Sfatulparintilor.ro

Dieta Fasting. Despre postul intermitent cu avantajele si dezavantajele sale!

dieta fasting - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - apple-5391076_1920

Dieta Fasting sau Postul intermittent a inceput sa aiba din ce in ce mai multa  notorietate in randul celor care doresc sa dea jos din surplusul de kilogram. Dar cat este de buna este dieta fasting si care sunt avantajele si dezavantajele postului intermitent?

Dieta fasting – Avantajele postului intermitent

Numeroase studii efectuate recent au scos la iveala faptul ca dieta Fasting are nenumarate beneficii, precum: scaderea in greutate, micsorarea tensiunii arteriale si reducerea nivelului colesterolului.

Cea mai cunoscuta varianta a postului intermitent este 5:2, un plan care implica un consum recomandat de calorii timp de 5 zile pe saptamana, pentru ca urmatoarele doua zile sa fie redus cu 25%. Adica undeva la 500 de calorii pe zi femeile si 600 de calorii pe zi barbatii.

Potrivit dr. Mihael Mosley – autorul cartii “The Fast Diet” – postul intermitent reduce tensiunea arteriala, nivelul de csolesterol si sensibilitatea la insulina. De asemenea, potrivit unui studiu realizat in 2014, persoanele care intr-o zi pe saptamana consuma doar apa isi reduc substantial riscul de a face diabet.

Un alt studiu, realizat de catre Dr. Valter Longo si colegii sai de la Universitatea Carolina de Sud din Los Angeles, a scos la iveala faptul ca postul negru pe o durata mai mare de (2-4 zile) ajuta la o restartare a sistemului imunitar. Aceasta presupune regenerarea celulelor sitemului imunitar si protejarea celulelor impotriva unor cauze precum imbatranirea sau chimioterapia.

Citeste si: Dieta cu humus. Slabeste sanatos 3 kg pe saptamana

Mecanismul de functionare a postului intermitent

In momentul in care organismul nu-si mai poate lua energia din alimentatie, in timpul postului intermitent incep sa se consume depozitele de glucoza din ficat si muschi. Acest process incepe la ore de la ultima masa consumata. Cand aceste depozite s-au consumat corpul incesa a arda din grasimi pentru a-si reface energia. Atunci cand corpul incepe sa arda din grasimi apare pierderea in greutate. “In acelasi timp, apare si un process de detoxifiere, deoarece depozitele de toxine accumulate in grasimi sunt dizolvate si indepartate din corp. Cand faci foamea, sistemul incearca sa-si reface energia recicland tot ce nu mai este de folos organismului”, explica dr. Longo. In cadrul studiului sau, publicat in revista “Cell Stem Cell”, s-a descoperit ca un ciclu de 2-4 zile fara mancare, la un interval de 6 luni,  a indepartat toate celulele batrane sau deteriorare ale sistemului imunitar si a generat altele noi. Studiul a fost efectuat pe soareci de laborator.

Mai mult, echipa a observat ca pacientii cu cancer,  care au tinut post negru trei zile inainte de sedinta de chimioterapie, au fost protejati de procesul de distrugere a sistemului imunitar generat de tratament. “Vestea buna este ca organismul scapa de celulele care sunt deteriorate sau batrane, deci ineficiente, in timpul postului negru. Mai mult, se genereaza un sistem imunitar nou”, spune dr. Longo.

DAR, postul nu este pentru toata lumea. Anumite categorii de oameni ar trebui sa evite dieta Fasting.

Te mai poate interesa si: Dieta mediteraneana. Ce si cum trebuie sa mananci

Dieta fasting – Riscurile postului intermitent

Potrivit Serviciului britanic de servicii de sanatate (NHS), unul din principalele riscuri ale postului intermitent este deshidratarea. Se recomanda ca inainte de inceperea postului sa se consume foarte multa apa si, de asemenea, in timpul acestuia.

Daca esti obisnuit sa ai trei mese pe zi si gustarile adiacente, postul intermitent poate deveni un chin. Ceea ce va creste nivelul de stres si va contribui la scaderea calitatii somnului. Deshidratarea, foamea, lipsa somnului vor duce la aparitia durerilor puternice de cap.

De asemenea, postul intermitent poate genera arsuri gastrice. Lipsa alimentelor care reduc aciditatea din stomac, precum si stimularea olfactiva sau vizuala, conduc la generarea substantelor care digera mancarea. Ori, nevand ce digera, acizii vor contribui la aparitia si inrautatirea arsurilor gastrice.

De aici si controversele aparute intre nutritionisti si alti medici. Daca pe de o parte postul intermitent este efficient in scaderea in greutate, pe termen lung ar putea sa fie pagubos pentru sanatate.

“Oricat de incantoare ar fi ideea postului intermitent, trebuie retinut faptul ca cu cat dai jos mai repede, cu atat te vei ingrasa mai repede la loc”, spune Madelyn Fernstrom, de la Centrul de Management al greutatii din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Pittsburgh.

Alti specialisti considera ca dieta Fasting indeparteaza oamenii de la principiile sanatoase de alimentatie: cinci portii de fructe si legume pe zi. De asemenea, unii nutritionisti atrag atentia ca aceste posturi intermitente repetate pot conduce, pe viitor, la aparitia tulburarilor de alimentatie sau la mancatul compulsiv.

Aceasta idee este sustinuta inclusiv de autorul cartii “The Fast Diet”. Dr. Mosely atrage atentia ca postul intermitent 5:2 nu trebuie inceput de persoanele care sufera de tulburari alimentare, deoarece acesta poate amplifica problema.

De asemenea, aceasta dieta n-ar trebui urmata de persoanele subponderale, copiii sub 18 ani, femeiel gravide sau diabetice (tip 1) sau pacientii care au suferit interventii chirugicale.

Nu rata nici: Dieta Dukan. Ghid complet. Ce trebuie sa mananci in fiecare faza

Dieta fasting – Modele de post intermitent

Postul intermitent presupune ingerarea alimentelor intr-un anumit interval de timp, urmat apoi de o perioada mult mai mare pana la urmatoarea masa.  

Iata cateva modele de post intermitent

  1. Mic dejun – ora 9 a.m.; gustare – 11 a.m.;  pranz – 1 p.m; gustare – 3 pm; cina – inainte de 5 p.m. (daca e prea mare distanta si nu poti rezista pana la somn nemancat, poti prelungi cina pana la ora 6 p.m.)
  2. Mic dejun – ora 10 a.m.; gustare – 12 p.m.; pranz – 2 p.m.; gustare – 4 p.m.; cina – inainte de ora 6 p.m.  (daca este dificil sa nu mananci pana la culcare, poti amana cina pana la ora 7 p.m.)
  3. Mic dejun – ora 11 a.m; gustare – 1 p.m.; pranz – 3 p.m.; gustare – 5 p.m.; cina – inainte de ora 7 p.m.

Nu manca nimic dupa ora 7 p.m. Sunt permise numai apa si ceaiul de plante. Daca ai un alt program pentru micul dejun, adapteaza cele de mai sus, cu o ora mai devreme sau mai tarziu,  tinand cont sa respecti ultima ora de masa, in functie de program.

Imagine de congerdesign de la Pixabay

Exit mobile version