Sfatulparintilor.ro

7 semne ca ai imunitate scazuta. 10 obiceiuri la care sa renunti

semne ca ai imunitate scazuta

Imunitate scazuta. Un sistem imunitar bun e capabil sa lupte cu numeroase infectii si atacuri asupra organismului, insa stilul de viata modern duce deseori la slabirea imunitatii si de cele mai multe ori nu ne dam seama de asta decat cand descoperim ca nu mai scapam de raceli sau ca facem toate gripele si bolile care circula in momentul respectiv.

Iata de la specialistii de la Prevention.com cateva surprinzatoare semnale de alarma pe care le trage sistemului tau imunitar.

Imunitate scazuta. Invata sa recunosti aceste semne si incearca sa le combati.

1. Mananci prea multe dulciuri

Un studiu a aratat ca mancand 100 g de zahar (cat se afla in doar trei cutii de suc acidulat) reduci semnificativ capacitatea celulelor albe de lupta cu bacteriile cel putin 5 ore dupa consumarea zaharului.

Solutia: Bea cel putin o cana de ceai verde pe zi, bautura plina de antioxidanti, capabili sa neutralizeze radicalii liberi, responsabili de numeroase boli. Vitamina C e si ea un “carburant” extrem de eficient pentru imunitate, asa ca incearca sa bei macar o data pe zi o limonada facuta cu sucul unei lamai.

2. Nu bei destula apa

Exista un motiv intemeiat pentru care medicii insista pe consumarea a cat mai multe lichide cand esti bolnav. Organismul tau are nevoie de multa apa pentru a elimina toxinele – si da, cafeaua si ceaiul sunt considerate surse acceptabile de apa. Cantitatea ideala de lichide care trebuie bauta zi de zi variaza de la o persoana la alta. Dca urina ta e de culoare galben deschis, atunci bei destule lichide.

3. Ai niste kilograme bune in plus

Excesul de greutate e nesanatos pentru inima, creier si alte organe, insa poate ca nu stii ca e nociv si pentru sistemul imunitar. De fapt, mare parte dintre cei care s-au imbolnavit de gripa porcina in timpul epidemiei si au facut formele cele mai grave au aceeasi caracteristica: un indice de masa corporala de peste 40, adica aveau obezitate morbida. Greutatea excsiva cauzeaza dezechilibre hormonale si inflamatie, ceea ce slabeste capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infectiile.

4. Bei apa de la chiuveta sau cismea

Poluarea din aer si din sol ajunge toata in panza freatica, cea din care iti iei apa de baut daca folosesti apa de la robinet sau de la o cismea. Substantele pe care le introduci astfel in organism iti afecteaza sistemul imunitar, care poate deveni incapabil sa reactioneze la atacurile virale si bacteriene asupra organismului.

Ca sa fii mai sigur ca bei apa curata, treci pe apa imbuteliata, care e filtrata si purificata.

5. Narile iti sunt mai uscate ca Sahara

Oricat de neplacute ar fi, secretiile nazale sunt de fapt o aparare eficienta impotriva racelilor si gripei. Suna dezgustator, dar mucusul actioneaza ca o capcana pentru virusuri si le elimina din corp. Cand caile nazale sunt prea uscate germenii pot sa-ti invadeze organismul fara sa mai intampine oprelisti. Daca uscaciunea e temporara, iriga-ti narile cu picaturi sau spray cu solutie salina. Mai poti folosi si un umidificator. Daca uscaciunea e cronica e mai bine sa te duci la doctor ca sa vezi care poate fi cauza acestui simptom.

6. Esti mereu cu nervii intinsi 

Nu e o coincidenta ca racesti sau faci gripa dupa ce ai incheiat un proiect extrem de solicitant sau cu deadline strans. Conform unui raport al Asociatiei Psihologice Americane, stresul de lunga durata slabeste sistemul imunitar si capacitatea sa de lupta cu bolile. Mai mult, medicii imunologi spun ca daca devii stresat in timp ce esti bolnav de gripa, simptomele se vor inrautati considerabil.

7. Esti mereu racit

Acesta e un semn clar ca sistemul tau imunitar e incapacitat. Un adult tipic raceste in mod normal de 1 – 3 ori pe sezon, iar racelile dureaza 3-4 zile. Daca racesti mai des, rezistenta organismului tau e scazuta. Ti-aiputea imbunatati situatia dormind mai mult, facans miscare in mod regulat si incluzand in dieta mai multe legume si fructe.

Citeste si: Imunitate scazuta? Iata ce obiceiuri trebuie sa schimbi

Imunitate scazuta. Obiceiuri la care sa renunti

1. Nu socializezi destul

Prietenia are un efect miraculos asupra sistemului imunitar.

Cercetarile arata ca, cu cat avem mai putine prietenii acasa, la munca sau in comunitate, cu atat suntem mai predispusi la imbolnaviri, creierul nostru e inundat cu substante care provoaca anxietate si traim mai putin decat oamenii sociabili. Cercetatorii au monitorizat 276 de persoane cu varste intre 18 si 55 de ani si au descoperit ca cei care aveau minim 6 relatii apropiate cu alte fiinte umane erau de 4 ori mai capabili sa lupte cu virusurile care provoaca gripe si raceli.

Ce sa faci: Nu permite nebuniei de la munca si oboselii sa iti indeparteze prietenii. Opreste-te pe la biroul unui coleg pentru cateva minute de discutie prieteneasca sau trimite mailuri si sms-uri prietenilor seara ca sa vezi ce mai fac, daca n-ai timp de telefoane sau iesiri.

2. Te simti deseori obosit

Lipsa de somn are un puternic efect nociv asupra imunitatii

Un exemplu perfect ar fi studentii care se imbolnavesc dupa ce tocesc noaptea in sesiuni. Orele reduse de somn sunt asociate cu functionarea slaba a sistemului imunitar si cu scaderea numarului de celule care lupta cu microbii. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care au dormit timp de o saptamana doar 4 ore pe noapte au produs doar jumatate din cantitatea de anticorpi impotriva gripei fata de cei care au dormit intre 7,5 si 8,5 ore pe noapte.

Ce sa faci: Majoritatea dultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn neintrerupt pe noapte, insa cel mai bun indicator este felul in care te simti dimineata si in timpul zilei. Daca te trezesti obosit, nu dormi destul sau nu dormi bine.

3. Vezi totul in negru

Studiile arata ca pesimistii traiesc mai putin decat optimistii. Cand pesimistii reusesc sa adauge si o tenta mai luminoasa viziunii lor intunecate asupra lumii, nivelul lor de stres scade si sanatatea se imbunatateste. Un studiu a aratat ca studentii care si-au inceput semestrul plini de optimism, la jumatatea semestrului aveau mai multe celule T, care amplifica reactia imunitara, decat colegii lor care incepusera semestrul cu pesimism, iar celulele lor responsabile pentru uciderea germenilor erau mult mai puternice decat ale pesimistilor. Un motiv ar putea fi ca optimistii au mai multa grija de ei insisi. Un alt motiv ar putea fi ca stresul constant al pesimistilor produce daune grave sistemului imunitar, cum ar fi transformarea celulelor “razboinice” responsabile cu vanarea si uciderea germenilor, in “pacifiste”.

Ce sa faci: E greu sa-ti schimbi personalitatea, insa incearca sa gasesti in fiecare zi motive pentru ca sa te simti norocos. Oricat de siropos ar suna, incearca sa pornesti o conversatie la cina in familie, in care fiecare dintre voi sa impartaseasca doua-trei lucruri bune care li s-au intamplat in ziua respectiva, oricat de marunte ar fi ele.

4. Iti inabusi emotiile

Cercetatorii spun ca o discutie in contradictoriu constructiva cu partenerul tau de viata iti poate creste nivelul imunitar. 41 de cupluri fericite au fost rugate sa discute timp de 15 minute despre o problema din casnicia lor. Savantii au detectat cresteri semnificative si bruste a tensiunii sanguine, a ritmului cardiac si a nivelului de celule albe, cu rol in functia imunitara, toate aceste cresteri fiind similare cu beneficile observate in urma exercitiilor fizice moderate. Insa secretul e sa lupti cinstit: cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul, insultele si umilirea au un nivel scazut de celule care lupta cu virusurile, nivel mai ridicat de hormoni de stres si le ia cu 40% mai mult timp sa isi vindece o rana decat celor care reusesc sa aiba certuri pozitive, care sa nu afecteze afectiunea dintre parteneri.

Ce sa faci: Nu inabusi ceea ce te deranjeaza. Oamenii cu personalitati de tip D, care isi ascund opiniile si emotiile, au celule T, ucigase de germeni mult mai putin active decat ale celor care-si exprima emotiile.

5. Esti intr-o permanenta tensiune

Stresul cronic, de genul care te macina zilnic din cauza nesigurantei la slujba sau a unei rude bolnave, are un puternic impact negativ asupra sanatatii tale, inclusiv asupra sistemului imunitar.

Exista dovezi stiintifice coplesitoare ca genul acesta de stres (spre deosebire de cel ocazional, declansat de o zi proasta la job sau o cearta cu copilul) povoaca a scadere masurabila a capacitatii istemului imunitar de a lupta cu bolile. Perioadele prelungite de stres extrem pot duce la scaderea dramatica a numarului de celule ucigatoare de germeni, la incetinirea functiei celulelor T si la o scadere a activitatii macrofage, cea care amplifica reactia imunitara. E un fapt dovedit stiintific ca vaduvele si vaduvii sunt mult mai predispusi la imbolnaviri in timpul primului an de dupa moartea partenerului de viata decat ceilalti oameni, care nu au suferit astfel de tragedii.

Ce sa faci: N-o sa-ti spunem sa faci o baie cu spuma sau sa aprinzi o lumanare parfumata, insa trebuie sa gasesti modalitati sanatoase de eliberare a stresului: jogging, meditatie, facutul de prajituri, orice te relaxeaza. Important e sa eliberezi tensiunile si sa reduci nivelul de stres.

Te mai poate interesa si: Ceai de anghinare. Beneficii pentru pentru imunitate, ficat, colesterol si tensiune

6. Nu porti la tine pixuri

Daca porti la tine propriile tale pixuri ieftine, poti evita contractarea unor boli. Germenii care provoaca gripa si raceala pot fi foarte usor luati prin contactul mainilor. Fa orice ca sa eviti atingerea obiectelor aflate la indemana publicului (cum ar fi pixul pus la dispozitie la ghiseul de la posta sau la banca) – ca sa reduci riscul imbolnavirilor.

Ce sa faci: Medicii sugereaza sa nu iesi dimineata din casa pana nu ai verificat daca ai la tine, in buzunar sau in poseta, un pix. Poarta-l cu tine peste tot si foloseste-l pe-al tau oricand e nevie sa semnezi ceva.

7. Mergi cu masina peste tot

Foarte muti dintre noi nu fac deloc miscare, iar aceasta e o cale sigura spre boala. Cand specialistii au comparat oamenii inactivi cu cei care faceau o plimbare alerta aproape zilnic au constatat ca cei care nu se miscau s-au imbolnavit de doua ori mai des in cele 4 luni ale studiului decat cei care se plimbau cu regularitate.

Ce sa faci: Expertii spun ca e nevoie doar de 30 de minute de exercitiu aerobic (aici sunt incluse si plimbarile in ritm alert) ca sa pui in miscare celulele sangine albe, facand astfel sistemul imunitar sa functioneze impecabil.

8. Prietenii tai fumeaza

Se stie ca fumatul e otrava pentru tot organismul, dar si fumatul pasiv e aproape la fel de daunator. Din cauza expunerii la fumul de tigara aproximativ 3000 de americani nefumatori mor anual de cancer la plamani si 300.000 de copii sufera de infectii ale tractului respirator inferior. Fumatul pasiv poate declansa crize de astm si agrava simptomele persoanelor alergice. In plus, fumul de tigara s-a dovedit a agrava astmul la copiii prescolari.

Ce sa faci:Evident ca tot ce poti face e sa eviti fumatul pasiv pe cat posibil. Incearca sa nu stai pe langa oameni in timp ce acestia fumeaza si indeana pe toti cei din jur (partener de viata, colegi, prieteni) sa se lase de fumat.

9. Iei antibiotice pentru orice

Daca te repezi la antibiotice de la primul stranut, vei deveni in timp imun la respectivele medicamente, ceea ce va duce la infectii mult mai complexe si mai grave.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii care luau antibiotice in exces aveau niveluri reduse de citokine, hormonul care alerteaza sistemul imunitar cand apare o infectie in organism. Cand sistemul imunitar e incapacitat esti mult mai predispus la dezvoltarea bacteriilor super-rezistente si la viitoare boli grave.

Ce sa faci: Ia antibiotice NUMAI pentru infectii bacteriene, foloseste-le imediat ce ti-au fost prescrise si du tratamntul pana la capat. Nu folosi antibiotice preventiv decat la indicatia medicului si nu pastra sau imparti altora pastilele ramase.

10. Esti prea serios

Ai permisiunea doctorului sa te uiti pe YouTube in pauza de masa.

Studiile au aratat ca emotiile pozitive asociate cu rasul scad nivelul hormonilor de stres si maresc nivelul sau activeaza celulele cu rol imunitar. Un experiment facut pe adulti sanatosi carora li s-a arata un filmulet amuzant timp de o ora, a dovedit ca activitatea sistemului imunitar al subiectilor a crescut considerabil in timpul vizionarii.

Ce sa faci: Razi mai mult! Uita-te la comediile tale favorite, ia masa cu un prieten cu simtul umorului si uita-te la caricaturile si glumele trimise de prieteni pe mail inainte sa le dai Delete.

Exit mobile version