Sfatulparintilor.ro

Top 9 minciuni spuse la scolile de business

minciuni spuse la scolile de business

Scolile de business iti ofera prestigiu si iti usureaza calea in cariera catre structurile superioare ale oricarei companii. Chiar daca te echipeaza cu instrumente foarte bune care te ajuta sa fii performant in mediul de afaceri, nu inseamna ca tot ce inveti acolo reprezinta adevarul absolut.

De altfel, unul dintre cele mai importante skills-uri pe care ar trebui sa-l dezvolti este sa pui sub semnul intrebarii fiecare model de rezolvare propus aici. Pentru ca doar asa iti vei atinge atat obiectivele profesionale, cat si pe cele personale.

Pasiti cu grija pe acest drum si fiti circumspect  in legatura cu ce veti invata, chiar si in cele mai prestigioase scoli de afaceri.

Iata cele mai 9 intalnite minciuni cu care va veti intalni in timpul studiilor in a caror capcana nu trebuie sa cadeti.

1. Vei fi bogat!

Sigur veti auzi aceasta sintagma. Chiar si daca va deveni realitate nu va asteptati sa se intample peste noapte. Planificati-va cu grija fiecare miscare, fiti intelepti   si poate ca la capatul tunelului veti fi rasplatit cu lozul cel mare. Insa, nu va grabiti sa acumulati datorii imediat ce terminati scoala, in speranta ca veti obtine imediat castigurile unui star din fotbal.

2. Esti mai destept decat persoanele care nu au un MBA

Adevarul este ca nu poti intra intr-o asemenea universitate daca nu esti inteligent sau nu ti-a placut sa inveti. Insa acest lucru nu inseamna ca esti mai inteligent decat persoanele care n-au obtinut un master in administrarea afacerilor. Ramai umil si nu vei suferi dezamagiri in viata.

Citeste si: 10 carti de dezvoltare personala care ti-ar putea schimba viata

3. Mereu exista raspunsul perfect                    

In general, studentii de la scolile de afaceri sunt persoane foarte analitice si orientate catre atingerea scopurilor propuse. Tocmai de aceea considera ca exista intotdeauna raspunsul perfect. Insa lucrurile nu stau deloc asa, iar raspunsul perfect este inamicul celui suficient de bun. Spre exemplu iei cele mai bune decizii bazate pe informatiile pe care le ai la dispozitie la un moment dat. Insa, in viata ca si in afaceri trebuie sa lucrezi cu informatii incomplete astfel ca nu exista solutia ideala la nici o problema.

4. Daca ai intrat la o universitate de prestigiu, destinul tau va fi unul de succes

Nu-ti trebuie decat putin timp pentru a gasi suficiente persoane care au terminat cu note mari diferite universitati de prestigiu si care au esuat lamentabil. Este adevarat ca un master in administrarea afacerilor este un atu important, insa trebuie sa iei viata in piept si sa reusesti pe „campul de lupta”. Doar acolo poti demonstra ce poti pentru ca nimic nu iti este oferit prin nastere. Cu o singura exceptie: sa fii primul nascut intr-o familie regala.

5. Stii cum sa transformi in succes orice business imediat ce ai obtinut diploma

Daca lucrezi intr-o companie de succes cu siguranta ca ai intalnit persoane care se afla de minimum 20 de ani in structurile superioare si care vorbesc cu lehamite despre tinerii care au obtinut o diploma MBA si care cred ca au solutiile perfecte la absolut toate problemele firmei, in timp ce alti manageri cu experinta imensa cred ca mai au multe de invatat. Tocmai de aceea in primele luni de la angajare tanarul absolvent ar trebui sa asculte mult si sa vorbeasca cat mai putin.

6. Discounted Cash Flow (DCF) iti va spune mereu cat valoreaza o companie

Absolut toti masteranzii MBA iubesc aceasta metoda de evaluare a unei companii. Ei cred ca este cea mai potrivita metoda de a sti cu siguranta cati bani valoreaza acel business. In general, nu te vei folosi de DCF odata ce ai absolvit aceasta scoala, decat in cazul in care vei lucra in contabilitate. Oricum, fii convins ca nimeni nu-ti va citi raportul cu cifrele.

7. Cursurile mai usoare (ledearship si management) sunt mai putin importante

Multii dintre profesorii care predau aceste discipline se plang de faptul ca studentii acorda mai putina importanta acestor lucruri. Cu toate acestea, executivii cu experienta le considera cele mai importante materii care se predau in scolile de business. Pana la urma nici cea mai buna solutie nu face doi bani in cazul in care nu stii cum sa-i faci pe oameni sa te ajute sa-ti atingi obiectivele. Pentru a obtine suportul lor, trebuie sa stii cum sa-ti motivezi echipa, sa asculti membrii echipei si sa le oferi la randul tau, suport atunci cand au nevoie.

8. Vei fi mai creativ si vei avea mai mult spirit antreprenorial dupa obtinerea diplomei

Ei bine, lucrurile stau exact pe dos. In general vei fi mai putin creativ tocmai pentru ca vei gandi in tipare. Vei invata o multime de lucruri in scolile de afaceri insa nu vei sti cum sa pornesti o companie si s-o pui pe picioare. Doar practica te invata ce si cum sa faci asta.

Te mai poate interesa: 70% dintre oameni dau mana gresit! Afla cum sa saluti corect

9. Colegii iti vor oferi o multime de tips-uri care te ajuta sa-ti atingi obiectivele profesionale

In general, cei care obtin diploma in administrarea afacerilor nu prea stiu ce trebuie sa faca dupa absolvire, asa ca ii asculta pe colegii care le sugereaza ce ar trebui sa faca. Din punctul acesta de vedere, se aseamana cu lemingii, care nu fac decat sa pornesca in aceeasi directie cu ceilalti membri ai grupului. Poate ar trebui sa descoperi singur pe ce cale vrei s-o apuci. Nimeni nu poate sti mai bine decat tine ce vrei sa obtii de la viata. (sursa forbes.com)

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version