Intregul context mondial cauzat de Covid-19 poate aduce panica in randul copiilor. Vestile legate de boala si de decese ii pot speria pe cei mici, care se gandesc ca nu cumva sa isi piarda parintii sau alte rude dragi din cauza virusului.
Conversatiile pe aceasta tema pot fi dificile, mai ales ca si parintii pot fi cuprinsi de aceasta panica. Iata cum sa ajuti copiii speriati ca pot pierde pecineva drag din cauza Covid-19.
Cum sa vorbesti despre stiri?
Este indicat sa limitezi expunerea copiilor la stirile legate de pandemia Covid-19. Mai ales ca acestea sunt prezentate intr-o maniera panicarda. Pentru a-i linisti le poti spune copiilor ca autoritatile fac tot ce le sta in putinta pentru a opri raspandirea virusului. Iar ei, la randul lor, pot contribui prin limitarea contactului cu alte persoane si spalarea temeinica pe maini.
Ce le spui copiilor despre vizitarea bunicilor?
Copiii trebuie sa stie ca isi pot proteja bunicii limitand contactul cu acestia, mai ales daca nu sunt vaccinati. Incurajeaza-i ca aceasta perioada nu fi pentru totdeauna si gaseste modalitati prin care pot comunica online. Ii poti sfatui sa le faca scrisori si desene pe care sa le trimita bunicilor.
Ce le spui daca s-a imbolnavit o ruda?
Spune-le cinstit copiilor ce se intampla, adaptat varstei pe care o au. Daca nu stii mai multe informatii, spune-le ca de indata ce vei afla vesti ii vei anunta si pe ei. Nu le promite nimic, mai ales ca totul va fi bine. In caz ca se petrece ceva nefericit, copiilor le va fi mult mai greu sa accepte pierderea.
Citeste si: COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta
Ce le spui copiilor care se tem de propria moarte sau de moartea parintilor si/sau bunicilor?
Copiii pot prinde informatii din zbor pe care sa nu stie apoi cum a le compileze. Ei trebuie sa stie ca oamenii pot muri daca sunt bolanvi dupa cum sunt bolnavi care se vindeca. Nu toata lumea moare din cauza Covid-19. Desigur, pot exista probleme, sunt oameni vulnerabili, insa respectand regulile de preventie, putem incerca sa stam la adapost.
Ce faci daca cineva drag moare?
Da-le voie copiilor sa fie tristi sau furiosi, spune-le ca este in regula si sa zambeasca, daca asa simt. Raspunde-le cinstit la intrebari, iar daca nu stii raspunsul nu ascunde asta. De asemenea, nu-ti fie teama sa-ti arati propriile sentimente, fie ca sunt de tristete, suparare. In acest fel si copilul va sti ca este in regula sa-ti exprimi sentimentele.
Cum le explici ca nu pot participa la inmormantare
In cazul in care copiii nu pot participa la inmormantare, explica-le care este motivul. Gasiti un alt mod prin care copiii sa-si poata lua ramas bun de la persoana draga. De exemplu, plantarea unor seminte de floare sau a unui copacel, desenarea sau pictarea unei scene etc. De asemenea, poti invita alte persoane din familie la o discutie online pentru comemorarea persoanei decedate.
Nu rata nic: De ce nu trebuie sa mananci inainte de testul Covid
Cum ajuti un copil sa gestioneze intreaga situatie
Discuta
- Copiilor le poate fi mai usor sa treaca peste o anumita situatie daca vorbesc mai mult despre ea
- Vorbeste despre fricile si anxietatile lor cat mai cinstit posibil
- Incurareaza copiii sa limiteze expunerea la stiri
Fii cinstit
- Sinceritatea ii ajuta pe copii sa se simta mai putin anxiosi
- Vorbeste direct despre cum se raspandeste virusul, ce putem face pentru a-l stopa, de ce nu poate merge in anumite locuri, de ce este scoala inchisa etc.
Accepta-le ingrijorarea
- Nu iti face copiii sa se simta rusinati de cee ace simt
- Este in regula ca cei mici sa stie ca unele persoane pot muri din cauza virusului, ca alte persoane sunt vulnerabile, dar ca va straduiti cu totii sa va protejati.
Incurajeaza rutina de ingrijire
- Regulile de igiena personala sunt mai mult decat necesare, de aceea copiii trebuie sa stie cum sa se protejeze, cum sa se spele corect pe maini atunci cand se duc la scoala, cand se duc in parc sau cand merg la o activitate fie ca este sportiva sau de alta natura.
- Petrece mai mult timp alaturi de copii, pentru a se simti in siguranta.
- Incurajeaza activitatile creative, care sa-i indeparteze putin pe copii de preocuparile legate de pandemie.
Cere sprijin
- Nu te sfii sa ceri ajutor personalizat atunci cand simti ca nu poti face fata de unul singur stresului copiilor legat de Covid-19.
Surse: bbc.co.uk, theguardian.com
Imagine de enriquelopezgarre de la Pixabay