Sfatulparintilor.ro

10 sfaturi sa-ti accelerezi metabolismul

sfaturi sa-ti accelerezi metabolismul

Stim cu totii: un metabolism

accelerat este aliatul de nadejde impotriva kilogramelor in plus. Odata ce metabolismul incepe sa scada, se consuma din ce in ce mai putine calorii si, inevitabil, ajungem la o greutate nedorita. De aici porneste un intreg lant al slabiciunilor intrucat fiecare kilogram in plus contribuie la scaderea metabolismului.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii metabolismul la o rata cat mai ridicata.

1. Mananca peste

Pestii precum tonul si somonul contin grasimi sanatoase care cresc nivelul leptinei, un hormon responsabil cu controlul apetitului. Astfel vei avea nivelul de satietate ridicat si nu vei fi tentat sa consumi mai multe calorii decat trebuie.

2. Apeleaza la ghimbir si ardei iute

Ghimbirul poate fi adaugat in sucul de fructe si legume sau in mancare. Nutritionistii spun ca acest condiment sporeste cu pana la 20% procesul de digestie. Cat despre ardeiul iute, se pare ca asa cum iti “arde” gura, asa iti arde si caloriile, la 30 de minute dupa ce a fost ingerat.

3. Consuma ceaiurile “minune”

Printre acestea se numara ceaiul oolong, ceaiul verde, Kombucha. Sari peste cea de-a doua ceasca de caffe latte si opteaza in schimb pentru oolong. Aceasta planta medicinala din China este considerata un adevarat elixir care imbunatateste simtitor metabolismul. La randul sau, ceaiul verde contine polifenoli care accelereaza rata metabolismului. Pentru a simti rezultatele, trebuie consumate 4-5 cesti pe zi. Ceaiul Kombucha, ceaiul “divin” cum i se mai spune, contribuie din plin la detoxifierea ficatului. Iar un organism detoxifiat are un metabolism ridicat.

4. Schimba ritmul cand faci miscare

Atunci cand faci exercitii fizice, nu obisnui organismul cu o anumita intensitate. Treci de la un ritm scazut, la unul intens, indiferent ca alergi, urci scarile sau mergi pe bicicleta. In acest fel, vei arde mai multe calorii.

Exercitiile cu greutati sunt, de asemenea, indicate deoarece cresc masa musculara, iar masa musculara arde cele mai multe calorii.

Citeste si: Cum să îţi schimbi metabolismul. Planul miraculos de 7 zile al lui dr. Oz

5. Ai grija la vitamine

Un nivel optim al vitaminei B contribuie la mentinerea la cote inalte ale metabolismului. Ai grija sa consumi nuci, seminte, carne de pui slaba si peste. In plus, vitamina C si calciul sunt un tandem “de vis” in ceea ce priveste rata metabolismului. Calciul sporeste metabolismul, in timp ce vitamina C ajuta organsimul sa absoarba cum trebuie calciul.

6. Fa miscare cand e frig, dar nu uita sa stai si la soare

Exercitiile cardio sunt excelente cand e frig afara deoarece se consuma foarte multe grasimi pentru ca organismul face un efort suplimentar. Soarele este la randul sau important. Cercetatorii spun ca atunci cand o persoana sta mult timp la intuneric se produc anumite transformari fiziologice care dau stari de somnolenta si duc la incetinirea metabolismului. Cea mai indicata perioada de a iesi la soare este intre 11:00 si 15:00. In acest fel, aerul proaspat va creste pulsul, iar astfel se va accelera mebabolismul.

7. NU renunta la somn

Cel putin 7 ore de somn pe noapte sunt cruciale pentru un metabolism ridicat. Daca dormi mai putin de atat, rata metabolismului scade simtitor. In mod surprinzator, si daca dormi mai mult decat trebuie vei avea probleme cu metabolismul. Cel mai indicat este sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore.

8. Renunta la alcool si la bauturile carbogazoase

Cercetatorii spun ca dupa o noapte de “betie” metabolismul scade simtitor. Consumul de carbogazoase este la fel de periculos, chiar daca pe unele scrie “light”. Cea mai buna solutie este apa, dar daca totusi nu te poti stapani, limiteaza consumul de carbogazoase la cel mult doua cutii pe saptamana.

Poate te-ai plictisit deja de formula “8 pahare de apa pe zi”. Totusi te vor ajuta sa-ti pastrezi metabolismul la cote inalte.

9. Nu te stresa

Stresul creste nivelul de cortizon din organism. Cortizonul este un hormon care ii “ordona” organismului sa mentina nivelul de grasimi ridicat pentru a “supravietui” dezastrelor. Yoga si meditatiile te ajuta sa iti eliberezi mintea si sa limitezi la maximum nivelul de stres.

Nu rata nici: 14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism

10. Mananca regulat

Sa mananci putin si des este ideal. Atunci cand te “roade” stomacul, acesta ii transmite creierului ca e o problema. Apoi creierul incetineste functiile organismului astfel incat acesta sa nu ramana fara “combustibil”. Alimentele bogate in fibre si proteine precum branza degresata, iaurtul grecesc, fructele si legumele sunt ideale pentru o mentine metabolismul la cote ridicate.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version