Sarea este folosita de sute de ani pentru da un plus de savoare mancarii, fiind vitala pentru existenta umana. Totusi, acum nu trebuie sa exagerezi cu consmul de sare, intrucat excesul, indiferent de domeniu, nu este nici indicat, nici de dorit. Si daca tot vorbim de sare… ar trebui sa stii ca exista diferente majore intra sarea de masa procesata si sarea de mare.
Sarea de mare vs sarea de masa
Sarea de masa se obtine din expunerea sarii naturale la o temperatura de aproape 700 grade C. In timpul acestui proces, compozitia chimica este complet alterata si toate beneficiile nutritionale sunt distruse.
In cele din urma, ceea ce se bumeste sare de masa are 97.5% clorura de sodiu si 2.5% urmatoarele ingrediente: aditivi, iodina, zahar alb procesat si derivati ai aluminiului.
Ceea ce inseamna ca acest produs cu greu mai poate fi numit sare. Pana la urma, asa numita sare creste riscul de probleme cardiovasculare si boli cronice din cauza generarii de hipertensiune si arteroscleroza.
Asadar, atunci cand se vorbeste de faptul ca sarea nu este buna pentru sanatate este vorba despre sarea de masa. Spre deosebire de sarea adevarata, sarea de masa determina corpul sa retina apa si este atat de toxica incat trupul este comutat pe reactia „lupta sau fugi”.
Nu este de mirare ca oamenii care folosesc sarea de masa dezvolta diabet, guta si obezitate. In plus, cum este ionizata afecteaza negativ glanda tiroida ceea ce cauzeaza aparitia de boli autoimune.
Citeste si 5 motive sa ai in casa o veioza din sare de Himalaya
Beneficiile sarii adevarate
Cand vorbim de sarea adevarata, ca de exemplu sarea celtica
sau sarea de Himalaya atunci exista si beneficii pe care oamenii ar trebui sa le stie.Sarea de mare contine: 60 de saruri minerale care te ajuta sa ramai hidratat, un nivel suficient e sodiu astfel incat sa existe un raport echilibrat de sodiu-potasiu in organism, electroliti, saruri necesare petru o functionare proprice a sistemului imunitar, a tiroidei si a glandelor suprarenale, enzime digestive ce ajuta organismul sa absoarba mai multi nutrienti din alimentele pe care le consumi.
Care este cea mai buna sare?
Sarea de Himalaya
Se spune ca este cea mai pura sare care exista pe aceasta planeta. Se crede ca are in compozitie elemente ale primei sari care a existat pe pamant. Sarea de Himalaya contine toate cele 84 de elemente care se gasesc in corpul uman. Iata cateva dintre beneficiile unui consum regulat de sare de himalaya:
– regleaza continutul de apa din organism;
– asigura un pH sanatos in celule (mai ales in cele ale creierului);
– asigura un nivel sanatos al zaharului in sange si poate ajuta la reducerea semenelor de imbatranire;
– absoarbe particulele de mancare din tractul intestinal;
– sprijina sanatatea sistemului respirator;
– spijina sanatatea sinusurilor;
– previne crampele musculare;
– sprijina sanatatea oaselor;
– regleaza somnul;
– sprijina libidoul;
– asigura sanatatea sistemului vascular;
– regleaza tensiunea arteriala alaturi de suficienta apa si potasiu.
Te mai poate interesa si: 5 beneficii ale lampii cu sare roz de Himalaya
Sarea celtica
Este comparabila cu sarea de Himalaya in ceea ce priveste compozitia si beneficiile pentru sanatate. Sarea celtica, numita si sare gri, este o sare marina nerafinata obtinuta prin razuirea depunerilor de sare rezultate in urma evaporarii apei marine de pe o serie de panouri de evaporare a apei. Este recoltata de pe coastele nord-vestice ale Frantei. Iata cateva dintre beneficiile furnizate de consumul sarii celtice:
– alcalinizeaza corpul;
– echilibreaza nivelul glicemiei;
– elimina acumularea de mucus;
– intareste imunitatea;
– imbunatateste functionarea creierului;
– creste nivelul energetic;
– furnizeaza un echilibru din punct de vedere al electrolitilor;
– asigura un somn odihnitor;
– previne crampele musculare;
– regleaza bataile inimii si tensiunea arteriala.
Sarea celtica are are o textura mai umeda si mai sfaramicioasa.
Sursa: care2.com
Imagine de Anna Sulencka de la Pixabay