Unul dintre stereotipurile des intalnite este femeia portretizata ca o creatura aflata la mila hormonilor. Nu incape indoiala ca hormonii sunt foarte importanti si ca influenteaza, insa nu trebuie sa devii sclavul lor.
Iata ce trebuie sa stie femeile despre hormoni, din copilarie pana la menopauza.
Hormoni feminini – Copilarie
Hormonii nu incep sa actioneze la pubertate, asa cum se crede. Bebelusii (baieti sau fetite) pot avea sanii usor mariti, si chiar pot aparea semne de lactatie, gratie hormonului estrogen care trece din corpul mamei in cel al micutilor, prin placenta. Aceasta problema dispare de la sine in cateva saptamani de la nastere, insa la fetite sanii se pot mari din cand in cand in primii doi ani de viata, gratie propriilor hormoni care influenteaza tesutul mamar.
Hormoni feminini – Pubertate
La pubertate, hormonii incep sa-si faca simtita si mai bine prezenta. Sanii incep sa creasca si iau forma sanului de adult. Creste parul de la axila si cel pubian, cel mai probabil va aparea si menstruatia. Procesul de crestere incepe sa scada. La multe fetite pot aparea probleme de adaptare la noile transformari, trecerea de la copilarie la adolescenta fiind mai dificila pentru ele. Hipotalamusul stimuleaza productia de hormoni la fiecare 90 de minute. Aceasta activitate produce reactii in lant: glanda pituitara produce la randul ei alti hormoni care stimuleaza ovarale sa elibereze alte tipuri de hormoni.
Citeste si: 10 lucruri pe care femeile ar trebui sa le stie despre hormoni
Hormoni feminini – Perioada fertila
Cei mai importanti hormini produsi de ovare sunt hormonii sexuali – estrogen si progesteron. Ovarele produc si testosteron. Estrogenul stimuleaza dezvoltarea sanilor si maturizarea aparatului genital (vagin, uter, trompe uterine). Testosteronul ajuta la dezvoltarea muschilor si la cresterea oaselor. Toti acesti hormoni contribuie la reglarea ciclului menstrual, fiecare dintre ei urmandu-si propria evolutie de urcusuri si coborasuri, in functie de etapa in care se afla femeia. Cand ovulul este matur, el este eliberat si incepe calatoria prin trompele uterine. Daca ovulul nu este fertilizat, nivelul estrogenului si al progesteronului produse de ovare scade. Fara suportul acestor hormoni, captuseala uterului, pregatita pentru primirea ovulului fecundat, se curata, rezultand menstruatia.
Hormoni feminini – Sarcina
Cand ovulul este fertilizat, hormonii feminini cunosc modificari de-a dreptul dramatice. Hormonii estrogen si progesteron raman la nivel crescut si apare HCG-ul (human chorionic gonadotrophin), produs de plancenta in dezvoltare. Acesta stimuleaza ovarele sa elibereze si mai mult progesteron si estrogen pentru sustinerea sarcinii. Majoritatea testelor de sarcina sunt sensibile la hormonul HCG din urina. Incepand cu luna a patra de sarcina, placenta ia locul ovarelor si produce singura estrogen si progesteron. Acesti hormoni contribuie la marirea volumului de sange din sani si uter, relaxeaza muschii uterului astfel incat acesta sa poata creste pentru a permite bebelusului sa se dezvolte. Hormonii mai joaca un rol important si in nastere, provocand contractarea uterului in timpul si dupa travaliu, precum si in stimularea lactatiei.
Hormoni feminini – Dupa nastere
Dupa nastere, hormonii estrogen si progesteron scad simtitor. Uterul se micsoreaza pana ajunge la starea initiala. Tonusul muschilor pelvieni se imbunatateste, volumul de sange din organism reajunge la normal. Aceste schimbari bruste ale nivelului hormonilor pot duce la aparitia depresiilor postnatale.
Desi s-au facut multe studii in acest sens, inca nu se stie ce anume determina aparitia simptomelor sindromului premenstural. Se pare, insa, ca fluctuatiile hormonale, combinate cu probleme de natura emotionala contribuie la schimbarea starii de spirit, iritabilitate etc.
Nu rata nici: Semne hormonale ca imbatranesti prea repede. Iata ce ai de facut ca sa previi
Hormoni feminini – Menopauza
O alta modificare hormonala semnificativa se petrece la instalarea menopauzei. Functionarea ovarelor incepe sa se deterioreze, ciclul menstrual isi modifica durata, scurtandu-se sau marindu-se, precum si frecventa, si consisenta. In cele din urma, ovarele produc o cantitate atat de mica de estrogen incat captuseala uterului nu se mai ingroasa, ceea ce duce la incetarea menstruatiei.
Scaderea nivelului de estrogen poate afecta si alte parti ale corpului: oase, sani, uter, vagin, vezica urinara etc. Pot aparea simptome precum bufeurile, transpiratiile nocturne, creste riscul aparitiei bolilor de inima, precum si a osteoporozei. Alte probleme ce pot aparea odata cu menopauza sunt uscaciune vaginala, disconfort in timpul actului sexual, infectii urinare, incontinenta. Nu sunt excluse nici depresiile, starile de iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare.
Acum ca stii mai multe despre hormoni si despre actiunea lor, iti va fi mai usor sa intelegi modul in care poti fi afectata de acestia. Cere sfatul medicului pentru orice tratament legat de hormoni.
Sursa: Women-info.com
Imagine de Flash Alexander de la Pixabay