Toata lumea stie care sunt principalele semne ale imbatranirii: riduri, cute, pete. Insa aceste prime semnale sunt la suprafata. Cele care conteaza cu adevarat pentru starea ta de sanatate sunt in interior.
Iata 7 semne ale imbatranirii premature, dezvaluite de dr. Mehmet Oz.
1. Gura de bumbac
Gura de bumbac este termenul pentru senzatia ciudata cu care, poate, te trezesti dimineata, cand iti simti gura uscata si limba incarcata. Care ar putea fi cauza? Apneea in somn, o tulburare a somnului care consta in oprirea repetata a respiratiei pe perioade mai mici sau mai mari de timp.
Raspunde-ti la aceste intrebari:
– Sforai?
– Te trezesti ametit si cu dureri de cap?
– Esti tot timpul extenuat?
– Adormi citind, uitandu-te la televizor sau cand conduci?
– Ai probleme cu memoria si cu concentrarea?
Cu cat ai mai multe raspunsuri “DA”, cu atat mai mari sunt sansele sa suferi de apnee in somn. Cere neaparat sfatul medicului. De asemenea, ai grija sa dormi pe o parte.
Citeste si: Semne hormonale ca imbatranesti prea repede. Iata ce ai de facut ca sa previi
2. Ochi rosii
Ochii rosii si inflamati pot fi un semn de artrita – o boala inflamatorie care afecteaza incheieturile. Acelasi proces care duce la inflamarea incheieturilor irita si ochii, inrosindu-i.
Studiile recente dezvaluie faptul ca artrita va fi tratata mai eficient cu cat incepi mai devreme. Daca te confrunti cu aceasta problema, cere sfatul medicului de familie.
3. Piele terna
Daca pielea nu mai “straluceste” ca in trecut, ar trebui sa faci un control la rinichi. Atunci cand exista un blocaj la rinichi, apare anemia, care, la randul ei, da pielii un aspect gri tern. Cere sfatul medicului daca ai constatat aceasta problema a pielii.
4. N-ai miros
Pierderea mirosului poate fi un semn de instalare a maladiei Parkinson. Boala degenerativa incepe lent, insa se inrautateste pe masura trecerii timpului: muschii au contractii involuntare sau intepenesc, pierderea echilibrului, dificultati de vorbire, aparitia dementei.
Cum verifici daca ai probleme cu mirosul? Tine o sticla de alcool desfacuta in jurul ombilicului, apoi ridic-o spre nas. Daca simti mirosul de alcool de la o distanta de 20-30 de cm, este in regula. Daca, insa, abia poti percepe izul de alcool de la mai putin de 10 cm, este o problema.
Alta cauza a lipsei mirosului este deficienta in corp a unui acid alfalipoic. Pentru a tine aceasta substanta sub control poti consuma drojdie, spanac, broccoli.
Nu rata nici: Intrebari despre viata: Ce e normal si ce nu cand imbatranesti?
5. N-ai par pe picioare si pe degetele de la picioare
In timp ce societatea incurajeaza femeile sa “scape” de parul de pe oriunde mai putin de pe cap, disparitia parului de pe picioare si de pe degetele de la picioare poate fi un semnal de alarma pentru boli cardiovasculare care conduc la atacuri de cord sau accidente vasculare.
Daca observi zone fara par pe picioare, este cazul sa-ti masori nivelul colesterolului. Atunci cand este prea mare, vasele de sange sa ingroasa si nu mai permit trecerea sangelui. Ca urmare, foliculii de par de la nivelul pielii nu mai sunt hraniti si mor. Vestea buna este ca poti opri si chiar reversa efectul negativ al colesterolului cu o dieta corespunzatoare si cu multa miscare. Cere, insa, sfatul medicului inainte de orice masura pe care vrei sa iei.
6. Unghii inconvoiate
Atunci cand unghia este inconvoiata deasupra degetului, este un semn ca oxigenul nu este distribuit corespunzator in organism si poti avea probleme cu plamanii sau cu inima. Programeaza-ti o vizita la cabinetul medicului de familie daca te confrunti cu aceasta problema.
Te mai poate interesa si: Cum imbatranesti in functie de zodie! Afla-ti predispozitia in functie de zodie. Celebritati si zodiile lor
7. Pierderea auzului
Multi dintre noi considera ca pierderea auzului este ceva normal cand imbatranesti, insa poate fi un semn ca imbatranesti mult prea repede. Daca auzi din ce in ce mai slab poate ar trebui sa verifici daca nu cumva dezvolti o forma de dementa sau chiar Alzheimer. Cere sfatul medicului daca te confrunti cu aceasta problema. Desi inca nu s-a gasit leacul pentru Alzheimer, poti face o multime de lucruri care sa tina situatia sub control. Studiile au relevat faptul ca poti “antrena” creierului prin citit, rezolvarea de puzzle-uri, cuvinte incrucisate, Sudoku etc.