Sfatulparintilor.ro

6 sfaturi să ţii diabetul sub control

sfaturi să ţii diabetul sub control - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - diabetes-1724617_1920

Diabetul este o problemă în România unde sunt peste 1.200.000 de bolnavi, potrivit statisticilor oficiale. Din nefericire nu ştim câţi români au predispoziţie pentru această boală, adică să dezvolte diabetul în următorii 10-15 ani. Ceea ce înseamnă că nu sunt conştienţi de pericol sau că ar trebui să ia măsuri de siguranţă pentru a evita îmbolnăvirea, precum: reducerea kilogramelor în exces şi să facă mai multă mişcare. Cei în ale căror familii există persoane care au probleme cu diabetul ar trebui să-şi schimbe stilul de viaţă astfel încât să nu-şi petreacă zilele cu medicamente şi cu teama că pot oricând dezvolta boli ale inimi, Alzheimer şi alte afecţiunii înspăimântătoare.

Iată 6 sfaturi să ţii diabetul sub control.

Diabetul poate fi ţinut sub control dacă slăbeşti

Chiar şi persoanele supraponderale au cu 70% mai puţine şanse de a dezvolta diabet în cazul în care pierd 5% din masa corporală, şi dacă nu fac mişcare. În cazul în care ai 78 de kilograme asta înseamnă aproximativ 4 kilograme.

Salata te ajută în lupta împotriva diabetului

Salata verde cu oţet înainte de o masă copioasă te ajută să ţii sub control nivelul zahărului din sânge. Într-un studiu realizat de Universitatea de stat din Arizona, s-a demonstrat că persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat 2 linguriţe de oţet, înaintea unei mese bogate în carbohidraţi prezentau un nivel mai scăzut de zahăr în sânge. Efectul oţetului este asemănător cu cel al unor medicamente care scad glicemia.

Te mai poate interesa si Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire

Diabetul poate fi combătut prin sport

Mergi zilnic cât de mult poţi. Vei fi mai sănătos chiar dacă nu slăbeşti. Un studiu realizat în Finlanda a arătat că persoanele care au făcut mişcare până la 4 ore pe săptămână prezintă un risc cu până la 80% mai scăzut de a se îmbolnăvi de diabet chiar dacă n-au pierdut nici măcar un kilogram. Aceste rezultate au fost confirmate în alte numeroase studii. Cercetătorii chinezi au descoprit că persoanele cu glicemia mare care fac exerciţii au cu 40% şanse mai mici de a face diabet. De ce chiar şi o plimbare simplă este atât de minunată? Studiile au demoonstrat că mişcarea ajută organismul să utilizeze insulina mai eficace prin creşterea numărului de receptori din celule. Insulina ajută zahărul din sânge să ajungă la celule pentru a furniza energie şi pentru a le hrăni. În caz contrar, zahărul rămâne în sistemul circulator depunându-se pe vasele de sânge şi unde va provoca probleme grave de sănătate.

Nu rata nici: Cum e sa fii gravida si diabetica… Povestea unei mamici care a aflat ca are diabet dupa ce a ramas insarcinata

Transformă-te într-un „connoisseur” al cerealelor şi diabetul va fi sub control

Alege cele mai bune cereale care să te ajute să devii/rămâi zvelt şi să ai un nivel scăzut al glicemiei. Un consum ridicat de cereale integrale este asociat cu un  risc scăzut al cancerului la sân, diabetului de tip 2, tensiunii arteriale şi atac cerebral. Însă doar dacă ştii ce trebuie să cumperi. Iată câteva sfaturi:

– uită-te după cuvintele „bogat în fibre” pe cutie;

– decodează cereale: verifică lista de ingrediente pentru a afla din ce sunt făcute produsele pentru a nu cumpăra alimente procesate;

– atenţie la adaosul de zahăr care este indicat de termeni precum: fructoza, dextroză, zahăr etc. Nu ai nevoie de aceste produse, nu te vor ajuta împotriva diabetului, dimpotrivă.

Cafeaua este un priten de nădejde împotriva diabetului

După ce au studiat peste 126.000 de persoane bărbaţi şi femei de 18 ani, cercetătorii de la Harvard School au descoperit că băutorii de cafea, cei care beau 6 ceşti zilnic, prezintă un risc mai mic cu 29 – 54% de a dezvolta diabet de tip 2. Cafeaua decofeinizată nu are acelaşi efect. Cercetătorii consideră cafeina drept substanţa care măreşte metabolismul şi astfel, diabetul este ţinut deoparte. În plus, cafeaua conţine potasiu, magneziu şi antioxidanţi care ajută celulele să absoarbă zahărul.

Renunţă la fast-food şi diabetul poate fi ţinut sub control

Ocazional poţi consuma o masă la fast-food, însă în cazul în care devine o obişnuinţă, riscul de a face diabet creşte exponenţial. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de către Universitatea Minnesota care a analizat timp de 15 ani datele a 3.000 de persoane cu vârste între 18 – 30 de ani. La începutul cercetării, toţi participanţii aveau o greutate normală. Însă aceea care au început să mănânce fast-food de două ori pe săptămână au luat 4,5 kilograme, plus că au dezvoltat rezistenţă la insulină, cei doi factori majori pentru declanşarea diabetului de tip 2, comparativ cu persoanele care au consumat o singură mâncare de tip fast-food. Pe lângă porţiile mari, acestă hrană este plină de grăsimi trans şi carbohidraţi rafinaţi, care măresc riscul de a face diabet, chiar şi dacă nu se acumulează kilograme în plus.

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Exit mobile version