Sfatulparintilor.ro

Tu ai grija de ficatul tau? Alimente care vindeca ficatul

Alimente care vindeca ficatul - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - vegetables-752153_1920

Ficatul are nevoie de ingrijire zilnica, deoarece el joaca un rol important in sanatatea fiecaruia. Si, mai ales, in cum va arata sanatatea fiecaruia peste 20 de ani. De aceea este foarte important sa ai grija de ficatul tau.

Ficatul este responsabil pentru peste 2000 de functii chimice in organism. Ficatul este un organ special, inteligent, care lucreaza zi si noapte. Dar pentru a putea face atat de multe lucruri, are nevoie de ajutor. Trebuie sa mananci zilnic alimente sanatoase, sa consumi suplimente si plante care curata, detoxifiaza si vindeca ficatul.

Cele mai multe probleme ale ficatului din zilele noastre au legatura cu toxicitatea, grasimea sau functionarea lenta a acestuia.

Cum functioneaza ficatul

Pentru a avea grija de ficatul tau, ar trebui mai intai sa intelegi cum functioneaza. Vasele de sange aduc in organism vitamine, minerale, nutrienti, hormoni, oxigen, hidratare. Dar si, factori toxici pentru corp: toxine, poluanti,  precum pesticide, ierbicide, fungicide, medicamente, aluminiu, plumb, mercur, cuplu, virusuri si bacterii etc. Toate acestea fac parte din viata moderna si pot afecta starea de sanatate.

Ficatul are rolul de a sorta ce e bun de ce e rau. Ce e bun e pus deoparte pentru a fi folosit. Ficatul este foarte inteligent. Stie exact ce compusi sunt in mancare, unde sa ii depoziteze si cum sa-i distribuie in corp.

Sa luam exemplul unui mar. Marul contine apa care hidrateaza si hraneste ficatul si intreg corpul. Ficatul depoziteaza apa pentru a o folosi mai tarziu. Cand organismul este deshidratat, ficatul activeaza depozitele pe care le-a facut si rehidrateaza tesuturile.

Dupa aceleasi principii, ficatul recunoaste factorii problematici si ii neutralizeaza, facandu-i mai putin periculosi, impiedicand astfel ca o multime de toxine sa ajunga la inima, creier sau alte organe, prin intermediul sangelui. Pentru a pastra sangele si organismul “curate” ficatul creeaza alte depozite unde pastreaza aceste toxine. Pentru a pastra ficatul sanatos, el trebuie ingrijit, astfel incat sa nu fie coplesit de prea multe toxine.

Cum sa cureti ficatul

Pentru a elibera ficatul de toxine, este nevoie de cure detoxifiante. Acest proces trebuie sa fie bland si sigur, astfel incat sa nu ii faci mai mult rau decat bine. Pentru a fi sanatos, ficatul are nevoie de oxigen, apa, zahar si saruri minerale. Aceste elemente, plus nutrientii din fructe si legume sunt “poftele” ficatului. Cand spunem zahar nu ne referim la zaharul clasic si la siropul de porumb, ci la zaharurile sanatoase pe care le gasesti in fructe, rosii, cartofi si dovleac. Zaharul ajuta ficatul sa descompuna grasimile.

Vezica biliara – vecina ficatului

Vezica biliara este un organ de “racire” a ficatului, asa cum ventilatorul raceste procesorul computerului. Cu cat ficatul este mai fierbinte, cu atat vezica biliara trebuie sa lucreze mai mult. Cand ficatul lucreaza intens, vezica se raceste, iar oamenii simt acele simptome de bufeuri sau transpiratii nocturne pe care nu si le puteau explica.

Citeste si: Ceai de anghinare. Beneficii pentru pentru imunitate, ficat, colesterol si tensiune

Alimente care ajuta ficatul

Acum ca stii mai multe despre cum functioneaza ficatul, iata cateva notiuni legate de o alimentatie corecta, care sa-l protejeze.

1. Merele asigura necesarul de apa care hidrateaza ficatul si care ii confera acestuia abiliatea de a hidrata intreg organismul. Merele au, de asemenea, un rol foarte activ in sanatatea tractului gastrointestinal. In plus, merele dizolva pietrele formate la vezica biliara.

2. Anghinarea contine fitochimicale care inhiba dezvoltarea tumorilor si chisturilor pe ficat. Anghinarea ajuta ficatul sa neutralizeze toxinele inainte ca acestea sa ajunga la inima sau la creier.

3. Sparanghelul este bogat in flavonoide si compusi antiinflamatori foarte puternici. Ei actioneaza ca aspirina naturala. Sparanghelul curata si detoxifiaza ficatul.

4. Bananele au proprietati antibacteriene, antifungice. Fructoza din banana actioneaza ca un combustibil pentru ficat. Banalele hranesc, de asemenea, mucoasa tractului intestinal.

5. Fructele de padure actioneaza ca niste adevarate medicamente. Ele contin antioxidanti care vindeca ficatul.

6. Varza de Bruxelles curata ficatul. O poti manca cruda sau preparata la abur sau o poti stoarce in storcatorul de fructe. Varza de Bruxelles, precum si celelalte crucifere contin sulf care elimia toxinele din ficat.  

7. Telina contine un subgrup de saruri care protejeaza membrana ficatului. Poti bea zilnic telina pasata pe stomacul gol pentru curatarea ficatului.

8. Coriandrul ajuta la eliminarea metalelor grele din ficat.

9. Merisoarele ajuta si ele ficatul. Continutul bogat de vitamina C, precum si acizii din fructe omoara agentii patogeni.

10. Castravetele este aliatul ficatului. El hidrateaza ficatul, ca si merele, dar il si curata.

11. Papadia contribuie, de asemenea, la curatarea ficatului de toxine.

12. Lamaile si limetele imbunatatesc nivelul de acid clorhidric din stomac si curata grasimile din ficat.

13. Pepenele are un efect de curatare bogat asupra ficatului. El contribuie, insa, si la hidratarea ficatului.

14. Piesicile curata straturile profunde de substante care otravesc ficatul. Ele curata, de asemenea, si tractul intestinal, ceea ce ajuta la imbunatatirea functiei ficatului.

15. Portocalele si mandarinele aduc in organism calciu si vitamina C atat de necesare ficatului pentru a fi sanatos.

16. Fructul dragonului este un rejuvenant al ficatului. El contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

17. Mierea contine o combinatie de zaharuri pe care ficatul le foloseste alaturi de alte minerale, vitamine si nutrienti sa se vindece.

18. Spanacul contine saruri minerale si nutrienti care ajuta ficatul. De asemenea, contribuie la o mai buna absorbtie a vitaminei B12 in ficat.

19. Rosiile contin fitochimicale, micronutrienti, vitamine si minerale care ajuta ficatul. Acidul pe care il contin ajuta la dizolvarea si eliminarea pietrelor la vezica biliara.

20. Afinele contin pigmenti acare ajuta la regenerarea ficatului.

Nu rata nici: Cum iti dai seama daca ficatul este suprasolicitat? 9 sfaturi sa-l protejezi


Suplimentele care ajuta ficatul

In ajutorul ficatului vine si o gama larga de suplimente alimentare. Acestea au rolul de curata, fortifica si curata ficatul. Iata numai cateva dintre acestea. Ashwagandha, pudra din iarba de orz, vitamina B12, radacina de brusture.

Gheara matei si gentian distrug agentii patogeni si virusurile care traiesc in ficat. Coenzima Q10 este un antioxidant puternic. Hibiscusul si ceaiul sau tinctura de lemn dulce contribuie la regenerarea ficatului. Spirulina indeparteaza toxinele din ficat. Vitamina C si Zincul stimuleaza sistemul imunitar al ficatului.

Sursa: medicalmedium.com

Imagine de congerdesign de la Pixabay

Exit mobile version