Sfatulparintilor.ro

Simptome stres. 15 semne care arata ca esti mai stresat decat crezi

simptome stres - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - woman-3351794_1920

Simptome stres. Agitatia, nebunia, graba, tensiunile, iuresul de zi cu zi ne asalteaza pe toti si incercam sa le facem fata cum putem, pastrandu-ne sanatatea fizica si mentala. Insa de multe ori nu realizam cat de mult ne afecteaza realitatea din jur si putem risca sa clacam fizic sau emotional.

Iata, conform expertilor americani consultati de Prevention.com, 15 semnale de alarma trase de corpul tau ca sa-ti atraga atentia ca esti mai stresata decat crezi si te afli pe un drum periculos. Medicii spun ca daca ai oricare dintre simptomele de mai jos, e obligatoriu sa-ti faci zilnic putin timp pentru a te calma, relaxa, pentru a respira, fie facand o plimbare, fie inchizandu-ti telefonul pentru o ora.

Simptome stres # 1. Dureri de cap

Durerile de cap sunt cauzate de multe elemente: pozitia gresita in timpul somnului, tensiune mica sau mare, sinuzita, sarcina etc. Insa durerile de cap pot fi cauzate si de stresul emotional de acasa sau de la birou. Analgezicele te pot ajuta, insa daca nu elimini sursa de stres, durerea de cap poate reveni mereu si mereu, chiar si in weekend. Specialistii recomanda sa respecti un orar strict de culcare si trezire, programul de mese, precum si o rutina alimentara si de miscare desavarsita pentru a minimaliza numarul factorilor declansatori de dureri de cap.

2. Crampe menstruale foarte puternice

Un studiu al universitatii Harvard a descoperit ca femeile cele mai stresate sunt de doua ori mai predispuse la crampe menstruale foarte dureroase decat femeile mai relaxate. Cauza pare a fi un dezechilibru hormonal cauzat de stres. Cercetarile arata ca exercitiile fizice pot reduce intensitatea durerii si nivelul de stres, deoarece miscarea scade activitatea sistemului nervos simpatic, cel responsabil pentru punerea si

mentinerea organismului in stare de alerta.

3. Dureri de maxilare

Daca te dor maxilarele, poate fi un semn ca scrasnesti din dinti in timpul somnului, iar stresul agraveaza aceasta problema. Dentisul tau iti poate face o gutiera, un mulaj din cauciuc moale, pe care sa-l porti cand dormi si sa-ti protejeze si dintii si maxilarele. Mai mult, studiile au aratat ca 70% dintre persoanele care au folosit gutiere au constatat o ameliorare simtitoare a problemei sau chiar au scapat complet de scrasnitul din dinti.

Citeste si: Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi!

4. Insomnie si vise bizare

Situatiile stresante tulbura somnul. Daca esti sub stres constant pe o perioada mai lung de somn se va instala insomnia. Pastilele de somn nu te vor ajuta. Cere sfatul medicului pentru a afla care sunt adevaratele probleme care nu te lasa sa dormi.

De asemenea, profesorii de psihologie de la Universitatea Rush explica faptul ca pe parcursul somnului, visele devin tot mai placute, acesta fiind modul psihicului tau de a te ajuta sa te trezesti dimineata mai bine dispusa decat cand te-ai culcat.

Insa cand esti stresata te trezesti de mai multe ori in timpul noptii, iar acest lucru intrerupe procesul de trecere spre vise frumoase, astfel incat visezi toata noaptea lucruri neplacute sau tulburatoare. Ca sa previi acest lucru trebuie sa-ti creezi un tipar de somn sanatos: fa tot ce poti ca sa dormi 7-8 ore pe noapte si evita cafeina si alcoolul cu cateva ore inainte de culcare.

5. Sangerarea gingiilor

14 studii arata ca persoanele stresate sunt mult mai predispuse la boli parodontale. Daca hormonul stresului, cortizolul, ajunge sa fie in mod constant la niveluri foarte ridicate, sistemul imunitar este inhibat, iar bacteriile nocive pot invada si

imbolnavi gingiile. Daca ai program de lucru foarte lung si ajungi sa-ti mananci si cina in fata calculatorului, tine la indemana o periuta de dinti. Si nu uita sa iti protejezi sanatatea dentara si prin exercitii fizice si mai mult somn, pentru a-ti scadea nivelul de stres.

Simptome stres # 6. Boli de piele

Stresul favorizeaza inflamatia care duce la eruptii acneice, psoriazis si alte afectiuni dermatologici. Specialistii recomanda in acest caz folosirea unei lotiuni cu acid salicilic sau cu peroxid de benzoil, care au un puternic efect antibacterian. Ca pielea sa nu se usuce prea tare, dupa lotiune da-te cu o crema hidratanta non-comedogena (care nu inchide porii). Daca tenul tau nu raspunde la tratament in cateva saptamani, du-te la doctor pentru un tratament mai agresiv.

La persoanele cu boli de piele cum ar fi dermatita, eczeme, psoriazis sau mancarime cronica a pielii stresul agraveaza aceste maladii, deoarece irita fibrele nervoase, ceea ce provoaca senzatia de mancarime. Mancarimea e in ea insasi o sursa de stres si astfel se ajunge la un cerc vicios.

7. Pofta de dulce

Nu da vina automat pe hormoni pentru pofta de ciocolata – e mult mai probabil ca stresul sa fie vinovat. Un studiu facut de Universitatea din Pennsylvaniape femei pre si post-menopauza a aratat ca pofta de ciocolata s-a redus foarte putin la grupul post-menopauza, deci cauza acestei pofte nu poate fi hormonala. Savantii spun ca, cel mai probabil, factorul declansator al acestei pofte de dulce este stresul.

8. Modificari de greutate

Poate ca te-ai aflat in situatia in care n-ai putut stabiliza greutatea corporala, indiferent de regimul alimentar si cel al exercitiilor fizice. Ba mai mult, in ciuda acestora, ai pus kilograme in plus. Toate acestea se pun pe seama productiei de cortizol. Cand o persoana are prea mult cortizol in organism, va manca mai multe grasimi si carbohidrati, corpul va produce mai putin testosteron, iar corpul va arde mai putine calorii. De aici surplusul de kilograme.

Cateodata, stresul si anxietatea duc la scaderea in greutate. Nivelul crescut de adrenalina din sange accelereaza metabolismul si incetineste excretia grasimilor.

9. Alergii mai neplacute ca de obicei

Intr-un experiment facut de expertii de la Universitatea Ohio, persoanele alergice supuse unui test care le-a provocat un stres puternic au suferit de simptome alergice mai multe si mai grave decat atunci cand li s-a dat o sarcina ne-stresanta. Hormonii de stres se pare ca stimuleaza productia de anticorpi IgE, care provoaca reactiile alergice.

Te mai poate interesa: 9 tehnici eficiente de combatere a stresului si de prevenire a cancerului

10. Dureri abdominale

Un studiu facut pe aproape 2000 de persoane a aratat ca cei mai stresati subiecti erau de trei ori mai predispusi la dureri abdominale decat subiectii mai relaxati.

Inca nu se stie exact care e legatura dintre aceste dureri si nivelul de stres, insa una din teorii sustine ca intestinele si creierul au cai nervoase comune, iar atunci cand mintea reactioneaza la stres, intestinele “prind” acelasi semnal. Din cauza acestei legaturi, invatand sa faci fata stresului cu ajutorul meditatiei, terapiei sau chiar cu ajutorul sportului poti reduce simtitor si problemele tractului digestiv. Insa daca suferi frecvent de dureri abdominale, du-te la doctor ca sa te asiguri ca nu ai alergii la anumite alimente, colon iritabil sau ulcer.

De asemenea un psiholog te poate ajuta sa determini daca nu cumva problema este de ordin psihic si nu fizic.

Simptome stres # 11. Raceli frecvente

Stresul creste productia de cortizol, ceea ce creste inflamatia in corp. Cand o persoana se obisnuieste cu stresul, sistemul imunitar devine mai sensibil. Corpul este predispus racelilor si de vina nu este vremea de afara. Daca te imbolnavesti des, ar trebui sa-ti faci griji cu privire la stilul de viata si sa elimini stresul.

12. Dificultati de concentrare

Persoanele aflate sub stres constant pentru o perioada lunga de timp, incep sa-si piarda puterea de concentrare. Daca observi ca iti lipsesc motivatia si concentrarea si faci mult mai incet o sarcina care pana acum iti era floare la ureche, e timpul sa te odihnesti. Tensiunea nervoasa este prea mare.

13. Pierderea parului

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca stresul te poate chili. Daca observi ca ai mai putin par decat pana acum, iar vitaminele nu au niciun efect benefic, cel mai probabil stresul este de vina. Elimina motivele de stres din viata ta, invata exercitii si tehnici de relaxare daca vrei sa mai ai par.

14. Libido scazut

O persoana expusa la stres are un libido scazut. Daca nu ai facut sex de multa vreme, nu da vina pe griji. Ci elimina situatiile stresante din viata ta. O buna solutie ar fi sa plecat intr-o vacanta de relaxare.

15. Boli cardiovasculare

Inima are de suferit atunci cand organismul este constant sub stres. Cercetatorii au demonstrat stresul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare. Situatii precum munca in exces sau viceversa, lipsa unui loc de munca, saracia, problemele de familie inrautatesc situatia.

Nu rata nici: 10 pasi simpli pentru o dimineata fara stres

Sursa: brightside.me

Exit mobile version