Sfatulparintilor.ro

Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata

Durere ovare

Durere ovare. Sunt putine femei care n-au experimentat macar o data in viata durerea de ovare. Vei afla in acest articol ce cauzeaza durerea de ovare si ce este de facut pentru a o putea trata.

Durere ovare. Cauze

Ovarele sunt o parte importanta din sistemul reproducator feminine. Ovarele produc hormoni (inclusiv estrogen), care declanseaza menstruatia. In plus, o data pe luna, declanseaza ovulatia, pentru o posibila fecundare.

Numeroase conditii medicale pot duce la aparitia durerii de ovare. Daca resimti astfel de dureri este indicat sa mergi la un control ginecologic.

O durere de ovare poate fi acuta sau cronica. Durerea acuta apare brusc si dureaza putin. Durerea cronica incepe gradat si poate dura chiar luni in sir.

Diagnosticul va fi pus de catre medic dupa o examinare fizica si un mic chestionar. Intrebarile pot include:

Medicul mai poate efectua si o ecografie sau alte tipuri de examene imagistice pentru a determina cauza durerii.

1.     Chisturi ovariene

Chistul ovarian nu are, de regula, simptome. Insa poate declansa si dureri ascutite, mai ales daca este prea mare sau se sparge si urmeaza sa fie eliminat.

Alte simptome ale chistului ovarian:

Tratament durere ovare chisturi

Daca chistul este de dimensiuni mici, nu se recomanda tratament, ci doar supravegherea acestuia. Unii medici pot prescrie pilule contraceptive pentru micsorarea chistului.

Daca dimensiunea chistuli este mare, este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea acestuia.

2.     Tumori ovariene

Tumorile se pot forma pe ovare, la fel cum se formeaza si pe alte parti ale corpului. Ele pot fi canceroase (maligne) sau noncanceroase (benigne).

Alte simptome ale tumorilor ovariene:

Tumorile ovariene pot fi detectate prin imagistica medicala sau teste de sange. Proteina CA-125 are tendinta de a avea valori mai mari in caz de cancer ovarian, dar nu la toate femeile. De aceea nu este un test foarte sigur.

Citeste aici

despre simptomele cancerului ovarian.

3.     Endometrioza

In fiecare luna, captuseala uterului se schimba pentru a pregati terenul pentru o eventuala sarcina. Daca ovulul nu este fertilizat, captuseala uterului este eliminate prin menstruatie. Insa, in unele cazuri, aceste tesuturi se dezvolta in alte parti ale corpului. Acest tesut se inflameaza si sangereaza in fiecare luna. De asemenea, pot aparea dureri in zona ovarelor.

Alte simptome ale endometriozei:

Endometrioza poate fi detectata cu ajutorul unei ecografii sau examen RMN. De asemenea, prin intermediul laparoscopiei se pot vizualiza ovarele. In timpul procedurii se pot preleva chiar probe pentru biopsie. Sau se poate indeparta intregul tesut endometrial.

Tratament durere ovare endometrioza

Nu exista un tratament pentru endometrioza, insa femeile pot gestiona durerea cu ajutorul medicamentelor (antibiotice, tratament hormonal) sau interventie chirurgicala.

4.     Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie la nivelul ovarelor, uterului sau trompe uterine. De cele mai multe ori, afectiunea este cauzata de boli cu transmitere sexuala (gonoree, chlamydia).

Alte simptome ale bolii inflamatorii pelvine:

Boala inflamatorie pelvina se poate detecta prin examen clinic. Medicul isi va da seama daca exista noduli, scurgeri anormale, tesut dur in zona pelvisului. De asemenea, se ma pot cere teste de urina, se pot efectua ecografii sau examinare laparoscopica.

Tratament durere ovare boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina are nevoie de tratament cu antibiotice. Cazurile grave pot avea nevoie de spitalizare si tratament intravenos.

5.     Sindromul “ramasitelor de ovar”

Dupa o interventie chirurgicala de scoatere a uterului si ovarelor, mai pot ramane, din greseala, bucati mici de ovar. Pe aceste ramasite de ovar pot aparea chisturi dureroase.

Alte simptome ale sindromului “ramasitelor de ovar”:

Sindromul “ramasitelor de ovar” poate fi diagnosticat prin ecografie, tomografie computerizata sau RMN.

Tratament durere ovare sindromul ramasitelor de ovar

O femeie care sufera de sindromul “ramasitelor de ovar” poate avea nevoie de tratament medicamentos sau trtament radiologic pentru distrugerea ramasitelor de ovar.

6.     Ovulatie

Unele femei experimenteaza lunar durere de ovare, in timpul ovulatiei. Aceasta afectiune poarta denumirea de “mittelschmerz”. Numele este format din doua cuvinte din limba germana care se traduc prin “mijloc” si “durere”. Ovulatia, de regula, se produce la mijlocul ciclului menstrual. Vei resimti durerea in jurul zilei a 14-a, in momentul expulziei ovulului spre trompa uterine.

Durerile pot fi severe sau usoare si pot dura de la cateva minute, la cateva ore. Unele femei experimenteaza chiar usoare sangerari sau scurgeri in timpul ovulatiei. In timp ce alte femei pot resimti senzatii de greata asociate cu durerea.

Durerea din timpul ovulatiei dispare, de regula, dupa o zi si nu necesita tratament. Unele femei pot scapa de aceste dureri daca iau tratament cu anticonceptionale.

7. Torsiunea ovariana

Ovarele sunt conectate cu peretele abdominal printr-un ligament subtire prin care trec vase de sange si nervi care hranesc ovarul. Este posibil ca acest ligament sa se torsioneze si chiar sa se faca nod. Torsiunea este mai comuna in cazurile de chist ovarian, intrucat chistul face ovarul mai greu si mai mare decat de obicei.

Tratament durere ovare torsiune

Torsiunea ovariana cauzeaza dureri severe si este o urgenta medicala. Fara interventia rapida a medicilor, se poate pierde ovarul pentru ca este intrerupt fluxul sangvin.

8.     Dureri fantoma

Ovarele sunt asezate langa alte organe si parti ale corpului. Ca rezultat, poti experimenta dureri de ovare din cauza altor afectiuni, care n-au nicio legatura cu ele.

Printre acestea se numara:

Tratament

In functie de afectiunea respectiva, medicul va recomanda tratamentul adecvat pentru fiecare in parte. Poate fi vorba de apendictomie sau interventie pentru eliminarea sarcinii extrauterine, laxative pentru usurarea constipatiei, analgezice pentru pietrele la rinichi.

Sursa: webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version