Sfatulparintilor.ro

6 beneficii ale scrisului pentru sanatatea ta

beneficii ale scrisului pentru sanatate - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - writing-933262_1920

Cand a fost ultima data cand ai scris ceva? Sa scrii, de mana, cu un stilou pe o coala de hartie? Nu ne referim la un raport sau la o prezentare pentru serviciu, pe computer sau smartphone.

Daca a trecut ceva vreme de cand nu ai mai scris, iti prezentam mai jos cateva beneficii ale scrisului pe care fie nu le stiai, fie le-ai uitat.

1. Scrisul te ajuta sa inveti mai bine

Atunci cand folosesti stiloul si hartia, retii mai bine informatiile pe care le notezi. Potrivit specialistilor, actul scrierii transmite catre creier impulsuri care il ajuta sa memoreze mai repede.

2. Exprimarea emotiilor ajuta la grabirea vindecarii

Scrierea pe hartie a emotiilor, gandurilor, sentimentelor dupa un eveniment traumatic ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor fizice. La un studiu realizat in Noua Zeelanda, voluntarilor li s-a facut o biopsie, luandu-se mostra din palma. Ranile palmelor participantilor care au fost rugati sa isi scrie intr-un jurnal trairile s-au vindecat mult repede decat ale celor care nu si-au exprimat emotiile.

Citeste si: Ce spune scrisul de mana despre personalitatea ta

3. Scrisul ii ajuta pe bolnavii de cancer sa isi schimbe perspectiva asupra bolii

Diagnosticul de cancer este greu de indurat. Potrivit unui studiu publicat in revista The Oncologist din Statele Unite, in 2008, pacientii suferinzi de cancer care au inceput sa scrie intr-un jurnal si-au imbunatatit simtitor calitatea vietii. “Cel putin 20 de minute de scris zilnic intr-un jurnal sunt suficiente pentru pacienti pentru a incepe sa vada altfel boala, sa-si schimbe atitudinea in fata ei”, se mentioneaza in studiu.

4. Poti face exercitii de gratitudine

Cand a fost ultima data cand ai scris motivele pentru care ii poti multumi lui Dumnezeu. Recunostinta te ajuta sa fii mai fericit, mai optimist, te ajuta sa dormi mai bine.

5. Scrisul te face sa te simti mai bine fizic si psihic

Intr-un studiu publicat in 2005, in revista Advanced in Psychiatric Treatment, beneficiile scrisului nu se rezuma doar la modificari pe termen scurt, ci si pe termen lung. Astfel, tinerea unui jurnal te ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit, sa reduci nivelul stresului si simptomele de depresie. Mai mult decat atat, scrisul are o contributie sporita la reglarea tensiunii arteriale, precum si la protejarea unor organe precum plamanii si ficatul. Cercetatorii sugereaza ca persoanele care obisnuiesc sa scrie intr-un jurnal au mai putine zile de spitalizare decat cei care nu o fac.

Te mai poate interesa si: Ce fel de persoana esti in functie de modul in care scrii

Imagine de tookapic de la Pixabay

Exit mobile version