Infarctul miocardic se produce atunci cand, ca urmare a scaderii fluxului de sange ce iriga inima, una dintre arterele coronare fie are un spasm, fie se infunda. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cum sa acorzi prim ajutor in caz de infarct.
Cauzele aparitiei infarctului miocardic sunt multiple: hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate. In spatele tuturor acestor cauze se afla stresul.
Infarctul este relativ usor de prevenit. Renuntarea la fumat, masurarea regulata a valorilor tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol si, desigur, evitarea situatiilor stresante, a supararilor sunt principalele masuri care pot fi luate pentru prevenirea acestei afectiuni.
Acordarea primului ajutor in caz de infarct este extrem de importanta, putand face diferenta intre viata si moarte.
Citeste si: Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!
Simptomele infarctului miocardic
Persoana care se confrunta cu aceasta afectiune simte o durere intensa la nivelul toracelui, care poate dura chiar mai mult de 30 de minute. Adesea, aceasta durere iradiaza catre gat, catre umar sau catre bratul stang si este insotita de transpiratii. Ocazional, pot aparea stari de greata, varsaturi si oboseala inexplicabila. Aceste simptome pot inceta prin administrarea de nitroglicerina sublingual.
De asemenea, este de ajutor ca pacientul sa-si pastreze calmul, sa inspire adanc si sa tuseasca cu putere. Aceasta succesiune de actiuni – inspir adanc, tuse – stimuleaza circulatia sangelui spre inima.
Exista, insa, si cazuri in care aceste simptome nu se manifesta, mai cu seama la persoanele diabetice.
In cele ce urmeaza, descopera cum poti acorda prim ajutor in caz de infarct.
Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de lesin. Cauze si factori favorizanti ai lesinului
Prim ajutor in caz de infarct
Daca o persoana din apropierea ta manifesta astfel de simptome, este cazul sa-i acorzi primul ajutor. In primul rand, suna la 112. Pana la sosirea echipajului medical, ii poti da pacientului o aspirina, in cazul in care nu este alergic la acest medicament. Aspirina impiedica celulele din sange sa formeze cheaguri, astfel incat artera care transporta sange la inima nu se va infunda de tot.
De asemenea, administreaza-i nitroglicerina sublingual, dar doar daca stii sigur ca i-a fost prescrisa de medic. Altfel, aceasta poate face mai mult rau decat bine.
In situatia in care pacientul este inconstient, incepe masajul cardiac. Asaza-l in pozitie dreapta, cu fata in sus. Cu degetul aratator si cu cel mijlociu de la o mana urmareste marginea arcului costal al ultimei coaste pana ajungi la stern, in partea inferioara. Compresiile vor trebui facute aici, in partea de jos a sternului.
Pune mainile una peste alta si executa 20 de compresii fara sa indoi bratele. Acestea trebuie sa ramana intinse pe toata durata efectuarii manevrei. Sternul trebuie sa se deplaseze 3-4 cm in amplitudine, doar atunci masajul cardiac este eficient. La capatul celor 20 de compresii, verifica-i pulsul, apoi reia masajul.
Nu inceta manevrele chiar daca persoana respectiva pare ca isi revine. Continua pana cand ajunge echipajul de pe ambulanta.
Este foarte important sa nu lasi pacientul nesupravegheat, indiferent daca acesta este constient sau inconstient. Conditia pacientului se poate deteriora rapid. De asemenea, nu astepta ca simptomele sa-i treaca de la sine. In situatia in care nu stii ce sa faci sau esti nesigur, cere indicatii operatorului de la 112, care te va ghida pas cu pas.