Psihologii si specialistii in comportamentul copiilor ne pot ajuta sa facem diferenta intre un copil nerecunoscator si unul care a fost victima toxicitatii propriilor parinti.
Psihologii Seth Meyers si Preston Ni explica modul in care parintii pot ruina viitorul copiilor lor. Ce-i drept, nu e foarte usor sa cresti copii. Si, uneori, comiti greseli fara sa fii rau intentionat. Ai grija, insa, sa nu cazi si tu in aceste capcane.
Asa DISTRUGI viitorul copilului tau! Iata 10 actiuni ale parintilor toxici!
1. “Iubeste-ma, dar sa-ti fie frica de mine!”
Pentru parintii toxici, iubirea este sinonima cu atentia. Copiii afla destul de repede ca parintii nu sunt in apele lor dupa cum pasesc sau arunca cheile. Cei mici traiesc in frica si tensiune. Dar cum ai putea iubi pe cineva de care iti este frica?! Cand cresc, acesti copii se indeparteaza de parinti, iar acestia din urma ii invinovatesc ca sunt nerecunoscatori pentru “sacrifiiciile” facute.
Iata aici 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica.
2. “Trebuie sa faci fata situatiei ca un adult, dar esti prea mic sa…”
In familiile toxice, parintii impart responsabilitatile cu copiii. De exemplu, un copil “obraznic” este responsabil pentru consumul de alcool al tatalui. De obicei, pe la varsta adolescentei, copilul are “misiunea” de a-si ajuta, tolera si consola parintii aflati in conflict. DAR, nu are voie sa-si exprime parerea pentru ca este prea mic.
Citeste si: 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?
3. “Fii cel mai bun, dar nu uita ca nu esti cu nimic mai special!”
In aceasta categorie intra parintii narcisisti care au asteptari la cel mai inalt nivel de la copii. Si oricat de sus ar ajunge copilul, el nu are niciun merit pentru asta. Acesti copii vor creste cu ideea ca indiferent ce-ar face, sunt o dezamagire pentru parintii lor.
4. “Fii sincer cu mine, dar nu te supara daca te ridiculizez!”
Parintii toxici le cer copiilor sa fie sinceri si deschisi. Iar cand acestia fac acest lucru, vin tavalug si-i fac sa se simta vinovati, rusinati. Mai mult, toate secretele copiilor sunt divulgate catre terte persoane. Sau parintii se folosesc de aceste secrete pentru a-i manipula sau santaja.
Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici .
5. “Esti rau, deci nu incerca sa te faci bun”
Parintii toxici au grija ca imaginea de sine a copilului sa fie cat mai mica. Le arunca imediat in fata defectele, iar daca acestia incearca sa se indrepte au grija sa-i descurajeze. Parintii toxici nu vor succesul copiilor lor, pentru a-i putea “avea la mana”.
6. “Fii mai bun, dar nu-ti face planuri de viitor”
Parintii toxici vor copii cu cariere stralucitoare, dar sa nu plece din casa parinteasca. Vor sa aiba cu ce se lauda. Dar, cel mult conteaza siguranta materiala pe care le-o poate oferi un copil cu o cariera stralucita.
7. “Fa ca mine, dar e vina ta daca gresesti”
Sunt parinti care fac planuri pe termen lung pentru copiii lor, planuri pe care copilul trebuie sa le urmeze la milimetru. Nu conteaza consecintele asupra copilului. Daca ceva nu functioneaza, e vina copilului, nu a lor.
Nu rata nici: Semne EVIDENTE ca esti un parinte toxic. Multi le ignora!
8. “Pleaca, dar nu ma lasa singur”
In familiile sanatoase, copiii se desprind de aripa parinteasca si pleaca la casele lor. Parintii toxici nu vor acest lucru, pentru a le atrage atentia ca tot ce este in casa le apartine lor si copiii n-au niciun drept. Iar cand copiii se “rup” si pleaca, totusi, din casa, ii acuza ca i-au lasat singuri, la greu. Acesti parinti nu vor decat niste copii obedienti.
9. “Accepta ajutorul nostru, dar nu ne mai exploata”
In aceasta categorie se incadreaza parintii care vin tot timpul cu idei salvatoare pentru copiii lor. Daca acestia refuza, ii considera nerecunoscatori si nepoliticosi. Daca nu ii refuza, atunci trebuie sa fie prezenti la orice solicitare a parintilor, la orice ora. Altfel, parintii se vor simti “exploatati”.
10. “Ai incredere in mine, dar fereste-te!”
In aceasta categorie se incadreaza parintii care nu stiu ce inseamna “intimitate” si “spatiu personal”. Nici macar casa ta, acum adult, nu este scapata de ochiul vigilent al parintelui care vede fiecare firicel de praf si vas nespalat sau ban cheltuit.
Te mai poate interesa si: Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor
Ce ai de facut daca ai parinti toxici?
Este greu sa scapi dintr-o atmosfera toxica, chiar daca esti major si la casa ta. Psihologii iti arata ce ai de facut daca te-ai confruntat cu situatiile de mai sus:
- Nu poti schimba trecutul
- O relatie toxica este ca o boala cronica. N-o poti vindeca, dar poti evita complicatiile.
Dar tine minte urmatoarele:
- Ai dreptul sa traiesti dupa propriile reguli.
- Limiteaza accesul la teritoriul tau
- Ingora situatile in care parintii spun “Lasa ca stiu eu mai bine!”
- Ai grija de resursele tale: bani, timp, efort.
- Alegeti interesele in functie de propriile dorinte, nu de dorintele parintilor.
Aceste reguli pot fi aplicate si de copiii care profita de bunatatea parintilor si cred ca li se cuvine totul, indiferent de varsta.
Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.
Sursa: brightside.me