Infectie urinara: Cauze, simptome, tratament si prevenire. Infectia urinara este o afectiune des intalnita. Milioane de oameni se confrunta anual cu disconfort si senzatie de arsura la urinare. Infectia urinara este cauzata in general de bacteria E.coli. Ea ajunge din tractul digestiv in tractul urinar, si afecteaza vezica si rinichii.
Cei mai predispusi la infectie urinara sunt femeile si batranii (indiferent de sex).
Simptome infectie urinara
Trebuie sa mergeti de urgenta la medic daca aveti unul din urmatoarele semne:
– senzatie de arsura la urinare
– urinari frecvente si senzatie de vezica plina, chiar daca ati fost deja la toaleta
– dureri de spate si in zona abdomenului inferior
– urina tulbure, inchisa la culoare, uneori cu sange si cu un miros urat
– febra si frisoane
– greata.
Infectia urinara este mai des intalnita in randul femeilor decat al barbatilor, dar, in cazul barbatilor este mai greu de tratat. Infectia urinara este periculoasa in cazul batranilor si al femeilor insarcinate, precum si in cazul diabeticilor.
Odata ajunsi la medic veti fi chestionati cu privire la cantitatea de lichide baute, la simptomele pe care le aveti, femeile vor fi intrebare ce fel de anticonceptionale folosesc. Apoi vor urma teste de urina, precum si ecografii sau radiografii. Testul urinei va preciza tipul de bacterie care a cauzat infectia urinara, iar ecografiile si radiografiile ii vor permite medicului sa vada daca exista pietre sau orice alte blocaje la nivelul rinichilor sau a vezicii urinare.
Citeste si: Ce sa nu faci cand ai infectie urinara? Medicii atrag atentia!
Cauze infectie urinara
Specialistii spun ca infectiile urinare sunt cauzate de factori precum:
– sexul: foarte multe femei dezvolta infectii urinare dupa inceperea vietii sexuale. De aici s-a tras concluzia ca bacteriile intra in tractul urinar dupa un act sexual neprotejat. De asemenea, din cauza spermicidelor sau a pozitiilor sexuale pot aparea rani care sa favorizeze infestarea.
– cantitatea de lichide baute: o persoana care nu consuma suficiente lichide este mai predispusa infectiilor urinare decat o persoana care bea multe lichide. Motivul? Vezica urinara nu este indeajuns de plina pentru a se goli complet.
– urinatul rar: persoanele care nu se duc des la toaleta, au mai mult timp vezica plina si, deci, bacteriile au suficient timp la dispozitie pentru a se multiplica. De aceea este recomandat ca de fiecare data cand simtiti nevoia sa mergeti la toaleta, sa va duceti, pentru ca altfel veti permite bacteriilor sa-si faca de cap.
– imbracamintea: pantalonii stramti, lenjeria intima din materiale sintetice, tampoanele interne sau externe sunt tot atatia factori care contribuie la declansarea infectiilor urinare.
Te mai poate interesa: Infectia urinara la copii. Care sunt simptomele si cum se trateaza
Tratament si prevenire infectie urinara
Medicii pot recomanda tratament care sa limiteze senzatiile de durere si arsura in timpul urinarii. Insa aveti grija sa nu luati aceste medicamente dupa ureche la o viitoare infectie urinara. Daca atenuati doar simptomele fara sa tratati cauza, pot aparea probleme la rinichi.
Urocultura este foarte importanta in tratarea infectiilor urinare. Sunt medici care prescriu antibiotice fara a efectua un control amanuntit. Insa, femeile sunt sfatuite sa faca o examinare urologica completa daca se confrunta cu infectiile urinare cel putin de doua ori pe an.
Consumul de lichide este esential in prevenirea, dar si tratarea infectiilor urinare. In acest fel se diminueaza numarul bacteriilor din vezica urinara.
De asemenea, inainte de a face sex, este recomandat sa beti o cana de apa, iar imediat dupa ce ati terminat sa mergeti la toaleta pentru a urina. Femeile sunt sfatuite sa se stearga din fata spre spate, pentru a nu imprastia bacteriile. In plus medicii le recomanda femeilor sa schimbe tampoanele (fie ca sunt interne sau externe) la fiecare utilizare a toaletei.
Daca suferiti frecvent de infectii urinare este important sa urmariti daca nu cumva stilul de viata, contraceptivele sau dieta incurajeaza aparitia acestora.
Nu rata nici: 10 lucruri pe care culoarea urinei le dezvaluie despre sanatatea ta. Cand este cazul sa mergi la medic!