Periajul zilnic al dinților este foarte important pentru menținerea sănătății orale pe termen lung. Există însă o serie de greșeli pe care le putem face atunci când ne spălăm pe dinți. Greșeli de multe ori involuntare care pe termen lung ne pot dăuna. Medicul stomatolog Adrian Mina ne dezvăluie care sunt acestea.
Alegi greșit periuța de dinți
„Pe piață există o selecție variată de periuțe de dinți. Puteți alege fie una electrică, fie una manuală. Este însă foarte important ca ea să aibă perii moi. Ei trebuie să se poată îndoi pentru a reuși să ajungă peste tot, iar periajul să fie unul eficient. Uneori, oamenii cred că cu cât perii sunt mai duri, cu atât vor curăța mai bine. Această concepție este greșită. Periuțele cu perii duri pot afecta în timp structura dinților și sănătatea gingiei”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
Periezi prea tare
„Când vine vorba despre periajul dinților, trebuie să fim cât se poate de blânzi. Cred că una dintre marile probleme pe care le au oamenii este că își periază dinții prea agresiv. Ei simt că doar așa vor avea o dantură curată. Greșit! Trebuie doar să periem cu grijă și atenție dinții, să alocăm timp și răbdare acestui lucru”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Te grăbești
„Periajul dentar ar trebui să se efectueze de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Recomandarea este ca timpul alocat acestui lucru să fie de câte 2 minute. Poți să setezi cronometrul telefonului la 2 minute și să începi periajul. Astfel vei fi sigur că nu trișezi. Sau să pornești melodia preferată și să te speli pe dinți până la finalul ei”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Te mai poate interesa: Ce greșeli facem când ne spălăm pe dinți. Sfaturi de la medicul stomatolog Sorina Stroe
Nu schimbi destul de des periuța de dinți
„Atunci când găsești o periuță de dinți care îți place, poate fi greu să renunți la ea. Atunci când vezi însă că ea începe să dea semne de uzură, trebuie schimbată. În timp, perii se tocesc, iar periajul nu mai poate fi unul eficient. Periuța de dinți trebuie schimbată cel puțin o dată la 3-4 luni. De asemenea, nu împărți periuța de dinți cu nimeni altcineva, oricât de apropiată ar fi acea persoană. Și păstreaz-o în spațiu deschis. Asta împiedică bacteriile să se dezvolte într-un mediu umed”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.
Faci mișcări greșite
„Mulți oameni își periază dinții de la stânga la dreapta. Trebuie însă știut că periajul corect și eficient se realizează de sus în jos. Mișcări mici, circulare de sus în jos. Mișcările greșite în timpul periajului nu doar că nu ajută, dar în timp pot cauza mai mult rău decât bine”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Citeste si: Îți curge sânge când te speli pe dinți? Ce poate ascunde acest lucru!
Uiți de linia gingivală și limbă
„Bacteriile se acumulează adesea în locul în care dintele întâlnește gingia. Mulți oameni uită să acorde atenție acestei zone în timpul periajului. Dacă periuța este una cu perii moi, flexibili, este foarte simplu să cureți linia gingivală. Amintiți-vă întotdeauna că dinții trebuie curățați atât pe exterior, cât și pe interior. În plus, nu uitați că și limba trebuie periată, întrucât și acolo se acumulează o mulțime de bacterii”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
Te speli pe dinți imediat după masă
„Este tentant uneori să te speli pe dinți imediat după o masă. Bineînțeles, e mai bine așa decât să nu te speli deloc. Recomand însă ca periajul să se efectueze la cel puțin 15-20 de minute după masă. Imediat după, avem acid în interiorul cavității orale. Acid pe care, prin spălatul dinților, îl ajutăm de fapt să erodeze smalțul. Așa că e bine să așteptăm ca saliva să își facă treaba și să elimine resturile acide înainte de a peria”, este de părere medicul stomatolog.