Sfatulparintilor.ro

Perimenopauza. Tot ce trebuie sa stii daca ai peste 35 ani

Perimenopauza

Perimenopauza este definita ca perioada de tranzitie ce precede menopauza naturala. Menopauza poate fi considerata reversul pubertatii si poate debuta oricand incepand cu varsta de 30 de ani pana spre 50 de ani. Cel mai adesea, insa, perimenopauza se declanseaza in jurul varstei de 40 de ani, iar menopauza in jur de 50.

Anii de perimonapauza sunt caracterizati prin fluctuatii hormonale ce duc la schimbari dese ale starii de spirit. Este genul de stare in care iti dai seama ca ceva este schimbat, dar nu stii exact ce.

Fluctuatiile hormonale incep cu 2 pana la 10 ani inainte ca femeia sa intre la menopauza.

Daca ai intre 35- si 55 de ani, inca ai ciclu menstrual, insa ceva este diferit, esti probabil la perimenopauza. Primul semn de perimenopauza este modificarea ciclului menstrual: fie perioada dintre menstre, fie numarul de zile de menstruatie, fie cantitatea, ori toate la un loc.

Pentru aceasta perioada specialistii au gasit un termen “criza de perimenopauza”. Femeile se comporta ciudat, sunt furioase mai tot timpul, cu nervii intinsi la maxim, puse pe cearta, spun lucruri pe care apoi le regreta. Pur si simplu, situatia le scapa de sub control. Mii de femei se confrunta cu aceste probleme, este o “boala” a modernismului, cand femeile incearca sa fie “superfemei”, mame devotate, sotii iubitoare si angajate model.

Nu rata nici: Ce trebuie sa stii despre perimenopauza. Ai simptomele deja?

Semenele de avertizare ale perimenopauzei

1. Schimbari bruste de stare. Acum esti bine, acum esti trista, acum esti complesita si plangi fara motiv, pentru ca in minutul urmator sa razi cu gura pana la urechi. Iti suna cunoscut? Acesta este primul semn al dezechilibrului hormonal.

2. Furie exagerata. Agitatie, iritabilitate, raspunsuri exagerate la lucruri care pana acum ti se pareau banalitati si nici nu le-ai fi acordat atentie.

3. Sindrom premenstrual. Daca sufereai de asa ceva, perimenopauza si fluctuatiile hormonale exagereaza simptomele, iar de aici pot aparea crizele de furie.

4. Depresie postpartum. Femeile care au suferit de depresie dupa nastere au creierul foarte sensibil la fluctuatiile hormonale si sunt predispuse la aceste crize din timpul instalarii perimenopauzei.

Citeste si: Solutii pentru menstruatie neregulata, dereglari hormonale si alte simptome de premenopauza

Ce se intampla cu hormonii?

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mecanismele care declanseaza aceste stari complexe si unice din timpul perimenopauzei. Pana acum se stie ca cea mai mica dezechilibrare a hormonilor (estrogen, progesteron, testosteron, DHEA, pregnenolon) afecteaza chimia creierului si apar emotiile extreme, inclusiv furia. Mai pot aparea bufeurile, transpiratiile nocturne, caderea parului, somn agitat. Aceste dezechilibre pot fi remediate cu ajutorul medicilor, mai ales daca fluctuatiile sunt mari. Niste teste de sange pot depista nivelul de hormoni si se pot stabili ulterior tratamente adecvate.

Solutii ca sa te simti bine

Inainte de a face orice pas, stai de vorba cu medicul tau, fa-ti testele hormonale si impreuna puteti gasi cele mai bune solutii.

1. Pilule contraceptive: Cere sfatul medicului cu privire la pilulele anticonceptionale. Ele te pot ajuta sa reechilibrezi balanta hormonala. Daca nu erai adepta pilulelor in urma cu 20 de ani, e bine sa stii ca intre timp au aparut o multime de tipuri si ca, daca vrei, poti gasi impreuna cu medicul tau pe cele care ti se potrivesc cel mai bine.

2. Antidepresive: Medicul iti poate recomanda, de asemenea, antidepresive care sa reechilibreze chimia creierului, in ciuda dezechilibrului hormonal. Nu lua niciun medicament fara un control prelabil si fara prescriptia medicului tau.

De asemenea, o dieta de calitate, bogata in multivitamine (complexul B, vitamina D), si minerale esentiale (calciu, magneziu), acizi grasi omega 3, poate contribui la stabilizarea starii emotionale. 

3. Creme cu progesteron: Pentru multe femei cremele cu progesteron au dat rezultate. Cere sfatul medicului tau cu privire la aceste creme si daca sunt potrivite pentru tine iti poate prescrie o reteta.

4. Elimina sau redu cantitatea de cafea, alcool, zahar: Toate aceste elemente, la care se adauga stresul contribuie la exagerarea simptomelor cauzate de schimbarile hormonale. Un nivel instabil al glicemiei, la care se adauga un raspuns exagerat ca urmare a stresului, plus fluctuatiile hormonale creeaza in organism mediul propice pentru o izbucnire emotionala.

5. Terapia: Schimbarile hormonale pot aduce la suprafata emotii pe care nu le poti tine sub control. Poti avea nevoie de sfaturi specializate pentru managementul furiei, terapie de cuplu sau terapie personala. Nu te sfii sa ceri ajutor calificat daca simti ca nu poti tine in frau emotiile care te coplesesc. (Sursa: doctoroz.com)

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version