Sfatulparintilor.ro

Implant sau punte dentară? Care sunt diferențele și ce este indicat să alegi!

Implant sau punte dentară - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_36813819_L

Pierderea dinților este o problemă extrem de frecventă. Conform studiilor efectuate peste ocean, 69% dintre adulții între 35 și 44 de ani și-au pierdut deja cel puțin un dinte, iar, până la vârsta de 74 de ani, aproximativ un sfert dintre americani își pierd toți dinții adulți.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, subliniază că, atunci când pierzi un dinte, este esențială înlocuirea lui imediată nu doar pentru a menține restul dinților aliniați, dar și pentru a păstra neschimbată forma feței și pentru a evita dificultăți de vorbire sau masticație. Două dintre cele mai populare opțiuni sunt punțile dentare și implanturile. Medicul explică care sunt diferențele și ce este indicat să alegem.

Care este primul dinte care se pierde

„Pierderea unuia sau a mai multor dinți este denumită edentație. De regulă, primul dinte care se pierde în general este molarul 1. Acesta erupe în jurul vârstei de 6 ani, în spatele ultimului dinte temporar (de lapte) și este adesea confundat cu alt dinte de lapte. În plus, unii copii la acea vârstă încă nu au o igienă bună dentară și nici nu lasă părinții să îi ajute. Astfel, acest dinte este în general primul dinte care se cariază și, netratat la timp, se poate pierde. Atunci când ne confruntăm cu lipsa unuia sau unor dinți, cele mai la îndemână sau populare variante sunt implantul sau puntea dentară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Ce trebuie să faci după un implant dentar. Acționează IMEDIAT ca să nu ai complicații!

Ce este puntea dentară?

„ Puntea dentară este, de mult timp, folosită ca soluție de restaurare a edentației și presupune șlefuirea dinților vecini în vederea realizării unei lucrări fixe din 3 elemente (în cazul edentației unidentare). Deși estetică și eficientă masticator, puntea prezintă o serie de dezavantaje. Le voi prezenta în antiteză cu implantul pentru o înțelegere mai ușoară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Puntea afectează dinții vecini?

„În cazul punții dentare, forțele masticației vor fi transmise la nivelul celor doi dinți stâlpi vecini. Aceștia vor avea astfel durata de viață mai scurtă, întrucât forțele masticatorii, ce inițial erau distribuite pe cei trei dinți existenți la nivel coronar, acum sunt în axul a doi dinți existenți la nivel radicular. Comparativ, în cazul implantului, transmiterea se face în axul fiecărui dinte, fie că este dinte natural sau implant ca bază. În acest mod, evităm forțele excesive”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este mai dificilă igiena dentară

„Puntea este o lucrare formată din 3 dinți lipiți, între care nu putem introduce ața dentară. De aceea, va fi dificil să curățăm interdentar. În plus, pe măsură ce trece timpul și înaintăm în vârstă, țesuturile moi și dure prezintă o resorbție fiziologică și apare astfel un spațiu din ce în ce mai mare sub lucrare, la nivelul gingiei. Acolo vor rămâne resturi alimentare și va fi mai dificil să le eliminăm. În cazul implantului, în schimb, există puncte de contact între coroanele dentare, ca la dentiția naturală”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Te mai poate interesa: Cat de sigure sunt radiografiile dentare? Stomatologul Oana Florea destrama mitul!

Ce probleme pot apărea în timp

„Dacă în viitor apar probleme cu vreunul dintre cei doi dinți stâlpi, vom pierde toată lucrarea pentru că va trebui să tratăm dintele respectiv și să refacem apoi puntea. Comparativ, în cazul implanturilor, fiecare dinte este separat, iar, dacă apare vreo problemă cu unul, ea se poate rezolva mai simplu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Puntea, mai rapidă și mai ieftină decât implantul?

„Odinioară se considera că punțile dentare sunt mult mai rapid de realizat comparativ cu implanturile și acest lucru reprezenta un avantaj. Însă, în prezent, implanturile au o încărcare mult mai rapidă, uneori putând discuta, în funcție de cazul clinic, și de încărcare imediată.

Puntea dentară are prețul mai mic, dar implantul este o soluție mai eficientă pe termen lung. Este important să mergem imediat la medicul stomatolog după ce pierdem dintele, deoarece, în timp, suportul osos scade și va fi nevoie, probabil, să apelăm și la adiția osoasă. Prin urmare, dacă amânăm punerea implantului, poate din considerente financiare, peste câțiva ani, când ne vom decide, procedura va fi mai anevoiasă și mai costisitoare. Comparativ cu puntea dentară, implantul este mult mai eficient și mai rentabil pe termen lung”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version