Iaurt înghețat în loc de înghețată. Pui prăjit în loc de hot dog. Nuci, nu chipsuri de cartofi. Un smoothie de fructe peste un milkshake. Ce se întâmplă dacă te-ai concentra să mănânci mai multe alimente care sunt bune pentru tine, decât să încerci cu disperare să le eviți complet pe cele rele? Poți să mănânci mai mult și să slăbești în continuare?
Da, este posibil, spune dieteticianul înregistrat Julia Zumpano. Ea ne arată ce alimente să mâncăm și ne oferă sfaturi despre cum să adăugăm alimente sănătoase în viața noastră.
Dieta balerinei. Cum să mănânci ca să fii suplu ca balerinii
Ajută anumite alimente la pierderea în greutate?
Cele mai multe diete la modă includ un fel de restricție, cum ar fi eliminarea carbohidraților, grăsimilor sau produselor lactate, ceea ce face ca dietele să fie greu de susținut. De obicei, odată ce încetezi să urmezi restricțiile dietei, greutatea revine imediat.
Cu toate acestea, dacă te concentrezi pe adăugarea de alimente mai hrănitoare la mesele tale, spre deosebire de limitarea alimentelor, vei avea mai multe șanse să pierzi în greutate și să te mentii. Nu vei simți că te retii, așa că vei avea mai multe șanse să păstrezi obiceiuri alimentare sănătoase.
Și, dacă te concentrezi pe încorporarea unei anumite cantități de alimente sănătoase în mesele tale în fiecare zi – cum ar fi să țintesti între șapte și nouă porții de fructe și legume proaspete – s-ar putea să descoperi că vei limita în mod natural alegerile nu atât de sănătoase.
Alimente pe care ar trebui să le incluzi în planul tau de slăbire
Mananca aceste alimente pentru a pierde în greutate și pentru a-ti îmbunătăți sănătatea în general.
– Fructe
Dincolo de a fi o opțiune excelentă pentru smoothie-uri sau o gustare, fructele sunt pline de multe vitamine și antioxidanți diferiți.
Optează pentru fructe precum mere, afine, banane, portocale, căpșuni și ananas.
Fructele pot avea un conținut ridicat de zahăr natural și carbohidrați, dar controlul porțiilor este esențial. O porție de fructe este de aproximativ 4 pumni sau puțin sub 1 cană de fructe. Fructele pot satisface acea poftă de dulce fără adaos de zahăr sau pofte.
– Legume
-consuma legume precum spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, mazărea și conopida, care sunt pline de fibre.
Acea fibră se extinde în stomac, făcându-te să te simți plin, astfel încât să poti reduce porțiile din felul principal pentru a găzdui caloriile suplimentare.
Reține că legumele reprezintă grupa de alimente cu cea mai scăzută calorie, oferind în medie 25 de calorii per porție, în timp ce majoritatea carbohidraților din fructe sunt sub formă de fibre, care nu sunt digerate sau absorbite, prin urmare, sunt eliminate sub formă de reziduri. Legumele sunt considerate un aliment gratuit, ceea ce înseamnă că poți să mănânci cantități nelimitate și să slăbești în continuare.
– Cereale integrale
Ovăz, orez brun, quinoa – acestea sunt doar câteva exemple despre cum poti adăuga cereale integrale la mese. Sursă de fibre și proteine, cerealele integrale sunt o alegere bună atunci când îți planifici mesele.
Cercetările arată că consumul de cereale integrale poate ajuta la pierderea în greutate.
Nu confunda cerealele integrale cu cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, orezul sau pastele și produsele de patiserie. Acestea sunt bine să le mănânci cu moderație, dar nu oferă aceeași valoare nutritivă ca și cerealele integrale.
Fibrele și proteinele din cerealele integrale te ajută să te simți mai plin, pot stabiliza zahărul din sânge și pot fi foarte satisfăcătoare, ceea ce poate duce la atingerea obiectivelor de slăbire.
– Leguminoase
Indiferent dacă sunt uscate, conservate sau congelate, consumul de fasole și linte este o mișcare inteligentă.
Opțiuni precum năutul, fasolea neagră, lintea și fasolea sunt înlocuitoare excelente pentru carnea roșie sau carnea de pasăre dacă esti în căutarea unei mâncăruri fără carne. Cercetările arată că consumul mai multor mese fără carne poate sprijini pierderea în greutate.
Leguminoasele sunt o modalitate excelentă de a obține proteine atunci când optezi pentru o masă mai ușoară. Adăuga fasole într-o salată, prăjire, burrito sau paste în loc de carne pentru o doză de proteine, vitamine B și potasiu.
– Uleiuri pe bază de plante
Există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de uleiuri pe bază de plante, cum ar fi măsline, avocado, floarea soarelui, semințe de struguri sau arahide.
Folosind aceste uleiuri, vei obține beneficiul grăsimilor mononesaturate, o grăsime sănătoasă. Cercetările arată că uleiul de măsline extravirgin iti poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Dacă coci sau prăjesti, ia în considerare uleiul de arahide sau uleiul de avocado.
Uleiurile pe bază de plante conțin mai mulți acizi grași mono și polinesaturați, care s-a dovedit că scad colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și inflamația atunci când sunt folosite pentru a înlocui grăsimile saturate sau animale precum untul, untura, brânza, smântâna, maioneza și smântâna.
Ce este dieta disociată? Ce să mănânci și ce să nu mănânci ca să slăbești
– Nuci si seminte
Asauga nuci precum fistic, nuci, nuci pecan și migdale la salate sau mananci o mână ca gustare.
Pe lângă faptul că sunt o opțiune excelentă pentru a te ajuta să iti menții inima sănătoasă, acestea conțin proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Cercetările indică faptul că consumul de nuci poate ajuta la promovarea pierderii în greutate.
Nucile pot fi o gustare grozavă. Sunt sățioase, crocante și portabile. Păstreaza aportul de nuci la o oră o dată pe zi pentru pierderea în greutate. Caloriile se pot acumula rapid.
– Avocado
Pâinea prăjită cu avocado este populară dintr-un motiv.
Acest fruct unic se laudă cu o cantitate sănătoasă de grăsimi mononesaturate, fibre și apă. Așadar, consumul nu numai că te ajută să te simți mai satul pentru mai mult timp, dar cercetările arată că avocado ne ajută, de asemenea, organismul să absoarbă vitamine importante precum vitaminele A, D, E și K.
Avocado poate fi folosit pentru a înlocui grăsimile nesănătoase precum brânza pe salată, maioneza sau chiar untul pe pâine prăjită.
– Proteină slabă
Nu trece cu vederea sursele slabe de proteine, cum ar fi fructele de mare, carnea de pasăre fără piele, ouăle sau albușurile de ou și tofu.
foto: Depositphotos.com