În ultimele trei decenii se constată o creștere alarmantă a cazurilor de supraponderabilitate și obezitate în rândul populației, indiferent de vârstă, sex sau clasă socială. Din pricina accesului facil la o alimentație bogată în grăsimi și zahăr, avem, mai mult ca niciodată, un procent semnificiativ de persoane care au depășit deja pragul obezității. Acest lucru vine la pachet cu o serie de probleme de sănătate ce pot duce chiar la deces.
Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, ne explică de ce este important să acționăm cât mai rapid atunci când depășim pragul obezității, astfel încât efectele secundare ale acesteia asupra sănătății să nu devină ireversibile.
Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul
„În afară de tutun, poate că nu există un rău mai mare pentru sănătatea colectivă în lume decât obezitatea. Efectele obezității asupra sănătății sunt multe și variate și au un impact negativ real și de durată asupra oamenilor și a generațiilor viitoare. În Statele Unite, spre exemplu, la adulții cu vârsta de sub 70 de ani, un studiu realizat de Universitatea Harvard arată că, după fumat, obezitatea este a doua cauză în ceea ce privește numărul de decese pe care le provoacă anual. Pe măsură însă ce numărul fumătorilor pare să scadă la nivel mondial, iar ratele de obezitate continuă să crească, numărul deceselor cauzate de obezitate îl poate depăși curând pe cel al deceselor cauzate de fumat.
Obezitatea cauzează sau este strâns legată de apariția unui număr mare de afecțiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, infertilitatea și până la 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de sân și de colon. Nu mai puțin reale sunt efectele sociale și emoționale ale obezității. Vorbim aici despre bullying, discriminare, calitatea mai scăzută a vieții și predispoziția la depresie”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.
Cum ne afectează obezitatea buna funcționare a organismului?
„Obezitatea are efecte negative grave asupra întregului organism. Tocmai de aceea, este important să acționăm cât mai rapid atunci când suferim de obezitate. Să facem tot ce ne stă în putință pentru a slăbi cât mai repede, dietă, sport sau intervenție chirurgicală rapidă de reducere a volumului stomacului, pe care o realizăm, astfel încât aceste efecte negative să nu devină ireversibile. Iată câteva dintre efectele obezității asupra organismului:
Risc de atac vascular cerebral
Excesul de greutate sau obezitatea crește foarte mult riscul de accident vascular cerebral (AVC), care apare atunci când sângele nu mai circulă către creier.
Te mai poate interesa: Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprinzatoare pe care nu le stii despre greutatea ta
Apnee
Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate micșora căile respiratorii, fapt ce poate îngreuna respirația mai ales pe timp de noapte. Această afecțiune se numește apnee în somn. Respirația se poate opri chiar, pentru perioade scurte de timp, la persoanele ce suferă de apnee.
Boli digestive
Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de apariție a bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac ajunge în esofag, cauzând probleme serioase.
În plus, obezitatea crește riscul de apariție a calculilor biliari, problemă pentru care în multe cazuri este nevoie de intervenție chirurgicală.
De asemenea, grăsimea se poate acumula în jurul ficatului și poate duce la leziuni hepatice, țesut cicatricial și chiar insuficiență hepatică.
Boli ale inimii
La persoanele cu obezitate, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge în corp. Acest lucru duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este principala cauză a accidentului vascular cerebral.
Tensiunea arterială ridicată poate face ca vasele de sânge care transportă sângele către inimă să se îngusteze și să devină mai dure. Arterele întărite, numite și ateroscleroză, pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, boli renale cronice.
Diabet
Obezitatea poate face ca celulele corpului să fie rezistente la insulină. Insulina este un hormon care transportă zahărul din sânge către celule, unde este folosit pentru energie. Atunci când apare rezistența la insulină, zahărul nu poate fi absorbit de celule, ceea ce duce la creșterea glicemiei. Acest lucru crește riscul apariției diabetului.
Infertilitate
Obezitatea poate duce la infertilitate. Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. La bărbați, există chiar studii care leagă obezitatea de scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate face mai dificilă conceperea unui copil. În plus, obezitatea poate crește riscul de complicații grave în timpul sarcinii.
Afecțiuni ale sistemului osos și muscular
Obezitatea poate determina deteriorarea densității osoase și a masei musculare. Aceasta este denumită obezitate osteosarcopenică. Obezitatea osteosarcopenică poate duce la un risc mai mare de fracturi, dizabilitate fizică. Greutatea în exces exercită o presiune prea mare asupra articulațiilor, ceea ce duce la durere și rigiditate.
Te mai poate interesa: Alimente alcaline care combat obezitatea. Tu cat de des le consumi?
Boli ale pielii
Erupțiile cutanate pot apărea acolo unde există pliuri cauzate de obezitate. Poate apărea și o afecțiune cunoscută sub numele de acanthosis nigricans. Aceasta se caracterizează prin decolorarea și îngroșarea pielii în pliurile și cute”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.
Cum scăpăm de mâncatul emoțional?
„Majoritatea oamenilor folosesc mâncarea pe post de mecanism pentru a face față diferitelor emoții cu care se confruntă zilnic. Unii mănâncă atunci când se simt stresați sau copleșiți, alții mănâncă în exces pur și simplu din plictiseală sau obișnuință ori folosesc mâncarea ca recompensă după un succes. În toate aceste situații, foamea propriu-zisă lipsește cu desăvârșire. Mâncatul emoțional este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni în zilele noastre.
După operația de micșorare a stomacului, cantitatea de mâncare pe care o poți consuma scade, dar dorința de a mânca pentru a face față emoțiilor este tot acolo. Prin urmare, suportul psihologic este esențial după acest tip de intervenție. Din acest motiv, pacienții trebuie să se îndrepte întotdeauna către o clinică ce poate sigura asistența necesară pre și postoperator. Un spital care dispune de o echipă multidisciplinară reală și poate oferi asistență continuă în perioada postoperatorie. Toate astea contribuie la siguranța pacientului și la succesul intervenției”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității,.
Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.
foto: YOLO Media PR