Sfatulparintilor.ro

Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

cum sa scapi de dependenta- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - freedom-1886402_1920

Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc. Cand ai o anumita dependenta iti este destul de greu sa scapi de ea. Iar pericolul de a-ti afecta sanatatea este destul de mare.

Iata ce lucruri n-ar mai trebui sa faci daca ai tendinta de a dezvolta dependenta fata de un anumit lucru.

Dependenta de mancare

Daca esti dependent de mancare, te confrunti cu ceea ce se cheama in termeni de specialitate „mancat emotional”. Tot ce trebuie sa faci pentru a stopa aceasta dependenta este sa gasesti alte modalitati pentru a-ti gasi echilibrul. Cum ar fi diverse activitati recreative, medidatii, o baie relaxanta etc. Daca vei continua sa mananci de fiecare data cand te afli sub imperiul unor emotii puternice vei putea dezvolta probleme in ceea ce priveste greutatea. Poti citi totul despre obezitate aici.

Dependenta de tehnologie

In cazul in care dependenta ta este tehnologia, atunci ar trebui sa fii agitat daca nu ti-ai verificat mailul, peretele de pe retelele de socializare, daca ai uitat telefonul acasa etc. Daca esti genul care petrece pe Internet ore intregi pe site-uri despre sex, jocuri de noroc sau cumparaturi, atunci deja dependenta ta devine si mai complexa. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa-ti limitezi accesul la „ispite”. Este recomandat ca cel putin 2 ore pe zi sa le petreci „deconectat” de la tehnologia de varf. Afla aici

unde poate duce dependenta de telefonul mobil.

Dependenta de „paharul de vorba”

Cand sunt intrebati de ce beau, alcoolicii raspund de regula, „pentru ca vreau sa socializez”. Daca vrei sa iesi la celebrul „pahar de vorba”, asta nu inseamna neaparat ca paharul trebuie sa fie de alcool. E adevarat ca un pahar de bere sau de vin te pot dezinhiba rapid, insa acestea te pot transforma intr-o persoana care nu se poate integra in societate decat daca bea.

Mai mult, poti deveni o persoana care nu se simte confortabil daca este inconjurata de persoane „treze”. Ca sa nu mai vorbim de problemele de sanatate care pot interveni dupa un consum indelungat si exagerat de alcool. Pentru a nu deveni dependent de acest obicei trebuie sa fii constient ca se poate socializa si fara sa consumi alcool. Si chiar daca cei din jurul tau beau, asta nu inseamna ca trebuie sa exagerezi.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre cafea si dependenta de cofeina

Dependenta de sex

Sexul nu inseamna neaparat intimitate, chiar daca, pana la urma, a face sex denota un act intim intre doua persoane. Dependentii de sex au insa alta poveste. Dorinta lor de a face sex in continuu duce la destramarea casniciilor. Mai mult, persoana dependenta de sex pierde controlul si nu mai are nici un fel de sentiment fata de persoana cu care face sex. Chiar daca nu te inscrii in categoria dependentilor de sex, nu trebuie niciodata sa uiti de sentimentele partenerului, de dorintele si asteptarile lui. Acest lucru va duce la intarirea relatiilor de cuplu, chiar mai mult decat actul sexual in sine.

Dependenta de cumparaturi

Principalul motiv pentru care oamenii devin dependenti de cumparaturi este ca le creste increderea in sine. Indiferent ca-si cumpara un telefon nou, pantofi noi, haine noi sau orice altceva, ei simt ca prin achizitionarea acelui obiect devin niste persoane mai bune. De cele mai multe ori, insa, pana si cele mai ravnite dintre obiectele cumparate devin niste simple piese de decor, fara vreo importanta, aproape imediat dupa ce au fost achizitionate. Deci nu cumpararea la nesfarsit de obiecte este solutia pentru imbunatatirea imaginii de sine. Daca vrei sa-ti redobandesti increderea in fortele proprii, uita si iarta-ti greselile trecutului, fa cateva schimbari in viata ta, bucura-te de complimentele pe care le primesti.

Nu rata nici: Alimente care creeaza dependenta. Te-au prins si pe tine?

Depenenta de tigari

Te-ai lasat de fumat de mai multe ori, dar nu reusesti sa renunti definitiv? Poate dai gres pentru ca tu crezi ca fumatul este un drept, in mintea ta tigara este ceva placut, ceva care-ti da senzatia de libertate, putere, relaxare etc. Ei bine, aceste credinte sunt rodul mesajelor publicitare pe care companiile producatoare de tigari le lansau acum cativa ani, care s-au intiparit foarte bine in mintea consumatorului. inainte de a mai pune o tigara in gura, ce-ar fi sa te gandesti la dreptul celorlalti de langa tine de a respira un aer curat. Fumatul este un obicei la care se renunta foarte greu, dar nu este imposibil. Iata aici cateva sfaturi.

Depenenta de medicamente

Durere, rana, tulburari de somn, iata numai cateva exemple de probleme medicale pentru care oamenii se trateaza singuri, fara sa mai consulte vreun medic sau macar un farmacist. Daca stii ca un anumit medicament a avut efect pentru o anumita cauza, este foarte probabil sa devii dependent de acel medicament si sa-l folosesti la fiecare simptom asemanator aparut. Mai mult, se poate intampla sa resimti respectivul simptom (fara sa ai de fapt probleme) doar pentru a lua „medicamentul minune”.

Daca te confrunti cu aceasta problema, atunci este cazul sa ceri consiliere psihologica.

Viata ta se va imbunatati simtitor daca renunti la ideea ca rezolvarea problemelor sta intr-o pastila.

Daca esti o persoana care are tendinte spre a deveni dependenta, indiferent despre ce dependenta vorbim, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa crezi ca e DIFICIL sa te lasi. E adevarat, poate fi greu sa te lasi de fumat, de alcool, de mancatul excesiv, de exercitiile fizice in exces. Poate ti se va parea ca viata fara sex sau fara telefon mobil, sau fara Internet este plicitisitoare. Insa nu trebuie sa faci din asta un capat de tara.

Chiar si cei mai inraiti dependenti au reusit atunci cand au vazut cat rau si-au facut lor sau persoanelor din jurul lor. Si cum stim dintotdeauna ca mai bine sa previi decat sa vindeci, incearca sa eviti dependenta, decat sa o tratezi. in orice faci, moderatia este solutia. Iar daca simti ca nu faci fata sigur, cere sprijinul familie, prietenilor si chiar al psihologilor si psihiatrilor daca este nevoie.

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version