteala, stari emotionale pot fi vindicate si ameliorate prin terapia craniosacrala!
In aceeasi nota – intr-o forma blanda – se abordeaza si traumele din copilarie.
Toate acestea afectiuni pot fi abordate de terapia craniosacrala, daca nu implica urgenta medico-chirurgicala.
Terapia craniosacrala nu are contraindicatii. Functioneaza bine impreuna cu un demers psihoterapeutic si/sau tratament medicamentos etc.
Ce inseamna terapia craniosacrala?
Terapia craniosacrala a fost descoperita si dezvoltata de renumitul medic, profesor de biodinamica si cercetator clinic John E. Upledger, in urma studiilor stiintifice pe care le-a coordonat la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, intre anii 1975-1983.
Pe scurt – genialul medic John E. Upledger descopera si apoi demonstreaza, pe baza studiilor stiintifice, ca in corp, dincolo de sistemul cardiovascular, sistemul digestiv, sistemul respirator etc. mai exista inca un sistem distinct, care tine de performanta fiziologica, ca apoi sa-l defineasca – sistemul craniosacral.
Sistemul craniosacral este compus din: meninge – sistemul membranos cu cele trei staturi; lichidul cerebrospinal care este incapsulat in sistemul membranos; structura din interiorul sistemului membranos care controleaza producerea si curgerea fluidului.
Fiecare dintre noi avem un sistem craniosacral – in care se intampla acelasi mecanism – ca un ritm – de producere si de reabsortie a lichidului cefalorahidian – acesta este ca un sistem hidraulic semi-inchis.
Drept urmare, avem acest ritm in interiorul corpului, atat timp cat suntem in viata.
Si asa cum putem sa facem legatura dintre activitatea inimii si activitatea de respiratie cu sistemul cardiovascular si respectiv sistemul respirator, tot asa putem sa invatam sa culegem informatii despre functionarea sistemului craniosacral in regiuni si parti diferite ale corpului.
Astfel, terapeutul poate localiza zonele cu probleme din corp atunci cand acele parti nu au o miscare ritmica, ca raspuns la blanda palpare a sistemului craniosacral.
Cum decurge o terapie?
Pacientul va sta intins pe masa de terapie, iar terapeutul printr-o palpare blanda, evalueaza sistemul craniosacral, concentrandu-si atentia asupra miscarii si ritmului lichidului cefalorahidian.
Ce inseamna pentru mine aceasta terapie?
Terapia craniosacrala, atat ca pacient cat si ca terapeut, m-a invatat cum functioneaza corpul uman si cat de important este sa abordam durerile insotite sau nu de dezechilibre emotionale la momentul oportun, fara sa ajungem ca ele sa se cronicizeze.
Altfel spus, evaluarea sistemului craniosacral poate sa descopere frecvent probleme inainte ca acestea sa devina simptome.
Iubesc terapia craniosacrala pentru ca se bazeaza pe inteligenta extraordinara a corpului, care face apel la memoria stocata in celula corporala.
Mi se furnica pielea si de multe ori plang… cate tipuri de inteligente a pus Marele Creator in corpul nostru… si nu numai!
… si cand te gandesti ca totul este la indemana, doar sa ne uitam si sa vedem!
Astfel se produce vindecarea!
Iubesc terapia craniosacrala pentru ca merge la tinta – cautarea cauzei de baza… si asta se poate intampla din prima sedinta sau cine stie… dar se intampla! Intotdeauna am incredere!
Din practica terapeutica, am inteles, ca trauma, fie ea durere fizica sau/si emotionala, este o experienta traita, de aceea corpul nostru este cel care poarta, care contine experienta – iar emotionalitatea intensa este transpusa in trup.
Pe de alta parte, tot in memoria somatica a corpului se regasesc si resursele de vindecare.
Am avut ocazia sa vad ca in corp raman dureri ascunse – memoria corporala – ale unor „foste” afectiuni, traume declarate ca fiind ok din punct de vedere medical, insa corpul nu a ajuns la un echilibru al vindecarii si poate de aceea, atunci cand facem un masaj simplu, suntem atinsi si uneori ne doare… nu gasim explicatii si uitam… ca apoi sa facem diverse afectiuni fara sa ne explicam ce se intampla.
Pentru a va face sa intelegeti mai bine munca mea de terapeut si totodata poate sa va ajut, va voi impartasi cateva cazuri in rezumate scurte, respectand si onorand totodata stricta confidentialitate a informatiilor si a persoanelor.
Ioana (35 ani) a venit la terapie pentru dureri si usoara si disfunctie de auz in urechea dreapta.
Uneori se manifesta si o usoara stare de dezechilibru. Venise de la medic si medicul ii spusese ca era bine.
La o prima evaluare a sistemului craniosacral avea o restrictie la nivelul urechii interne si a ventriculului drept. Am intrebat-o daca isi aminteste ce s-a intamplat cu urechea si mi-a spus ca nimic important, decat ca facuse o infectie puternica cu febra mare, dar de foarte de mult timp, cand avea 15 ani. Am lucrat pe zona capului si dupa cateva terapii durerea disparuse, starea de echilibru s-a refacut si parca se simtea mai libera si mai tanara cu cateva ani! A plecat spunand ca va reveni pentru intretinere. De atunci ne vedem o data pe luna.
Rafael (42 ani), fost sportiv, vine la terapie trimis de neurolog.
Acuza parestezii pe ambele brate. Dupa un an de tratament neurologul il trimite sa faca macar cinci terapii craniosacrale. La o prima evaluare am constatat ca avea un corp sanatos pentru ca nu avea restrictii majore in zona sacru-lobara. Era si usor de inteles ca fost sportiv… cand am ajuns in zona capului am simtit o puternica restrictie la nivelul oaselor maxilarului. L-am intrebat ce s-a intamplat – a avut vreo lovitura, infectie, interventie stomatologica etc. Mi-a raspuns sec si aproape suparat de intrebari ca nu patise nimic. Chiar asa, el avea probleme cu bratele si eu lucram la maxilar – dupa ce am evaluat intreg corpul?
Cand vorbea am observat ca avea un aparat dentar. L-am intrebat usor, fara sa se simta deranjat, de cand au inceput paresteziile mai exact si mi-a spus ca de un an. Ca apoi sa-l intreb si de aparatul dentar de cand il poarta si mi-a spus sec „ Tot de atunci!” , adica intr-o anumita forma si-a raspuns singur la cauza bolii. Dupa o noua evaluare mi-am dat seama ca paresteziile se datorau aparatului dentar.
Aparatul dentar apasa pe oasele mandibulei care influentau pozitionarea celorlate oase craniene si implicit a nervilor cranieni. In timp afectiunile se pot agrava. I-am recomandat sa mearga la stomatolog si sa gaseasca o alta solutie. Urmeaza sa vina pentru a continua terapia.
Mariana (38 ani) acuza dureri de genunchi si stari emotionale proaste care vin parca de nicaieri.
La o prima evaluare a sistemului craniosacral o intreb daca a cazut candva in fund pe scari si daca s-a lovit la cap. Incepe sa rada si sa-mi spuna ca nu-si aduce aminte. Si de ce o intreb pentru ca pe ea o dor genunchii si nu sezutul.
In urma evaluarii i-am pus o mana sub sezut si o mana pe zona iliaca si m-am conectat la ritmul cranioscaral. In timp ce lucram in zona sacrala pacienta acuza dureri mari de cap si brusc ii apare o amintire (care o cam sacaia de ceva vreme) din copilaria cum s-a rosgolit pe niste scari in spirala, ce-i drept cam multe trepte. La momentul respectiv nu a patit nimic, insa se pare ca corpul isi aminteste cu exactitate momentul cazaturii. Chiar asa, am intrebat-o <Ce lagatura are zona sacrala cu capul?> Si parca ceva s-a luminat in interiorul ei, dandu-si seama ca traieste teama teribila a mamei ei care privea naucita ce se intampla… Atunci a inceput sa planga, dar parca nu plangea ea, plangea copilul mic care era foarte speriat.
Dupa mai multe terapii de lucru intens, in care pacienta a inteles foarte bine intreg procesul si faptul ca – corpul nostru este un tot unitar- inteligenta coporala ne-a ajutat sa scapam de vechile dureri care ne chinuiau corpul. Ca apoi si starile emotionale sa dispar ca prin farmec, odata cu somatizarea amintirilor traumatice.
Stefan (49 ani) acuza dureri de cap, majore de vreo 15 ani.
Vine in terapie foarte neincrezator, fiind trimis de cineva apropiat. Cand a intrat pe usa cabinetului, parca imi spunea, nu cred mare lucru dar poate… si minunea s-a intamplat dupa cea de-a doua terapie.
Dupa a doua terapie a venit si m-a intrebat: „Ce mi-ati facut? Nu ma mai doare capul!”
La o prima evaluare a sistemului craniosacral l-am intrebat „Cum doare?” si „Cand doare?” si daca isi aminteste niste cazaturi etc.
Mi-a spus razand ca nu sunt cazaturi recente… Am inceput sa lucrez pe zona sacrala si cand am ajuns la lombare si-a amintit, ca atunci cand era copil, a cazut din leagan si s-a rasucit cu tot corpul, lovindu-se si la cap.
Sunt Monica Radulescu si sunt terapeut craniosacral, inclusiv pe eliberarea somato-emotionala Metoda Upledger.
Practic aceasta munca de 4 ani si pot spune ca sunt multumita si bucuroasa ca prin terapia craniosacrala m-am ajutat in primul rand pe mine si pe familia mea, ca apoi sa-i pot ajuta si pe altii. Mi-am spus ca daca eu si ai mei au avut rezultate atat de bune ca sanatate, se poate sa ajut si alte persoane sa-si regaseasca sanatatea, linistea si starea de bine!
Despre mine, va pot spune ca ma straduiesc sa ma slefuiesc zi de zi, moment de moment! Cum fac asta?
Ma consider o traitoare! Ma straduiesc sa ating profunzimile vietii pas cu pas… sa inteleg, sa ma vindec…sa ma bucur de viata! …Nu am standarde :).
Sper ca toate aceste informatii, sa va inspire si sa va deschida noi orizonturi!
Sa fim sanatosi si bucurosi de viata noastra!
Datele mele de contact: monica.radulescu74@yahoo.com, tel: 0741.136.074″