Sfatulparintilor.ro

10 obiceiuri deosebit de enervante si cum sa scapi de ele

obiceiuri deosebit de enervante - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - girls-5845644_1920

Toti avem obiceiuri deosebit de enervante, neplacute, obiceiuri care, desi nu sunt distructive, pot avea repercusiuni asupra vietii tale si a relatiilor cu cei din jur. Expertii de la RealSimple.com ne arata care ar putea fi cauzele catorva dintre cele mai comune obiceiuri proaste si cum sa scapam de ele.

Obicei: miscarea continua (n-ai stare)

De ce o faci: Ai prea multa energie, poate pentru ca bei prea multa cafea sau consumi zahar in exces. In orice caz, aceasta energie trebuie consumata, asa ca batai din picior, sau inchizi si deschizi pixul minute in sir cu un pacanit enervant sau bati cu degetele in masa, spre exasperarea celor din jur.

Cum sa te opresti: Redu consumul de cafea. Ca sa controlezi momentele in care ai prea multa energie, e important sa faci exercitii fizice zilnic si sa dormi suficient. Incearca sa transformi miscarea mainilor si picioarelor din aceste momente in exercitii izometrice: pune manile in poala si apasa usor palmele una de alta, concentrandu-te asupra acestei actiuni. Pentru picioare: pune ambele talpi pe podea si apasa in jos, concentrandu-te la musculatura si contactul talpii cu podeaua. Fa aceste exercitii pana cand nevoia de foiala dispare.

Obicei: mesteci guma cu zgomot

De ce o faci: Este o fixatie orala care te ajuta sa te relaxezi cand esti stresata si agitata.

Cum sa te opresti: Cea mai rapida si eficienta solutie? Schimba guma pe bomboane tari sau acadele tari pe bat. Sau poti ruga o prietena sa iti atraga atentia cand incepi sa clefai, apoi continua sa o faci, de aceasta data fiind atenta la zgomotul pe care-l scoti. S-ar putea sa descoperi cat de enervant e sunetul respectiv si sa incepi sa te controlezi.

Citeste si: 7 obiceiuri ale oamenilor enervant de fericiti

Obicei: intarzii mereu

De ce o faci: Raspunsul amabil ar fi: vrei sa multumesti pe toata lumea si accepti prea multe sarcini si intalniri. Raspunsul mai putin amabil? In adancul tu consideri ca timpul tau e mai important decat al celor care te asteapta. In orice caz, ai nevoie de metode mai bune de organizare a timpului.

Cum sa te opresti: Cand cineva te roaga sa faci ceva, nu accepta imediat. Spune ca te gandesti si vezi daca ai timp sa te ocupi de noua sarcina. De asemenea, descopera care sunt lucrurile din rutina ta zilnica ce te fac intotdeauna sa intarzii? Iti aranjezi parul cu uscatorul in fiecare dimineata? Cronometreaza cat iti ia sa faci asta si aloca-ti timp in plus pentru acest obicei. Alte trucuri: pune-ti ceasul cu cinci minute inainte si aloca timp in programul tau pentru situatii neprevazute care pot provoca intarzieri. Si nu uita sa suni intotdeauna ca sa anunti ca intarzii. Nu numai ca e politicos, dar rusinea repetarii acestei convorbiri telefonice ar putea fi un motiv serios sa te faca sa nu mai intarzii.

Obicei: amani totul pana in ultimul moment

De ce o faci: E o strategie care te ajuta sa faci fata anxietatii pe care ti-o provoaca obligatia de a ideplini o sarcina.

Cum sa te opresti: Trebuie sa realizezi faptul ca atunci cand amani, cei din jur pot crede ca nu iti pasa de job, iar asta poate fi mai rau decat sa indeplinesti sarcina nu atat de bine pe cat ti-ai fi dorit. Iata un truc care sa te ajute sa te pui in miscare: da-i unui prieten o suma de bani si spune-i ca, daca nu iti indeplinesti sarcina pana in data X, cand e termenul limita, sa doneze acei bani unei organizatii pe care o detesti! Consecintele neplacute ale incalcarii termenului limita te vor face sa il respecti.

Obicei: stai cocosata

De ce o faci: Poate ca ai inceput sa stai cocosata in copilarie pentru ca erai complexata din cauza ca erai mai inalta decat colegii tai sau pentru a-ti masca sanii mai dezvoltati decat ai celorlalte fete din clasa, asa ca ai ramas cu acasta postura urata si defectuoasa. Sau poate esti doar obosita.

Cum sa te opresti: Fa exercitii care sa iti intareasca muschii abdominali si ai spatelui (Pilates, yoga, dans). Un mod si mai simplu de a combate postura „cocosata” este sa iti rotesti umerii de zece ori inspre fata si de zece ori spre spate, tragand cat mai mult de ei in timpul rotirii. Incearca sa-ti atingi lobii urechilor cu umerii in timpul exerctiilor. Expertii spun ca acest exercitiu te va face sa fii constienta de propria postura si iti va aminti sa iti tii coloana dreapta, indiferent ca stai in picioare sau pe scaun. Deasemenea, exercitiile fizice regulate pot combate oboseala fizica si intelectuala care contribuie la postura cocosata.

Te mai poate interesa: 5 obiceiuri enervante ale copiilor si cum sa le schimbi

Obicei: esti dezorganizata

De ce o faci: Poate ca dezordinea din jur te stimuleaza vizual si iti aminteste sa-ti faci treaba. Insa partea proasta e ca pierzi foarte mult timp cautand lucruri pierdute in haosul din jur.

Cum sa te opresti: Imparte hartiile intr-un teanc cu lucruri care trebuie facute si unul cu lucruri pe care s-ar putea sa le faci. Foloseste dosare sau cutii sau post-it-uri de diverse culori ca sa identifici cat mai repede obicetele din birou. Astfel esti stimulata vizual, dar totul e ordonat. Pune la punct un sistem de organizare care sa ti se potriveasca si incepe cu pasi simpli, cum ar fi sa iti pui cheile in acelasi loc in fiecare zi.

Obicei: iti rozi unghiile

De ce o faci: Iti ofera alinare si indeparteaza stresul. Unii psihologi spun ca e corespondentul pentru adulti al suptului degetului din copilarie.

Cum sa te opresti: Intai de toate, realizeaza cand te apuci de ros unghiile si inlocuieste acest gest cu o alta actiune. Tine pe birou o mingiuca de cauciuc pe care sa o strangi repetat in pumn sau chiar o bucatica de plastilina p care sa incepi sa o modelezi cand te apuca nevoia de a baga degetele in gura. O alta solutie ar fi sa iti pui unghii false sau sa te dai cu o oja cu gust foarte rau. Sau fa-ti o manichiura profesionista. Mainile tale vor arata frumos si nu-ti va veni sa-ti infigi dintii in niste unghii frumos curatate si pictate, mai ales cand ai mai si platit ca sa le ai asa.

Obicei: te plangi intruna

De ce o faci: Nu ai destula incredere in tine ca sa formulezi o cerere directa. Cand erai mica probabil ca te plangeai si te miorlaiai cand nu obtineai ceva si metoda a functionat… atunci!

Cum sa te opresti: Ca adult, te asteapta mari surprize daca iti inchipui ca vei obtine aceleasi rezultate cartind mereu. Daca sotul sau prietenele iti spun ca esti o miorlaita, e momentul sa te schimbi. Spune ce vrei formuland o cerere directa, pe ton normal. De exemplu, in loc sa strici o seara la restaurant plangandu-te constant ca ati fost asezati la o masa de langa toaleta, cheama chelnerul si cere-i politicos sa va dea alta masa. Nu uita ca cei mai muti oameni ajung sa nu mai reactioneze la plangeri pentru ca stiu ca a ceda in fata lor intareste acest comportament enervant.

Obicei: barfesti

De ce o faci: Incerci sa abati atentia de la defectele tale, scotandu-le in evidenta pe ale altora. Dar o persoana care e dependenta de barfa nu are o parere prea buna despre sine.

Cum sa te opresti: Concentreaza conversatia pe impartasirea unor experiente, cum ar fi descoperirea unui nou restaurant sau cea mai recenta vacanta. Pune-te la punct cu evenimentele din lume, din muzica, din sport, etc. Astfel vei avea alte subiecte de conversatie decat vietile altor oameni. In plus, nu stii niciodata cine e in separeul sau biroul alaturat si aude ce discuti. Daca iti barfesti o colega, gandeste-te ca femeia care sta in spatele tau in autobuz ar putea fi cea mai buna prietena a ei. Si nu uita ca barfa iti creeaza o reputatie de persoana care nu e demna de incredere. Ai putea pierde prieteni sau relatii profesionale cand oamenii vor realiza ca esti o barfitoare.

Nu rata nici: Cum sa scapi de obiceiurile rele cauzate de stres

Obicei: esti perfectionista

De ce o faci: Parintii tai, care probabil erau si ei perfectionisti, au avut asteptari foarte mari de la tine, iar un 8 sau 9 era motiv de repros. Crezi ca identitatea ta e strans legata de ce faci si crezi ca ce faci te defineste.

Cum sa te opresti: Fa exercitii ca sa-ti pese mai putin. Fa in mod voit greseli sau da rasol in mod deliberat cand indeplinesti o sarcina marunta, una fara impact profesional sau personal, cum ar fi spalatul vaselor sau facutul patului. Incet incet iti va intra in cap ideea ca nu se sfarseste lumea daca nu faci totul perfect. Fixeaza-ti termene limita stranse pentru diversele sarcini si pune si ceasul sa une cand timpul s-a scurs, astfel incat sa nu mai ai timp sa mai bibilesti acea sarcina pana la perfectiune. Si, ca sa te distrezi, fa ceva la care stii ca nu excelezi. Daca atunci cand canti la dus cainele familiei incepe sa urle a jale, ia lectii de canto. Sau apuca-te de un sport de echipa cu niste coechipieri care stii ca nu joaca pentru a castiga, ci doar de dragul distractiei sau al berilor de dupa meci.

Cherry Pedrick, co-autoarea unui manual pentru schimbarea unor obiceiuri deosebit de enervante, iti spune cum sa scapi de ORICE obicei prost in cinci pasi:

  1. Retine momentele cand apare obiceiul prost si identifica situatiile in care acesta tinde sa se manifeste.
  2. Constientizeaza care sunt consecintele obiceiului tau. Fa o lista cu avantajele si dezavantajele pastrarii sau eliminarii obiceiului prost.
  3. Gaseste o alternativa de comportament la care sa apelezi cand apare tentatia de cadea din nou in obiceiul prost.
  4. Fixeaza-ti tinte. Alcatuieste-ti un plan cu tinte imediate de atins si tinte pe termen lung si premiaza-te de fiecare data cand atingi una dintre tinte.
  5. Nu uita ca esti om. Nu-ti smulge parul din cap daca re-cazi in vechile tipare de comportment. Aceste recaderi sunt parte fireasca din procesul schimbarii.

Imagine de Trương Hoàng Huy Ngân de la Pixabay

Exit mobile version