Sfatulparintilor.ro

Tigarile contin peste 4.000 de ingrediente. Multe ajung direct in plamani. Afla 14 adevaruri nestiute despre tigari

adevaruri nestiute despre tigari

Este binecunoscut faptul ca dependenta de tutun poate dauna grav sanatatii si cu cat te lasi mai repede, cu atat intregul tau corp iti va multumi. Unele lucruri despre tigari, tutun si fumat nu sunt foarte populare.

 

Iata 14 lucruri despre fumat pe care posibil sa nu le stii.

 

 

1. Tigarile contin arsenic, formaldehida, plumb, cianura hidrogenata, oxid de azot, monoxid de carbon, amoniac si alte 43 de substante declarate cancerigene.

 

2. Urea, o substanta chimica ce se regaseste preponderent in urina, da “gustul” tigarii.

 

3. Tigarile contin peste 4000 de ingrediente, iar prin arderea lor rezulta alte 200 de compusi chimici. Multi dintre acesti compusi afecteaza direct plamanii.

 

4. Tigarile contin zahar in proportie de 20%. Multi diabetici continua sa fumeze, nestiind ca astfel le ajunge zahar in sange.

 

5. La fiecare persoana care moare din pricina fumatului sunt inca alti 20 de oameni afectati de cel putin o boala grava cauzata de fumat.

 

6. Nicotina ajunge in creier la 10 secunde de la primul fum. Ea se poate regasi in toate partile corpului, inclusiv in laptele matern.

 

7. Daca fumezi imediat dupa masa, creierul nu mai trimite in organism semnalele aferente digestiei ci pregateste organismul pentru protejarea celulelor de toxinele continute de tigara.

8. Prin fumat iti reduci speranta de viata cu aproximativ 14 ani.

 

9. Unul din cinci decese din Statele Unite sunt din cauza fumatului.

 

10. Tutunul este cea mai usor de prevenit cauza de deces.

 

11. Brand-urile Marlboro, Kool, Camel si Kent detineau in 2013 aproximativ 70% din piata mondiala de tigari. Statele lumii colecteaza din taxe pe tigari aproximtiv 26 miliarde de dolari. Din acesti bani doar 2% sunt directionati catre programele de prevenire a fumatului.

 

12. Sistemul imunitar al unui fumator trebuie sa lucreze mult mai mult decat al unui nefumator. Desi organismul fumatorului reactioneaza mai repede la virusi, raspunsul imunitar nu este tot atat de puternic ca al unui nefumator.

 

13. Interzicerea fumatului in public a dus la scaderea semnificativa a persoanelor care frecventeaza cluburile, pub-urile, restaurantele unde nu se fumeaza.

 

 

14. Tigara este cel mai popular placebo si pentru fiecare utilizator poate avea alt efect. Unii o folosesc pentru relaxare, altii pentru a se calma, altii pentru a-si stimula concentrarea. Cu alte cuvinte, pentru fiecare individ, tigara are exact efectul pe care respectiva persoana il asteapta de la ea.

 

 

 

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version