Sanatate unghii. Unghiile sanatoase ar trebui sa fie semistransparente, roz deschis si intacte cu o semiluna alba deasupra cuticulelor. Este adevarat ca uneori unghiile pot fi brazdate de linii albe, sau pete albe numite leuconichie (nu trebuie sa te ingrijoreze) sau pot fi infectate cu bacterii, virusi sau fungii (toate acestea trebuiesc tratate). Insa uneori starea unghiilor te poate atentiona ca esti bolnav.
Sanatate unghii. Iata dupa ce ar trebuie sa te uiti si ce semnifica fiecare schimbare. Decodarea schimbarii culorii unghiilor:
1. Sindromul unghiilor albe
Nu este un lucru neobisnuit ca pe unghii sa iti apara pete albe. Pe vremuri se spunea, mai in gluma mai in serios, ca fiecare pata alba reprezinta o minciuna pe care ai spus-o candva.
Medicina moderna considera astfel de afirmatii drept folclor fara nicio farama de adevar in ele. Punctele albe de pe unghii sunt cauzate de o afectiune numita leuconichie. Desi are o denumire atat de intimidanta nu este ceva atat de sever pe cat ai putea crede initial.
Petele albe nu sunt cauzate de deficienta de calciu sau zinc asa cum ai putea considera. De obicei, sunt rezultatul unor traume usoare asupra unghiei. In unele cazuri rare, aceste pete albe se pot dezvolta din cauza unor infectii ori alergii.
Ori ar putea aparea in urma uneor efecte secundare a unor medicamente. Daca, insa, petele acestea sunt insotite de dureri ar trebui sa mergi in control la medicul de familei.
Chiar daca in cele mai multe cazuri, daca apar in acelasi timp pe toate unghiile pot fi semnul unei anemii, a cirozei, a unor boli la rinichi si a diabetului. Daca prezinti risc pentru oricare dintre aceste afectiuni mergi la medicul de familie. De fapt, ar trebui sa vorbesti cu el/ea de fiecare data cand esti ingrijorat de starea ta de sanatate.
2. Unghiile lui Terry
Unghia este in mare parte opaca avand la capat o dunga inchisa la culoare din cauza cauza faptului ca unghiile sunt irigate insuficient cu sange. Aceste schimbari pot fi intalnite la 80% dintre bolnavii care sufera de ciroza sau cei care se confrunta cu probleme cardiace congenitale, hipertiroidism, malnutritie, diabet sau HIV.
3. Unghiile lui Muehrcke
Circulatia insuficienta in unghii va face ca acestea sa fie strabatute de benzi orizontale albe care se extind pe intreg patul unghial. Aceste linii nu vor creste cu unghia, deoarece sunt pe patul unghial, nu in unghie. Problemele de sanatate asociate cu unghiile lui Muehrcke sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutritia si sindromul nefrotic, insa pot aparea si ca efect secundar al chimioterapiei.
Citeste si: Cand nu e bine sa-ti tai unghiile. Cele mai cunoscute superstitii despre unghii
4. Unghiile lui Lindsay (unghiile jumatate-jumatate)
Jumatatea inferioara a unghiei este de culoare alba, in timp ce jumatatea superioara este de culoare roz-maroniu inchis. Cauza acestui aspect este productia crescuta de melanina din partea superioara a unghiei. Afectiunile corpului responsabile cu aceste simptome pot fi din categoria bolilor renale cronice sau HIV.
5. Liniile Mee
Sunt linii orizontale albe, cauzate de fragmentarea microscopica a unghiei, dupa ce cresterea a fost perturbata. Linia Mee ar putea indica insuficienta cardiaca, boala Hodgkin, insuficienta renala, infectie generalizata sau otravire cu arsenic, taliu ori cu alte metale grele.
6. Hemoragii in aschie (Splinter)
Pot fi observate la nivelul unghiei linii verticale subtiri, de culoare rosu inchis sau maro, asemenea unor aschii. Printre problemele de sanatate care dau un asemenea aspect unghiilor pot fi enumerate ciroza, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, ulcer peptic, artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, vasculita sau o trauma. O asociere clasica cu aceasta modificare a unghiei o reprezinta endocardita bacteriana subacuta.
7. Sindromul unghiilor galbene
In aceasta boala rara, unghiile au culoare galben-portocalie, sunt ingrosate si curbate aproape de cuticule. Sindromul este asociat cu limfedem (drenaj limfatic afectat), efuziuni pleurale si bronsiectazii.
Nu rata nici: Ce spun unghiile tale despre sanatatea ta. Ce inseamna cand iti rozi unghiile
8. Unghiile albastre
Unghiile devin albastre, fie numai la nivelul lunulei, fie pe toata suprafata – pot indica afectiunea Wilson, intoxicatia cu argint sau apare in urma terapiei cu quinacrine.
9. Lunula rosie
Cand lunula devine rosie, faptul ar putea indica o aleopecie areata (pierderea parului), intoxicarea cu monoxid de carbon, insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive conice, urticarie cronica, ciroza, boli de colagen vascular, tratament oral cu prednison sau psoriazis.
10. Dungi verticale de culoare maro
Acestea sunt frecvente in randul persoanelor cu pielea inchisa la culoare. Pot indica melanom insa ar trebui sa fie vazute de catre un specialist. Cauza aparitie unor asemenea dungi ar putea fi dezvoltarea unui neg bening sau colorarea chimica a unghiilor (inclusiv de catre unele lacuri de unghii).
11. Liniile Beau
Atunci cand exista o problema in ceea ce priveste cresterea unghiilor – spre exemplu aparitia un sant adanc, orizontal pe suprafata acestora. In acest caz te-ai putea confrunta cu o boala arteriala periferica, pemfigus (o boala de piele), psoriazis, boala Raynaud, infectie sistemica sau traumatisme.
12. Scobituri
Cand unghiile prezinta mici adancituri sunt probleme in stratificarea acestora. Astfel de aparitii pot fi observate la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu psoriazis. Aceste modificari pot fi cauzate si de alopecia areata, pemfigus, un tip de artrita numita sindromul Reiter si sarcoidoza.
13. Unghii concave sau in forma de lingura (koilonychias)
In aceasta situatie unghiile se curbeaza la margini si devin albe, fragile si concave. Printre cauzele acestor transformari pot fi anemia, hemocromatoza, hipotiroididism, malnutritie, traumatisme, expunerea constanta la solventi pe baza de petrol, boala Raynaud si lupus eritematos sistemic.
Te mai poate interesa si: Testul unghiilor. Spune ce culoare au unghiile tale ca sa afli de ce boala suferi
Sanatate unghii. Ce inseamna cand iti rozi unghiile
Cercetatorii de la Universitatea din Montreal au publicat un studiu in Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry care sugereaza ca perfectionismul ar putea fi radacina acestor obiceiuri. In timpul catorva experimente, persoanele care isi rodeau unghiile au declarat ca erau tentante sa muste cand erau impiedicati sa-si termine sarcina la timp sau cand se plictiseau (lasate singure in camera timp de sase minute).
„Credem ca persoanele cu asemenea obiceiuri repetitive ar putea fi perfectioniste, adica sunt incapabile sa se relaxeze si sa indeplineasca o sarcina fara sa se grabeasca. Sunt, asadar, predispuse la frustrare, nerabdare si lipsa de satisfactie atunci cand nu isi ating scopurile”, a declarat Dr. Kieron O’Connor, cel care a condus acest studiu.
Astfel, ei au nevoie de obiective noi, precum rosul unghiilor si distrugerea manichiurilor. In acest fel se pot linisti, insa unghiile lor vor fi ciopartite.
Sursa: simpleorganiclife.org
foto: pixabay.com