Intr-o vreme in care numarul divorturilor il depaseste pe cel al noilor casatorii, oamenii au inceput sa isi reevalueze relatiile. Asa au aparut tot felul de idei preconcepute, mituri despre casnicie, care merita analizate.
Iata 7 mituri despre casatorie. Credeai si tu in ele?
1. Casatoria si fericirea
Mit: Oamenii care raman casatoriti au relatii mai fericite decat in trecut, cand oamenii ramaneau impreuna indiferent cat de greu mergea casnicia.
Realitate: Nivelul de fericire din cupluri, la nivel mondial, este in scadere. Relatiile de cuplu de acum, fata de cele de acum 20-30 de ani, sunt supuse unui stres mult mai mare, au parte de mai multe conflicte si mai putine interactiuni maritale.
2. Casatoriile fara acte
Mit: Concubinajul este o casnicie, doar ca nu are acte.
Realitate: In cele mai multe relatii de concubinaj termenul la bine si la greu nu are semnificatia emotionala din cuplurile casatorite. In plus, cuplurile concubine au tendinta de a fi mai egoiste si de a se centra pe fericirea lor, nu pe bunastarea partenerului, asa cum este descrisa casnicia perfecta.
Citeste si: Top 8 motive greşite pentru a te căsători
3. Casatoria si sexul
Mit: Cuplurile casatorite au o relatie sexuala mai putin satisfacatoare, cu mai putin sex decat cei singuri.
Realitate: Din cele mai multe studii a reiesit faptul ca, dimpotriva, persoanele casatorite se bucura si de o viata sexuala mai buna, si de mai mult sex, decat cei burlacii, gratie legaturilor mai stranse si a intimitatii crescute intre parteneri.
4. Violenta domestica
Mit: Mariajul creste riscul femeilor de a fi supuse violentei fizice, in comparatie cu femeile singure.
Realitate: Contrar credintelor ca “certificatul de casatorie = certificat de bataie”, in cuplurile casatorite existe mai putine episoade de violenta domestica decat in cuplurile necasatorite. Statisticile spun ca femeile nu mai vor sa se casatoreasca cu barbatii care au fost violenti cu ele, iar daca sunt deja casatorite cu ei vor sa divorteze. La randul lor, barbatii casatoriti nu vor sa-si loveasca sotiile, carora le-au jurat credinta si protectie.
5. Speranta de viata
Mit: Oamenii nu pot trai fericiti pana la adanci batraneti, ca in trecut, pentru ca speranta de viata a crescut
Realitate: Speranta de viata a crescut datorita faptului ca a scazut mortalitatea infantila. Si, chiar daca, oamenii traiesc mai mult in prezent, decat acum 100 de ani, anii de casnicie sunt mai putini decat in trecut, pentru ca oamenii se casatoresc la varste mult mai inaintate decat o faceau in trecut.
Te mai poate interesa si: 4 mituri despre sexul in timpul casniciei
6. Femeile si educatia
Mit: Cu cat o femeie are studii mai inalte, cu atat le scad sansele de a se marita.
Realitate: Un studiu realizat in Statele Unite, pe baza ratelor casatoriilor de la mijlocul anilor ’90 incoace, a relevat faptul ca femeile cu facultate au sanse mult mai mari sa se casatoreasca decat femeile fara studii, chiar daca se casatoresc la o varsta mai inaintata.
7. Norocul si romantismul
Mit: Cheia succesului unei casnicii sunt romantismul si norocul
Realitate: Cele mai multe cupluri chestionate intr-un sondaj pe aceasta tema au raspuns ca pentru un mariaj fericit este nevoie de angajament si parteneriat. Acestia si-au definit casnicia ca o munca grea in care au contribuit cu angajament si dedicare. Cele mai fericite cupluri sunt cele in care partenerii sunt prieteni si impart aceleasi interese si valori de viata.
Foto: Pixabay.com