Miere de Manuka este un produs intrat de putina vreme in Romania, insa despre beneficii se stie de acum mii de ani.
Miere de Manuka se produce numai in Noua Zeelanda, unde albinele polenizeaza tufele de Manuka.
Mierea are multiple beneficii pentru sanatate si este utilizata in scopuri medicale inca de pe vremea faraonilor. Arheologii sustin ca in mormintele acestora din Egipt s-au gasit recipient cu miere. Mierea apare si in Biblie unde se vorbeste despre taramul unde curg numai “lapte si miere”.
In urma industrializarii, mierea nu mai este ce a fost si exista peste 300 de tipuri. Regula este “primesti ceea ce platesti”. Daca vrei miere de calitate, platesti pentru ea. Iar miere de Manuka nu este un sortiment ieftin, dimpotriva.
Miere de Manuka. Beneficii
- Are efecte antibacteriene, reduce acidul gastric
- Trateaza acneea si eczemele
- Combate infectia cu stafilococ
- Vindeca arsurile, ranile si ulcerele
- Previne cariile si gingivita
- Ajuta la tratarea tulburarilor intestinale
- Imbunatateste imunitatea
- Combate alergiile
- Se foloseste in tratamente de frumusete
- Imbunatateste calitatea somnului
Citeste si: Ce boli vindeca mierea de Manuka
Sanatatea stomacului
Inmultirea bacteriilor nesanatoase din intestine poate fi stopata cu ajutorul mierii de Manuka, gratie proprietatilor antibacteriene pe care le are. Cu miere de Manuka poti sa tratezi refluxul gastric si alte afectiuni ale sistemului digestiv.
Acnee si eczema
Desi nu exista studii clinice care sa certifice beneficiile pe care le are miere de Manuka asupra acneei sau eczemelor, sunt dovedite stiintific proprietatile antibacteriene ale acestui produs apicol. Exista un studiu asupra efectelor mierii de Manuka asupra dermatitei atopice si s-a dovedit ca produsul poate trata leziunile cauzate de afectiune. Studiul a fost realizat la nivel celular si mai este nevoie de cateva studii clinice pentru o documentare si mai buna a beneficiilor.
Infectii cu stafilococ
Este destul de greu sa scapi de stafilococi, mai ales de stafilococul auriu, care a devenit rezistent la antibiotice. Un studiu realizat la Universitatea Metropolitana din Cardiff s-a descoperit ca mierea de Manuka modifica structura genetica a stafilococului
Arsuri, rani, ulcere
Potrivit unui studiu publicat in Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, mierea de Manuka grabeste vindecarea si reduce durerea cauzata de arsuri, taieturi si ulcere. Bogata in antioxidanti, miere de Manuka are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
Carii si gingivite
Mai multe studii au scos la iveala faptul ca mierea de manuka previne si trateaza gingivitele si alte boli periodontale, gratie proprietatilor antimicrobiene. Mestecand miere de Manuka poti reduce cu pana la 35% placa dentara. De asemenea, calciul, zincul si fosforul pe care le contine trateaza dintii.
Tulburari intestinale
Studii de laborator, facute pe cobai, au scos la iveala faptul ca mierea de Manuka protejeaza intestinele impotriva unor afectiuni precum inflamatii la nivelul colonului si neutralizeaza efectele radicalilor liberi.
Sistem imunitar
Un studiu publicat in Journal of Leukocyte Biology a scos la iveala faptul ca un compus al mierii de Manuka stimuleaza celulele sistemului imunitar.
Alergii
Un studiu realizat in Finlanda a demonstrat faptul ca mierea de Manuka amelioreaza simptomele de alergie si reduce nevoia unui tratament medicamentos.
Frumusete
Consumand zilnic Manuka vei avea parte de mai multa energie. In plus pielea va avea un tonus mai bun.
Poti folosi miere de Manuka si pe post de exfoliant pentru fata sau masca pentru par, pentru mentinerea sanatatii si stralucirii tenului si a podoabei capilare.
Somn
Consuma miere de Manuka si vei avea un somn mai bun. Mierea iti va ajuta organismul sa elibereze melatonina, un hormon necesar somnului. Multe boli sunt asociate cu lipsa somnului sau cu somnul de proasta calitate, de aceea este foarte important sa dormi bine.
Miere de Manuka. Proprietati nutritionale
Mierea de Manuka are un profil nutritional uimitor. Ea contine:
- Aminoazici
- Vitamine B (B6, tiamina, niacin, riboflavin, acid pantothenic)
- Calciu
- Cupru
- Fier
- Magneziu
- Mangan
- Fosfor
- Potasiu
- Sodiu
- Zinc
Tipuri de miere Manuka
Dupa recoltarea din stupi, mierea este testata in laboratoare, unde se face catalogarea ei si apoi punerea la dispozitia publicului.
Exista 3 mari categorii:
Miere de Manuka pentru consum
Cea mai mare parte a mierii de Manuka se incadreaza aici, fiind o miere fara activitate antibacteriana semnificativa.
Miere Manuka Activa
Sau miere cu activitate antibacteriana peroxidica. Datorita activitatii enzimei glucozoxidaza din miere este produs agentul antibacterian numit peroxid de hydrogen, cel mai important component al acestei mieri. Desi se regaseste in majoritatea tipurilor de miere, aceasta activitate peroxidica se regaseste aici in proportii mult mai mari, neidentificate la nici un alt tip. Aceasta activitate poate atinge in mierea de Manuka chiar si un nivel de 30+, ceea ce face ca aceasta sa fie unica in lume. Cantitatea de miere cu activitate intensa, in special cea cu nivelul peste 20, este mult mai limitata decat cea obisnuita, de consum.
Miere Manuka UMF
Sau miere cu activitate antibacteriana non-peroxidica. Aceasta miere contine enzima metilglioxal (MGO), acizi aromatici, fenoli si flavonoizi, si o serie de compusi inca necunoscuti, dar care au proprietati chimice antibacteriene.
Miere de Manuka. La ce sa fii atent
In anul 1981, cercetatorii de la Universitatea din Waikato, Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat mierea obisnuita.
Pentru fiecare tip de miere exista un indicator al calitatii (UMF) care ii masoara puterea antibacteriana.
Cel mai mic UMF este de 5, iar cel mai mic grad pentru a putea beneficia de proprietatile curative ale mierii de Manuka este 10+. Tot ce depaseste UMF 16 se considera de supercalitate.
Nu cumpara miere de Manuka daca:
- Nu are specificat gradul UMF pe fata recipientului
- Nu este din Noua Zeelanda
- Nu are numele companiei si numarul licentei inscrise pe eticheta
- Nu are UMF intre 5 si 16+.
Gradatia UMF
- 0-4 Nu are proprietati terapeutice
- 4-9 Proprietati terapeutice comparabile cu ale mierii obisnuite
- 10-14 proprietati terapeutice superioare
- 15+ Nivel superior de fenoli si nu trebuie consumat mai mult de 1 lingura la o administrare.
Miere de Manuka. Cum se administreaza
Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale mierii de Manuka este recomandat sa se consume 1-2 linguri pe zi, dar niciodata doua linguri la o singura administrare.
Este de preferat se se adauge mierein ceai, iaurt sau sa fie intinsa pe paine integrala.
Miere de Manuka. Efecte adverse
Desi pare greu de crezut, totusi, mierea de Manuka are si reactii adverse si contraindicatii:
Reactii alergice (in special la persoanele alergice la veninul de albina)
Creste nivelul glicemiei
Poate interactiona cu substantele folosite in chimioterapie.
Inca se efectueaza studii pentru a urmari beneficiile, dar si efectele adverse ale mierii de Manuka.
Sursa: DrAxe.com