E puternic aromat, ii folosim frunzele verzi la ornat orice si radacina in diverse mancaruri, este cea mai populara “verdeata” pentru gatit, insa putini dintre noi stiu ca patrunjelul e una dintre cele mai puternice 7 plante – medicament de pe planeta. Celelalte sunt: ghimbirul, oregano, scortisoara, salvia, turmericul si ardeii iuti, rosii.
Iata conform expertilor de la naturalhealthtechniques.com, o lista aproape completa a beneficiilor uluitoare aduse de banalul patrunjel sanatatii noastre:
– continutul bogat in fier ajuta la combaterea eficienta a anemiei feriprive, iar vitamina C faciliteaza asimilarea fierului
– antioxidant – mareste capacitatea anti-oxidanta a sangelui
– anihileaza mirosul neplacut al gurii
– intretine elasticitatea vaselor de sange si e eficient in vindecarea vanatailor
– ceaiul de patrunjel poate combate diareea
– imbunatateste capacitatea stomacului de a digera proteine si grasimi si stimuleaza absorbtia intestinala, precum si functia ficatului de detoxifiere; datorita nivelului sau ridicat de enzime, patrunjelul e benefic pentru intreg aparatul digestiv
– dizolva depunerile de colesterol de pe peretii venelor si arterelor
Citeste si: Reteta de detoxifiere: Salata de patrunjel
– e diuretic, ceea ce ajuta nu numai la functionarea rinichilor, ci si la slabit, eliminand apa din organism si ajutand in cazul mainilor si picioarelor umflate
– trateaza infectiile urechilor
– combate oboseala cronica datorita continutului bogat de fier, care ajuta la repararea si intretinerea celulelor albe
– ajuta la dizolvarea pietrelor de la vezica biliara
– datorita substantei numite apiol (un compus al estrogenului) la femei, patrunjelul mareste nivelul de estrogen si circulatia sanguina in uter; dereglarile ciclului menstrual, sindromul pre-menstrual, simptomele menopauzei (pielea uscata, iritabilitatea, depresia, pierderea parului) pot fi inlaturate cel putin partial de patrunjel
– acizii grasi volatili prezenti in frunzele de patrunjel ajuta la mentinerea echilibrului hormonal
– continutul ridicat de vitamina C, beta caroten, vitamina B12, clorofila si acizi grasi volatili fac din patrunjel un exceptional stimulator al sistemului imunitar; practic, patrunjelul este un complex de multi-vitamine si minerale, care intareste substantial imunitatea organismului
Nu rata nici: Miracolul din patrunjel: Beneficii si intrebuintari
– frunzele de patrunjel frecate pe o intepatura de insecta reduc mancarimea si inflamatia
– antioxidantii inhiba formarea tumorilor
– patrunjelul ajuta la reducerea inflamatiei ficatului si inlatura toxinele din tesutul acestuia
– imbunatateste activitatea aparatului urinar, elimina reziduurile din tesuturi, impiedica reabsorbtia sarii in organism
– vederea nocturan deficitara, cauzata de lispa vitaminei A poate fi combatuta consumand patrunjel
– datorita continutului ridicat de vitamina C, patrunjelul era folosit in Evul Mediu pentru tratarea scorbutului, o maladie care face gingiile spongioase si dintii sa se clatine sau chiar sa cada.
Beneficii nutritionale
Stim deja ca patrunjelul e mai bogat in vitamina C naturala decat orice alta leguma sau fruct (166 mg / 100 g), dar stiai ca e si o sursa extrem de bogata de potasiu (1000 mg / 112 g), calciu (245 mg / 100 g) si magneziu (2,7 mg / 100 g)? El mai contine in cantitati semnificative sulf si fosfor. Iata si alte substante pretioase continute de patrunjel si beneficiile pe care acestea le aduc organismului:
– Beta-carotenul
E folosit de corp la asimilarea proteinelor. Are beneficii pentru ficat si protejeaza plamanii si colonul. Beta-carotenul e convertit de organism in vitamina A, un nutrient atat e important pentru sistemul imunitar incat e numit “vitamina anti-infectioasa”.
– Clorofila
Se gaseste din belsug in patrunjel si are puternice proprietati purificatoare, inhiband raspnadirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme nocive. Datorita ei, patrunjelul poate fluidiza secretiile pulmonare in cazul unui sistem respirator congestionat si ajuta la decongestionarea sinusurilor. Bogata in oxigen, clorofila limiteaza actiunea virusurilor si ajuta plamanii sa elimine reziduurile provenite din mediul poluat.
– Acizi grasi esentiali
Patrunjelul e o sursa importanta de acid alfa-linoleic, substanta importanta pentru organism si deseori omisa din dieta noastra.
Nu rata nici: Ceai de patrunjel, beneficii surprinzatoare pentru sanatate
– Fluorina
Este un mineral foarte important si care se gaseste din abundenta in patrunjel. Cariile sunt rezultatul lipsei de fluorina, substanta care creeaza o suprafata protectoare foarte rezistenta pe dinti si oase. Fluorina protejeaza corpul si de infectiile cu microbi si virusuri.
– Acidul folic
Una dintre cele mai importante vitamine B, are un rol crucial in sanatatea cardiovasculara deoarece transforma moleculele potential periculoase de homocisteina in molecule benigne. Nivelurile ridicate de homocisteina pot afecta integritatea vaselor sanguine si maresc riscul de atacuri de cord si cerebrale la persoanele cu arteroscleroza si probleme cardiace provocate de diabet. Acidul folic este si un nutrient important pentru diviziunea celulara corecta, adica ajuta la prevenirea cancerului in cele doua zone ale corpului care contin celule care se inmultesc rapid: colonul si, la femei, cervixul.
– Continutul de fier
Din patrunjel este exceptional de ridicat: 5,5 mg / 100 g. O jumatate de cana de patrunjel proaspat tocat sau o lingura de patrunjel uscat contine aproximativ 10% din necesarul zilnic de fier.
– Proteine
20% din patrunjel e alcatuit din proteine, un procentaj similar cu ciupercile.
Te mai poate interesa si: Dieta cu ceai de patrunjel. Mai putin cu 5 kg intr-o saptamana fara efort
– Vitamina B12
Patrunjelul contine compusi care produc vitamina B12, compusi necesari pentru formarea celulelor sanguine si pentru cresterea celulelor, importanta pentru fertilitate, sarcina, imunitate si prevenirea maladiilor degenerative.
– Vitamina K
Reduce drastic riscul fracturii de sold daca iei minimum 100 de micrograme pe zi. E o vitamina necesara formarii oaselor, iar patrunjelul o contine din plin: 180 mcg intr-o jumatate de cana de patrunjel tocat. Interesant e ca gatirea patrunjelului ii dubleaza continutul de vitamina K!
Studiile pe animale au dovedit ca uleiurile volatile din patrunjel, in special miristicina, inhiba formarea tumorilor, in special a celor din plamani. Actioneaza ca un antioxidant care neutralizeaza efectele nocive ale unor anumiti carcinogeni, cum ar fi cei prezenti in fumul de tigara sau fumul de carbune.
Imagine de Wolfgang Eckert de la Pixabay