Este o idee gresita sa crezi ca daca tu nu alergi pe pista de alergare, asa cum o fac maratonistii, genunchii tai sunt intr-o forma excelenta. Insa adevarul este ca milioane de oameni dezvolta probleme la genunchi care nu sunt rezultatul exercitiilor fizice.
Iar una dintre cele mai intalnite cauze a problemelor la genunchi este osteoartrita, o boala degenerativa in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza o data cu trecerea timpului. Oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului subiacent si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.
Desi osteoartrita este o boala asociata, in general, cu persoanele in varsta, in ultima vreme tot mai multi tineri ajung sa se confrunte cu ea.
Femeile sunt mai predispuse la osteoartrita din cauza faptului ca au soldurile mai late, iar acest lucru creeaza o presiune in plus pe genunchi. Iar supraponderabilitatea nu face decat sa agraveze problema: fiecare kilogram in plus adauga 4 kilograme de presiune pe genunchi, potrivit Fundatiei Artritei din America.
Iata 4 lucruri pe care le poti face pentru a preveni instalarea osteoartritei.
1. Mananca broccoli
Aceasta superleguma nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. In 2013, intr-un studiu de laborator s-a descoperit ca sulforafanul, un compus din broccoli, lupta impotriva osteoartritei. Potrivit rezultatelor, sulforafanul, prezent si in alte legume crucifere precum varza de Bruxelles, conopida si varza simpla, scade numarul anumitor enzime care accelereaza lezarea cartilagiului. Sulforafanul nu se gaseste si in brocooli congelat astfel ca este o idee buna sa optezi pentru varianta proaspata.
2. Bea lapte
Calciul din lapte nu intareste doar oasele. El ajuta si la incetinirea dezvoltarii artritei la genunchi, sustine un studiu publicat in Arthritis Care & Research. Oamenii de stiinta au tinut sub observatie distanta dintre oasele de la genunchi si au ajuns la concluzia ca desi cartilagiul se deteriora in cazul tuturor bolnavilor, procesul era mult incetinit in cazul consumatorilor de lapte. Cu cat beau mai mult, cu atat efectul devenea mai puternic. Totusi, nu toate lactatele au aceste rezultate. Daca, spre exemplu, iaurtul nu are niciun impact asupra dezvoltarii afectiunii la genunchi, branza nu face decat sa inrautateasca lucrurile, posibil din cauza continutului sau bogat de grasimi saturate.
3. Poarta tocuri mici
Cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat se pune o presiune mai mare pe picioare. Stiati insa ca tocurile stiletto ajuta osteoartrita? Cercetatorii de la Universitatea de Sud din California au observat ca atunci cand femeile sunt incaltate in pantofi cu tocuri de peste 12 cm, presiunea asupra genunchilor este cu peste 90% mai mare decat in cazul unor incaltari cu toc mic. Daca ti se pare ca pantofii cu talpa ortopedica te scapa de griji, ei bine te inseli. Este adevarat ca asfel de incaltari te ajuta sa eviti ranirea gleznelor dar, in acelasi timp, cresc presiunea pe genunchi. Pentru a fi in siguranta, alege tocurile mici, sub 5 cm. Incalta-te cu pantofi stiletto numai atunci cand nu esti nevoita sa mergi prea mult si treci la pantofii sport cand trebuie sa faci multa miscare.
4. Fa sport
Una dintre cele mai bune cai de protejare a genunchilor este sa te asiguri ca picioarele tale sunt in forma. Un studiu publicat in Arthritis & Rheumatism sustine ca cu cat o femeie are coapsele mai puternice , cu atat mai reduse sunt sansele de a dezvolta osteoartrita. Iata un exercitiu pe care il poti face si la birou.
Stai pe scaun cu amandoua picioarele pe podea. Incet, intinde piciorul in fata si tine-l intins timp de 10 secunde. Apoi, incet lasa-l jos. Fa 10 repetari cu fiecare picior.
Sursa: Oprah.com