Sfatulparintilor.ro

Adevarul despre vitamina D

despre vitamina D - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pill-316601_1280

Nu ar fi minunat daca o singura vitamina ar putea intari oasele, proteja impotriva diabetului, sclerozei multiple, cancer, boli de inima si depresie? Sau care te-ar putea ajuta sa scapi de surplusul de greutate? Oare putem spune despre vitamina D ca poate face toate aceste lucruri? Oamenii de stiinta au asteptari mari de la aceasta vitamina D. Desi este produsa de corp dupa ce pielea a intrat in contact cu razele soarelui, vitamina D poate fi luata sub forma unor suplimente sau din alimente.

 

Iata mai jos cateva lucruri interesante despre vitamina D.

 

  1. Imbunatateste sanatatea oaselor

Vitamina D este esentiala pentru oase puternice, de la inceputul vietii pana la cele mai inaintate varste. Ajuta organismul sa absoarba calciul din alimente. La batrani o doza din vitaminele D si calciu ajuta la prevenirea fracturilor si a fragilitatii oaselor. Copiii au nevoie de vitamina D pentru a avea iase puternice si a preveni rahitismul. Adaugarea in lapte a vitaminei D aproape ca a eliminat rahitismul.

 

 

  1. Vitamina D si sclerozele multiple

De-alungul insoritului ecuator sclerozele multiple sunt destul de putin intalnite. Multi ani, expertii au considerat ca exista o conexiune intre razele soarele, nivelul de vitamina D si aceasta boala autoimuna ce distruge nervii. Un studiu nou a scos in evidenta faptul ca un nivel scazut de vitamina D in organism echivaleaza cu un risc crescut de scleroze multiple.

 

Te mai poate interesa si: 10 semne ca ai lipsa de vitamina D. Alimente pe care sa le consumi

 

  1. Vitamina D si diabetul

Unele studii au aratat o legatura intre un nivel scazut de vitamina D si diabetul de tip 1 si diabet de tip 2. Asadar, cresterea nivelului de vitamina D tine aceste boli departe? Nu exista suficiente dovezi pentru ca medicii sa recomande supliment cu vitamina D pentru a preveni diabetul. Excesul de grasime poate juca un rol in diabetul de tip 2 si nivelul scazut de vitamina D.

 

 

  1. Vitamina D si pierderea in greutate

Studiile au aratat ca persoanele obeze au, adesea, un nivel scazut de vitamina D in corp. Corpurile grase bloceaza vitamina D, facand-o indisponibila pentru corp. Nu este inca clar daca obezitatea in sine reduce nivelul de vitamina D sau sunt si alte cauze. Insa un studiu a aratat ca adaugarea de vitamina D la o dieta saraca in calorii ajuta la pierderea in greutate.

 

  1. Nivel scazut de vitamina D si depresia

Vitamina D joaca un rol in dezvoltarea si functionarea creierului, iar un nivel scazut de vitamina D a fost descoperit la pacientii suferinzi de depresie. Insa studiile nu au arat daca suplimentele cu vitamina D vor reduce simptomele depresiei.

 

 

  1. Cum iti ofera soarele vitamina D?

Cei mai multi dintre oameni isi obtin vitamina D din expunerea la soare. Cand razele sale intra in contact cu pielea goala corpul produce vitamina D. Insa organismul tau are nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D. Persoanele cu piele deschisa la culoare au nevoie de o expunere la soare de 5-10 minute, timp de cateva ori pe saptamana pot obtine suficienta vitamina D. Insa zilele innorate, lumina scazuta in timpul iernii si crema de protectie solara (care impiedica imbatranirea pielii sau cancerul de piele) toate interfereaza. Persoanele in varsta si cei cu o piele intunecata nu obtin suficienta vitamina D din expunerea la soare. Expertii sustin ca ei au nevoie de suplimente si de alimente cu adaos de vitamina D.

 

 

  1. Cina cu vitamina D

Multe dintre alimentele pe care le consumam in mod obisnuit nu contin vitamina D.  Pestele –precum somonul, pestele spada sau macroul – reprezinta exceptia de la regula si poate furniza cantitatea de vitamina D de care ai nevoie. Alti pesti grasi precum tonul si sardinele au ceva vitamina D, insa nu intr-o cantitate suficienta. Cantitati mici de vitamina D se mai gasesc in galbenusul de ou, ficatul de vita si cerealele fortificate si in lapte.

 

Nu rata nici: 5 beneficii ale vitaminei D. Tu le stiai?

 

  1. Incepe-ti ziua cu vitamina D

Alege cu intelepciune alimentele de la micul dejun astfel incat sa primesti o cantitate importanta de vitamina D. Sucul de portocale, cerealele, paine si unele tipuri de iaurt au adaos de vitamina D.

 

 

  1. Suplimente cu vitamina D

Consumul de alimente bogate in vitamina D este cea mai buna modalitate de a primi doza zilnica necesara. Insa, daca nu primesti suficienta vitamina D atunci ar trebui sa apelezi la suplimente (exista doua tipuri de vitamina D: D2 – ergocalciferol asemanator cu cea care se gaseste in plante si D 3 – colecalciferol – tipul precum cel produs de corp in urma expunerii la soare).

 

Sursa: webmd.com

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Exit mobile version