Sfatulparintilor.ro

Efectele nefaste ale fumatului asupra femeilor

Efectele nefaste ale fumatului asupra femeilor - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-fzlsx

In tarile dezvoltate, egalitatea dintre sexe nu mai este demult doar un cuvant fara semnificatie. Chiar daca exista anumite domenii, in special cele care necesita efort fizic intens, in care sunt preferati reprezentantii sexului tare, in general atat femeile cat si barbatii au sanse egale de a se impune. Cu toate acestea, in mijlocul secolului XXI putem discuta totusi despre o anumita arie in care doamnele si domnisoarele sunt clar discriminate: este vorba despre fumat.

Acest viciu deosebit de raspandit atat in randurile barbatilor

cat si al femeilor, le face mai mult rau acestora din urma. Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori a Universitatii din Milano organismul feminin se dovedeste
deosebit de vulnerabil la efectul nociv al fumatului, indiferent de factori precum varsta, presiunea arteriala, greutatea in exces sau statutul social.

Citeste si: Fumatul si anticonceptionalele – un cocktail ucigator. Afla de ce

Cercetatorii au folosit ultrasunete pentru a investiga arterele carotide a 1.893 de femei si 1.694 barbati din Finlanda, Suedia, Olanda, Franta si Italia.

Si s-a descoperit ca de-a lungul vietii, fumatul contribuie la subtierea peretilor arteriali la ambele sexe, insa impactul este devastator la femei. Potrivit coordonatoului studiului, Elena Tremoli, raportul dintre prejudiciile aduse de fumat organismului feminin, comparativ cu cele aduse corpului barbatesc, este de 5 la 1. „Este cunoscut faptul ca femeile sunt protejate datorita hormonilor de boli cardiovasculare, mai ales ininte de menopauza. Din acest motiv, factorilor daunatori pentru sanatatea femeilor li se acorda mai putina atentie”, a atentionat Tremoli.

Nu rata nici: Ce se intampla in corp cand te lasi de fumat? Efecte ULUITOARE dupa primele 20 de minute

Intre timp, bolile cardiovasculare provoaca in Europa 4,3 milioane de decese anual.

Bolile cardiovasculare, precum ateroscleroza, ii afecteaza in principal pe barbatii de 55-60 de ani, apoi, pe parcursul unei scurte perioade, se inregistreaza o „egalitate” intre cele doua sexe, insa in jurul varstei de 75 de ani raportul se schimba in defavoarea urmaselor Evei. Expertii spun ca acest lucru se intampla nu doar din cauza slabirii protectiei hormonale odata

cu instalarea menopauzei, ci si din cauza faptului ca femeile incep sa duca un mod de viata nesanatos, specific barbatilor: mananca mult si prost, fumeaza, fac putina miscare.

Cat despre profilaxia bolilor cardiovasculare la femei nici nu se poate pune problema intrucat tot mai multe reprezentante ale sexului slab apeleaza la tigari. In plus, femeilor le este mai greu sa renunte la fumat, iar daca o fac e din cauza ca nu mai exista alte alternative si, de multe ori, este prea tarziu. (sursa: healthday.com)

Foto

Exit mobile version